Tien basisregels om van jezelf te houden

Ontspanning door Redactie Ze.nl

 

1) Neem de tijd en de ruimte om goed voor jezelf te zorgen. Het is heel erg belangrijk om bewust te zijn van je eigen lichaam. Neem regelmatig de tijd voor een uitgebreid bad met je favoriete badschuim, neem een gezichtsmasker, geef je haar een nieuwe kleur of kijk eens wat vaker in de spiegel van de kapper voor een nieuwe look, verwen jezelf met een nieuwe outfit of dat fantastische paar laarzen of ga eens gezellig een dagje naar de sauna. Als je jezelf goed verzorgt, zit je lekker in je vel en ben je al snel een stuk zekerder van jezelf.
2) Wees niet te streng voor jezelf en stel jezelf niet te hoge eisen. Tegenwoordig heeft iedereen een druk leven met een boordevolle agenda en ontzettend veel dingen te doen die je écht moet doen. Door al die druk ga je al snel aan jezelf voorbij en dat kost je je nachtrust en bakken energie. Het is een valkuil die je uiteindelijk op zal breken, niemand kan dat lang volhouden. Belangrijk is om onderscheid te kunnen maken tussen de dingen die echt moeten gebeuren en de dingen die je allemaal van jezelf moet.
3) Wees tevreden met wat je hebt en staar je niet blind op dat wat je allemaal graag zou willen hebben. Het is zo snel vanzelfsprekend dat je een huis met een hypotheek hebt, dat je een auto hebt, dat je naar je werk moet, dat je boodschappen kunt doen omdat er geld op je rekening staat, dat je minimaal eens per jaar een paar weken op vakantie gaat naar de zon. Het is heel menselijk om altijd maar meer te willen, verder te willen, groter, duurder en meer. Maar is dat nou echt zo belangrijk? Als je stil staat bij wat je op dit moment allemaal binnen handbereik hebt en dat je gezond bent, dat je vrienden hebt en familie, dan kun je eens rustig achterover leunen en even genieten van al het moois dat het leven je biedt.
4) Altijd ontzettend leuk om te doen: een 'trip-back-down-memory-lane'. Zit je even helemaal vast op dit moment, ben je uit je humeur of zelfs lichtelijk depressief, dan is het altijd prettig om even terug te kunnen kijken naar vroeger, naar wie je was, waar je woonde, waar je op school hebt gezeten en wie toen je vriendinnen waren. Zoek eens mensen op van vroeger, de meesten vinden het ontzettend leuk om wat van je te horen en wie weet wat voor leuke contacten dat nog voort kan brengen. Rijd eens langs je ouderlijk huis, of het vroegere huis van je opa en oma waar je altijd zo gelukkig was, bezoek eens je oude school. Dat doet je even weer beseffen wie je eigenlijk bent en waar je vandaan komt.
5)

Uit je gevoelens, stop niets weg. Het is belangrijk om (heftige) ervaringen in woorden te kunnen uiten, kan je het niet mondeling, dan schrijf je het op. Het kan enorm opluchten om er eens over te praten, vooral met lotgenoten, het kan je duidelijkheid geven en je kan het een plekje geven. Door over je gevoelens te praten van bepaalde gebeurtenissen, accepteer je wat er is gebeurd en kan je weer verder met je leven. Als je het opkropt, dan komt het vroeg of laat toch wel naar boven, op welke manier dan ook.

6) Laat je eens lekker verwennen. Door je vriend of man, je zus of je vriendin. Ben jij zo iemand die altijd alles zelf wilt doen, die de controle wil hebben over alles en alles tot in de puntjes wilt regelen tot je er zowat bij neervalt? Dan is het nu tijd om eens te ontvangen. Mensen vinden het leuk om iets terug te kunnen doen, dus geef hen ook die ruimte. Je zult er van opkijken hoe leuk en prettig dat kan zijn!
7)

Wees eerlijk tegenover jezelf. Je kan anderen voor de gek houden, maar jezelf niet. Heb je iets gedaan wat eigenlijk niet door de beugel kan? Accepteer maar dat je het hebt gedaan of gezegd, daar kun je toch niets meer aan veranderen. Je kunt je excuus aanbieden en er over praten om het uit te leggen, maar naar jezelf toe is dat een stuk moeilijker. Accepteer dat je soms uit een bepaalde emotie dingen hebt gezegd of gedaan en maak het jezelf niet moeilijker dan het is. Leer van jezelf en ga door met je leven.

8)

Probeer minstens een paar keer per dag echt te lachen. Lachen verdrijft even elke emotie of gebeurtenis, het is gezond en het is nog eens leuk om te doen ook. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd en dat is echt waar. Als je er om kunt lachen, zal een bepaalde gebeurtenis ineens een stuk minder ingewikkeld lijken, en zal je boosheid ineens verdwijnen, als sneeuw voor de zon.

9)

Eet gezond en beweeg regelmatig. Je hoeft geen streng dieet te volgen of heel fanatiek te gaan sporten, als je maar stilstaat bij wat je allemaal in je mond stopt en hoeveel je eigenlijk beweegt op een dag. Het voordeel is dat je vanzelf gewicht gaat verliezen, je lichaam herstelt zich naar een evenwichtig punt, je voelt je fitter en energieker, je huid en je haar gaan gezond glanzen en je ogen zullen gaan stralen.

10)

Gun jezelf geluk. Ieder mens heeft liefde en geluk nodig, ook jij. Sta open voor mensen en gebeurtenissen. Laat jezelf eens meeslepen in een goeie film, je zult er een goed gevoel aan overhouden. Luister naar je zus of vriendin die jou een probleem voorlegt en voel je trots als je de ander kan helpen door alleen maar te luisteren of om advies te kunnen geven. Geniet van het zonnetje dat schijnt, het lekkere eten dat je op je bord hebt liggen of van de vakantie die je in het vooruitzicht hebt. Geluk zit 'm in kleine dingen, leer ze te zien en te ervaren, dan gaat er een wereld voor je open.

Geschreven door Laura