Antwerpen: voor ieder wat wils!

Reizen door Redactie Ze.nl

Het is dan ook niet gek dat Nederlands winkelpersoneel door consumenten vaak dom, lomp, brutaal en ongeïnteresseerd gevonden wordt. Zeker in dames-winkels is er sprake van personeel dat er bij voorbaat van uitgaat dat klanten alleen langskomen om te kijken. Er wordt een bepaalde desinteresse uitgestraald met als gevolg dat de klant inderdaad de benen neemt, of, zoals ik, de auto naar mode-walhalla Antwerpen!

Wanneer je naar Antwerpen gaat is de trein net zo'n makkelijk vervoermiddel als de auto, maar met de auto ben je wat onafhankelijker. Met een betrouwbaar navigatiesysteem doe je er niet meer dan twee uur over, vanuit Amsterdam. Wat betreft parkeren heeft Antwerpen gewoon nog parkeergarages met ruimte en normale prijzen. Mocht je zelfs de pech hebben een boete te krijgen, zal deze niet meer bedragen dan twintig euro; ongeveer vier uur parkeren in het Amsterdamse centrum!

Als je in Antwerpen begint bij het Station dan kijk je recht voor je een hele lange en brede straat in, de Meir. Deze avenue herbergt alle grote namen van ZARA,Vero Moda, Replay en H&M tot het Engelse New Look. Kortom, de winkels waarvan je weet dat ze er van binnen altijd hetzelfde uitzien. Vandaar dat je ook snel door deze hele straat heen moet om in het authentieke Antwerpen te komen! Als je aan het eind van de Meir bent kun je naar rechts de Eiermarkt op, deze leidt vervolgens naar de Melkmarkt, hier kun je een klein cultureel rondje maken langs de Grote Markt en het Stadhuis om vervolgens richting 't zuiden te koersen.

Zorg dat je vanuit de Grote Markt via de Oude Koornmarkt op de Kammenstraat terecht komt; een waar paradijselijk straatje met alles voor 'net iets andere modeminnend' Nederland. Begin bij de mega Fornarina store (op 57) en struin dan verder naar de Fish & Chips (36-38); een soort warenhuis voor de arty types onder ons. Veel streetwise merken als Carhartt, Levi's Originals, Diesel en Paul Frank, maar ook de erg fijne broeken van Cheap Monday worden hier verkocht in alle mogelijke kleuren. Bij Hit! (32) vindt je Franklin and Marshall, Homeless, Amitsuka Tiger en Popheart. Helemaal leuk is Beyouk (op 47) dat vooral fijne thuiskleren verkoopt. Denk aan broeken van zachte stofjes met het kruis rond de knieën, leggings waar je het liefst in zou wonen zo comfortabel, jurkshirts met fijne zakken die er toch nog stijlvol uitzien of warme poncho's met handgebreide col. Als je dan de Kammenstraat hebt afgewerkt en je creditcard roodgloeiend in je zak brandt is het tijd voor wat cultuur.

Ga hiervoor naar de Nationalestraat, dé modestraat van Antwerpen, hier is de ModeNatie gevestigd in een gerenoveerd historisch pand. Daar heeft o.a. het Flanders Fashion Institute, de modeafdeling van de Hogeschool Antwerpen inmiddels haar onderdak gevonden. Bijzonder om even te bezoeken is de uitvoerige modebibliotheek; een oase van rust. Ook leuk is het Fotografiemuseum Antwerpen op de Waalse Kaai. Vervolgens is aan het eind van de Nationalestraat op de Leopold de Waelplaats het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten gevestigd in een prachtig 19de-eeuws museumgebouw; het biedt een uitgebreid overzicht van 500 jaar kunst. Hiertegenover zit ook de winkel van Ann Demeulemeester, eigenlijk een mini tentoonstelling op zich, alleen al bij het aanschouwen van de etalages. Rondom dit plein zitten ook veel leuke en goede restaurants, ga vooral voor vis (mosselen, scampi), je zit immers aan de Schelde!

De Nationalestraat biedt verder uiteenlopende winkels, van het prachtige Modepaleis van Dries van Noten (op 16) en Stella McCartney, tot kleine boetiekjes en tweedehands winkeltjes. Liu-Jo zit op nummer 35 in een zwart-witte boetiek met de bekende glitter en glam tops en jurkjes. Opmerkelijk is ook Garde-robe Nationale; een minimalistische boetiek met een mix van Franse, Belgische, Scandinavische en Duitse merken, wel vrij duur maar als het budget het niet toestaat is het altijd leuk om even rond te neuzen voor inspiratie.
 
De Nationalestraat verandert op een gegeven moment in de Volksstraat en daar mag je Baby Beluga (op 1, het hoekje) absoluut niet missen; een prachtig boudoir winkeltje met exclusieve items van wisselende merken (veel Day, Mads Norgaard en Chloé). Ze hebben ook prachtige juwelen en alles wordt met zorg én een roze strikje voor je ingepakt! het printje op de stoel hiernaast vind je terug in de hele wink

Als je aan het eind van de Volksstraat het Museum voor Schone Kunsten aan je linkerhand aanhoudt en blijft doorlopen vindt je vervolgens aan je rechterhand de Burburestraat. Loop dan richting de Schelde naar nummer 5 en daar vindt je Clinic; een grote concept store met behalve allemaal mooie modemerken (Nolita, Onitsuka Tiger en Paul Smith), bijzonderde sneakers, eindeloze kunstboeken, dansbare cd's, dé fatboy hangmat, de populaire pocket vibrator en de allernieuwste opvouwbare strings. Linksonder zie je hoe de Clinic Store er van binnen uit ziet; erg hip!

Voor een beetje gek ga je naar tweedehands winkeltje Tipi's (160); hier loop je voor twintig euro met een volle tas naar buiten, vooral spullen om nog te customizen, want ze kunnen een style update nodig hebben! Bij Jutka en Riska (87) vindt je een vintage-winkel zoals ze alleen buiten Nederland te vinden zijn; alles netjes geordend op kleur en een uitgebreid scala aan pumps, laarzen en tasjes. Alles ziet er pico bello uit en de prijzen zijn heel goed te doen. Niet per se designerwear, maar wel veel draagbare jurken en rokjes. En dat is uiteindelijk het belangrijkste. Overigens doe je daar ook zeker inspiratie op om je eigen exorbitante schoenen- en jurken-verzameling zo effectief mogelijk op die twaalf vierkante meter studentenkamer te proppen!

Om tenslotte nog even terug te komen op het winkelpersoneel; dat is in België dus uiterst vriendelijk en behulpzaam, het liefst zetten ze je op een stoeltje en halen de hele collectie in jouw maat naar het pashokje! Niks geen verveelde blikken of pure desinteresse, alleen maar een vriendelijk Vlaams accent dat je de leukste adresjes wijst, stylingtips geeft en er alles aan doet om jouw bezoek aan Antwerpen onvergetelijk te maken!

En last but not least, als je echt maanden hebt gespaard zitten de échte merken (denk aan Gucci, Missoni, Patrizia Pepe, Massimo Dutti en Max Mara) vooral in en rond de Huidevettersstraat, Schuttershofstraat, Hopland en de Frankrijklei. In die driehoek zitten ook een paar zeer luxe multibrand winkels, maar hopelijk heb je genoeg stijlgevoel om dit te combineren met alle bovenstaande adresjes!

Vergeet ook niet meteen bij aankomst een hotel in te sneaken en zo'n fijn plattegrondje van Antwerpen (Antwerp City Map) te scoren!

Geschreven door Bo