Australië Special: Fraser Island

Reizen door Madelon
Eén van de plekken die je moet zien als je in Australië bent, is Fraser Island. Het grootste zandeiland ter wereld ligt aan de oostkust van het vijfde continent, staat op de Werelderfgoedlijst en is werkelijk een paradijsje op aarde.

Oud-stagiaire Madelon vertoeft momenteel in 'the land down under' Australië en houdt ons op de hoogte van haar avonturen!
 
Nog vóórdat je Fraser Island per boot bereikt, heb je al tal van waarschuwingen gehad. Slaap niet op het strand, laat geen rotzooi achter, kijk uit voor dingo?s... Het eiland lijkt wel een heuse gebruiksaanwijzing te bezitten. Maar eenmaal op het eiland blijkt dit niet zo gek. Australiërs zijn niet voor niets enorm trots op dit prachtige stukje natuur: Fraser Island is één van de mooiste plekken op aarde. 
 
 
Het eiland wordt gedomineerd door dingo?s ? wilde, wolfachtige honden, die in principe niet gevaarlijk zijn wanneer je ze niet aanhaalt of voert. Kampeer je op het eiland en blijf je ?s avonds bij je tent zitten, dan zul je ze zeker zien. Ook vleermuizen, schildpadden en koala?s komen op het eiland voor, en naast deze bijzondere dieren bezit het eiland ook prachtige natuur. Veel meren op Fraser Island zijn zoetwatermeren en een aantal ervan zijn perched lakes: meren die compleet boven zeeniveau liggen. Fraser bevat de helft van al deze meren die er zijn. 
 
Wil je Fraser gaan verkennen, dan zijn er tal van touroperators die guided tours naar het eiland aanbieden. Een handige oplossing voor iedereen die zelf geen 4WD (fourwheeldrive) ter beschikking heeft... Want deze heb je zeker nodig, mocht je willen rondcrossen op het eiland. Op Fraser dient het strand namelijk als snelweg en bestaat 80% van de wegen uit zandweggetjes in het regenwoud. Mocht je zelf geen 4WD thuis hebben staan, boek dan zeker een self drive-tour! Het is een unieke ervaring om met tachtig kilometer per uur op het strand en door het regenwoud te rijden, en je ziet op die manier zo veel meer van alle mooie plekken op het eiland.
 
 
Een aantal must-sees van Fraser Island op een rijtje:
 
De mooiste foto maak je op Fraser vanaf de Indian Head. Een wandeling naar de top van deze vulkanische rotsformatie, gelegen op het meest oostelijke punt van het eiland, geeft je een geweldig uitzicht over de oceaan vanaf zestig meter hoogte. 
 
 
Een bizarre plek op het eiland is het strand waar het Maheno Shipwreck ligt. Dit schip strandde in de jaren dertig op de oostelijke kust van Fraser. Het scheepswrak ligt inmiddels vast in het zand en het meeste ervan is vernield, maar het schip is nog duidelijk te herkennen ? enorm indrukwekkend. 
 
 
Het paradijselijke Lake McKenzie is de bekendste, en daarmee ook meest toeristische plek van het eiland. Dit helderblauwe perched lake ligt aan een klein, wit zandstrand en wordt omringd door bomen. Het water lijkt wel kraanwater, zó schoon en helder. Ondanks de vele toeristen, is dit meer er zeker één waarin je moet hebben gezwommen.
 
 
Minstens zo mooi of misschien wel mooier is het minder drukke Lake Wabby en de daarnaast gelegen zandduinen. Na een wandeling van ongeveer veertig minuten (dichterbij kun je met je 4WD niet komen) kom je uit op een open plek met een prachtig uitzicht op zee. Loop iets verder, waan je ondertussen in de woestijn en zie na een paar minuutjes het schattige Lake Wabby onderaan de zandduinen liggen. Een klein, helder zoetwatermeer, waarin je heerlijk kunt relaxen terwijl je het gevoel hebt alleen op de wereld te zijn. Mijn persoonlijke favoriet op het eiland!
 
 
Bij de Champagne Pools ten oosten van het eiland produceert de zee golven zoals je ze nog nooit gezien hebt... De naam zegt het al: het water bruist hier! De Champagne Pools worden omringd door rotsen en iedere keer als golven deze rotsen raken, laten ze een bruisend ?zwembad? achter. Heel bijzonder, onwijs mooi om te zien én leuk om in te zwemmen!
 
 
Naast al deze hoogtepunten bevat Fraser Island nog veel meer bezienswaardigheden die het eiland de moeite waard maken om een paar dagen te bezoeken. Wil je alles zien, dan is een dagtour zeker niet genoeg. Kamperen op het eiland is bovendien een unieke ervaring: je slaapt onder een prachtige, heldere sterrenhemel, met het geluid van de zee en rondlopende dingo?s op de achtergrond. 
 
Twijfel je nog om Fraser Island te gaan bezoeken, dan hoop ik je bij deze overgehaald te hebben om het gewoon te doen. Het zal één van de mooiste plekken zijn die je in Australië gaat zien!

Ben jij weleens op Fraser Island geweest of zou je er een keer heen willen?