Frankrijk: De leukste picknickplekken

Reizen door Madelon

In Frankrijk, het land van les baguettes, de Eiffeltoren en Disneyland, is het altijd goed vertoeven. In de winter ski je er lustig op los in de bergen, en ?s zomers bak je lekker bruin aan het stand. Maar wat je zeker niet moet vergeten, is de prachtige natuur die Frankrijk rijk is. Dat, in combinatie met het zomerse weer, maakt la douce France een perfect land om fijn te picknicken. En die picknickmand heb je zó gevuld, geheel in Franse stijl: wat knapperig stokbrood of rozijnenbrood, een paar kaarsjes vijgen, druiven, worst of paté, een goede wijn (vergeet de kurkentrekker niet...) en je bent klaar om te gaan! Hieronder staan de mooiste en leukste hotspots op een rij, zoek zelf een lekker plekje in de zon... En genieten maar!

Noirmoutier
Noirmoutier is een berucht, oud smokkelaarseiland voor de Franse kust. Het eiland is gelegen in de baai van Bourgnef, even ten zuiden van de monding van de Loire. Admiraal Tromp bezette het eiland in 1674, en vanaf de 17e eeuw was het een groot aanvoercentrum van gesmokkelde tabak, die werd aangevoerd met Engelse en Hollandse schepen. Noirmoutier wordt ook wel 'La Belle Hollandaise' genoemd, omdat de helft van het eiland onder de zeespiegel ligt. Het eiland is verbonden met het vasteland via een brug en via de Passage du Gois, een weg van vier kilometer die tevoorschijn komt tijdens eb.

 


Aan de voet van de Rots van Solutré
De Rots van Solutré is bijna vijfhonderd meter hoog en zeldzaam in de wereld. Als je je met je picknickmand en ?kleedje aan de voet van de rots installeert, verzamel je vanzelf genoeg energie om het imposante rotsblok te beklimmen, wat in minder dan een uurtje kan. Niet geschikt voor kleintjes, wel voor sportievelingen. Tip: neem een flesje Pouilly-Fuissé mee, deze droge witte wijn vindt in dit gebied zijn oorsprong.

Parc des Etangs de Fouchy
Dit prachtige vijverpark van Fouchy ligt op tien minuten van het stadscentrum van het Middeleeuwse Troyes, in het hart van de Champagne-Ardenne. Het is de ideale plek om te wandelen en te picknicken met de hele familie. In dit park is er ook een dierentuin voor degenen die van dieren houden en een speelterrein voor de kleintjes. Vergeet ook zeker niet om na de picknick de kathedraal te bezichtigen, echt een must see.

Het vulkaanpark in de Auvergne
Vulkanen zijn in Europa vrij uniek, waarschijnlijk weten veel mensen dan ook niet dat zich in het hart van Frankrijk zelfs een aantal slapende vulkanen bevinden. De vulkanen die hier staan zijn nog steeds één van de grootste natuurwonderen in Europa. Door de jaren heen heeft de natuur zich sterk ontwikkeld: door de vele planten voel je jezelf enorm dicht bij de natuur staan. Wie een liefhebber is van geschiedenis en authenticiteit, moet zeker de dorpjes aan de voet van de vulkanen bezoeken.

 


La Grande Dune du Pilat
La Grande Dune du Pilat, in Arcachon, is niet zomaar een duin. Deze duin bestaat uit zo?n zestig miljoen kuub zand is de grootste van Europa: maar liefst 105 meter hoog, 500 meter breed en 2,7 kilometer lang. Op de duin heb je een prachtig panorama, met een spectaculair uitzicht op de Banc d?Arguin: een verzameling van zandbanken, die door de wind en de veranderingen in eb en vloed steeds van vorm veranderen. Als je de duin afdaalt, kom je op mooie plekken uit waar je prima kan picknicken. Tip: ga uit de wind zitten of neem een windscherm mee, je wil geen zand op je baguette...

Het Meer van Vassivière
Het Meer van Vassivière, dat vroeger de Maulde-vallei was, is nu het grootste meer in de Limousin, met een oppervlakte van meer dan duizend hectare. Beklim de vuurtoren voor een adembenemend uitzicht over het wateroppervlak, dat constant van kleur verandert. Via de route rond het meer ontdek je de prachtige en wilde omgeving, terwijl je tussendoor lekker uitrust en geniet van je picknick.

 


De bronnen van het Canal du Midi
Aan het Canal du Midi, één van de bekendste kanalen in Frankrijk, is het altijd goed vertoeven. Eroverheen varen is een lust voor het oog dankzij de vele mooi landschappen met hun geschiedenis. Ook het bassin van Saint Ferréol, dat in eerste instantie bedoeld was om het kanaal van water te voorzien, is vandaag de dag ontzettend populair. Je kunt er heerlijk wandelen, zonnebaden en picknicken. Het gebied heeft iedereen wel iets te bieden: of je nu lekker wil luieren of actie zoekt op het water. Tip: bezoek ook de tuinen van het Canal du Midi met de sprankelende watervallen. Deze paradijselijke plek ligt tussen het dennenbos, de bomentuin en het kanaal.

Kortom: genoeg plekken waar je alle toeristen kan ontlopen en lekker kan genieten van de natuur. Onder het genot van een lekkere baguette en du vin heb jij de vakantie van je leven. Bon voyage!