Zelfverdediging: Veiligheid voor vrouwen

Sport & gezondheid door Jikke

MMAWOMEN is een non-profitorganisatie, die ieder kwartaal gratis workshops zelfverdediging voor vrouwen verzorgt. Deze hebben al plaatsgevonden in Groningen, Amersfoort, Tilburg, Amsterdam, Roden en Alphen aan de Rijn. Zaterdag 25 juni was Amstelveen aan de beurt, en Ze.nl was erbij!

Eerste indruk
De aanblik van allemaal vrouwen die een bokspaal bewerken met een zekere discipline, is best intimiderend. Ik word bij Special Sports in Amstelveen echter met open armen ontvangen: totaal geen reden om me geïntimideerd te voelen! Toch is dit wel een belangrijk onderdeel van de cursus: je leert wat je moet doen in situaties waarin je ongewenst geïntimideerd wordt. Dit is ook een belangrijk punt in het doel van MMAWOMEN: ieder geval van intimidatie, aanranding, geweld of verkrachting is er één te veel. MMAWOMEN probeert haar steentje bij te dragen door deze gratis workshops te geven, zodat vrouwen er zelf voor kunnen zorgen dat ze zich, waar dan ook, veilig kunnen voelen.


Door wie?
De workshop wordt gegeven door verschillende instructeurs, waaronder Cristian van de Sande en Robin Vader, oprichters van MMAWOMEN. Zij begeleiden ons tijdens het oefenen. We krijgen namelijk niet alleen maar theoretische informatie, maar doen zelf ook veel in de praktijk: de instructeurs demonstreren de oefeningen die wij vervolgens op elkaar en op de bokspaal na moeten doen. De mentaliteit tijdens de workshop is dat je niets fout kunt doen en alleen maar kan leren, wat ervoor zorgt dat de sfeer ontzettend ontspannen is.

Bovendien zijn de instructeurs niet alleen maar bloedserieus. Zo imiteren ze graag hoe het vooral niet moet (de welbekende bitchslap wordt afgeraden) en voeren demonstraties zo nu en dan op en top vrouwelijk uit. Je kan niet anders dan heel hard lachen: het geeft net dat beetje extra!


Voor wie?
Voor ons dus! De workshops die MMAWOMEN aanbiedt zijn geschikt voor iedere vrouw. Vandaag zijn ze er ook in alle soorten te vinden: van jonge meisjes tot volwassen vrouwen, met of zonder ervaring. Er wordt vooral samengewerkt in teams van twee en soms meer, dus de workshop is ook interactief.

Wat leer je?
Je leert hoe je jezelf kunt verdedigen in een situatie met ongewenst (lichamelijk) contact. Wat zou je bijvoorbeeld doen wanneer iemand je vastpakt? Negen van de tien mensen zal antwoorden met ?tegenstribbelen?. Van Cristian horen we echter dat je beter mee kan geven, wat een verrassing zal zijn voor de ander. Zo kun je snel een knietje geven en creëer je een opening om te ontsnappen. Je leert 'ontsnappen' in verschillende situaties, bijvoorbeeld wanneer iemand een arm om je heen slaat. Probeer het in eerste instantie te voorkomen door weg te glippen, maar lukt dit niet, werk dan vooral niet tegen. Sla je arm ook om de ander heen zodat je goed grip hebt. Plant vervolgens je je knie flink in het kruis van de ander, wat vooral door mannen niet gewaardeerd zal worden. Dit geeft je de kans om weg te komen.

 


Alle oefeningen worden in groepjes van twee, soms drie mensen geoefend. Ook zijn er oefeningen waar gebruik moet worden gemaakt van een bokspaal. We moeten de paal met de linkerhand steken (normaal gesproken richting de ogen van de tegenstander), vervolgens een klap geven met de rechter elleboog, en dan de paal vastpakken en een knietje geven. Bij deze oefeningen wordt ook op techniek gelet: linkervoet staat voor, rechtervoet staat achter. Door deze houding kan je lichaam indraaien wanneer je de klap uitdeelt, waardoor de klap met extra veel kracht aankomt.

Daarnaast leren we hoe we gericht richting het kruis en de kaak kunnen trappen. Geen zorgen, onze partners hebben kleine bokskussens vast waarop we moeten richten en zij merken hier dus niets van. Er zit een patroon in alle oefeningen. Het doel is iedere keer om een opening te creëren zodat je kunt ontsnappen, wat je doet door de ander te verrassen ? dus niet tegenstribbelen of in de ogen steken ? en vervolgens een afwerende aanval in te zetten.


En wat heb je eraan? 
?Wie kijkt er weleens naar de filmpjes op onze website?? vraagt Cristian aan het eind van de middag. Hij doelt op de video?s waarin verschillende zelfverdedigingtechnieken worden uitgelegd. Cristian benadrukt hoe belangrijk het is om hiermee bezig te zijn. ?Ook voor degenen die de workshop gemist hebben, zijn de filmpjes handig om thuis te oefenen?, sluit hij af. Met een overload aan informatie ga ik uiteindelijk naar huis, terwijl ik de zelfverdedigingoefeningen in mijn hoofd nog een paar keer doorneem. Als ik nu aangevallen word, weet ik in ieder geval wat ik moet doen... Toch een fijn idee!

Al met al is deze dag dus een echte aanrader. Gezellig om met een vriendin te gaan en bovendien erg nuttig voor jullie allebei! Kijk op de website van MMAWOMEN voor meer informatie, de filmpjes en info over komende workshops.

Fotocredit: Joeri Wieman - DiscoverDesign.nl