ZeTest: Workshop Koe Knuffelen

Vrije tijd door Esther

Even helemaal weg van alle hectiek en tot rust komen tegen het grote lijf van een koe... Dat is koe knuffelen in het kort! Dat het nog veel meer omvat, mocht Esther onlangs zelf ondervinden. Lees hier het verslag!

Toen ik een tijdje terug hoorde over 'Koe Knuffelen', wist ik direct dat dit iets was dat ik ook een keer wilde doen. Als groot dierenliefhebber kan ik er enorm van genieten om met mijn kaplaarzen tussen de dieren te banjeren. Toen ik de mogelijkheid kreeg om te gaan koe knuffelen, wist ik dan ook niet hoe snel ik ja moest zeggen. Samen met mijn moeder zou ik het gaan beleven!

Bij aankomst...
En zo kwamen wij na twee uur rijden aan op de boerderij van Jaap en Marente Hupkes in Voorst. Direct werden we verwelkomd door twee vrolijke honden en daar achteraan Marente, die ons welkom heette op de boerderij. We kregen een kop thee en wachtten even op de andere koe knuffelaars, die zich al snel bij ons voegden. Nicolette, de zus van Marente, zou ons vandaag kennis laten maken met het koe knuffelen. We kregen uitleg terwijl tamme kip Pip rustig op tafel ging liggen. De dieren staan bij de boerderij zeer hoog in het vaandel - het is tijdens het knuffelen dan ook de bedoeling dat de mensen zich naar de dieren schikken, en niet andersom.

Hoewel je anders zou verwachten, hoef je als je gaat koe knuffelen niet bang te zijn dat je vies wordt. De boerderij voorziet je van een overall en kaplaarzen, zodat je zorgeloos door de modder kunt banjeren. Met het aantrekken van de overall leek het (rand)stadsmens uit me te verdwijnen, en werd ik één met het boerenleven.

Kalf knuffelen
Onze rondleiding startte bij de kalfjes, waar ook onze eerste kennismaking met het koe knuffelen plaatsvond. Voorzichtig mochten we in het verblijf van de kalfjes klimmen om ze eens van dichtbij te bewonderen. Niet alleen wij waren nieuwsgierig, de kalfjes net zo. Vrijwel direct vergrepen ze zich aan mijn overall en het duurde niet lang voordat ik een snoet in mijn gezicht had, met twee grote ogen die me nieuwsgierig aankeken. Al liggend op het stro schoof ik rustig tegen een kalfje aan. De dieren leken het heerlijk te vinden, want ze knuffelden direct terug. Tussen de kalfjes lag een verdwaalde kip, die er niets om leek te geven dat ze zich niet tussen haar soortgenoten bevond. Later kwam ook nog een pauw aanlopen om het verhaal compleet te maken. Met mijn hoofd op de rug van een kalfjewaande ik me even in een totaal andere wereld, eentje waar dieren en mensen gezellig naast elkaar leven. Het kan dus toch!


Het echte werk, koe knuffelen!
Na het kalf knuffelen was het tijd voor het echte werk. We mochten naar de dames, zoals ze door Jaap, Marente en Nicolette liefkozend genoemd worden. En dat is opeens wel even iets anders. Waar je normaal een koe van een afstandje in de wei kunt bewonderen, sta je nu opeens tegenover zo'n beest. Wat direct opvalt is dat de koeien gigantisch groot zijn én ontzettend sociaal. Een aantal dames kwam aanlopen, snuffelde even aan onze handen, kreeg hier en daar een aai (boven hun ogen, vinden ze fijn!) en liep weer verder.

"Even gedag zeggen vinden een aantal koeien altijd leuk om te doen", vertelt Nicolette, wanneer ze merkt dat een aantal van ons er nog een beetje onwennig bij staat. Nicolette weet veel over de koeien te vertellen en je merkt aan haar dat ze haar kennis met veel liefde en passie op ons overbrengt. Verder weet ze bijna alle namen van de 120 (!) koeien die de boerderij telt. Haar enthousiasme werkt zeer aanstekelijk, want de hele groep brengt niet veel meer uit dan "wat zijn ze mooi he?", "zo lief!" en "wat een ontzettend leuke ervaring dit". En daar kon ik me alleen maar bij aansluiten!


Koemmunicatie
Samen met Nicolette liepen we een rustig rondje tussen alle koeien. Sommige lagen al klaar voor het knuffelen, anderen bleven staan en weer anderen gingen er speciaal voor liggen. "Om erachter te komen of een koe zin heeft om te knuffelen, hoef je niet veel anders te doen dan bij mensen", legt Nicolette uit. ?Kijkt ze verschrikt, met grote ogen en haar oren alert omhoog? Dan kun je haar beter nog even niet benaderen. Maar blijft ze rustig liggen, met haar oren naar achteren en de ogen op half zeven, dan kun je het proberen.?

En zo brak het moment aan. Met kleine stappen, door de knieën gezakt liep ik rustig op Fieke af, de grootste koe van het stel. Haar oren gingen omhoog, dus stopte ik om eerst haar hoofd te aaien. Al vrij snel kreeg ik het signaal dat het goed was en kroop ik steeds een stukje dichterbij, tot aan het moment dat ik me rustig tussen haar voorpoten en kop kon vlijen. âÂÂÂ?¨

?Een koe kan tijdens het knuffelen volledig mee gaan in de omhelzing", vertelt Nicolette. "Zo leggen ze vaak hun kop op je schoot. Soms krijg je zelfs een totale overgave, dan draait de koe zich, net als een kat of hond, op haar zij!"

Rustig liet ik mijn hoofd zakken in de nek van de koe en sloot mijn ogen. Het eerste wat opviel is dat een koe heel warm is, je voelt de warme tegen je rug en nek en deint mee op de ademhaling van de koe. Hier en daar hoor je nog wat borrelende buikgeluiden. Als Nicolette op dat moment had gezegd dat ze ons over drie dagen weer op zou komen halen, had ik er direct mee ingestemd. Ik vond het koe knuffelen heerlijk ontspannend en een unieke ervaring. Heel bijzonder om eens zó dichtbij een dier te zien, die je normaal alleen op afstand ziet.

Afscheid nemen...
Toen het tijd was om verder te gaan met het programma, vond ik het lastig om me los te maken van mijn nieuwe vriendin. Ik knuffelde nog één keer, keek haar in haar ogen en liep daarna rustig weg. De rest van de rondleiding leidde ons langs alles wat de boerderij te bieden heeft: konijnen, eenden, ezels, geiten, de afdeling bejaarde koeien en niet te vergeten Bil de Stier - bij uitstek de grootste stier die ik ooit gezien heb. Nu ben ik zelf met mijn 1.80 al aan de grote kant, maar Bil is ongeveer even hoog als ik lang ben. Een enorm imposant dier. En geloof het of niet, maar zelfs Bil is tam. Waar ik het niet in mijn hoofd zou halen om gezellig tegen hem aan te kruipen, ging Nicolette het hok in om Bil te aaien en te kriebelen.
 
?Het is zo'n grote lieverd. En het aaien vindt hij ontzettend lekker.? En inderdaad, na korte tijd liet Bil zijn gigantische kop hangen en begon hij zelfs te kwijlen, zo ontspannend was het voor hem.

Een dagje koe knuffelen is een unieke ervaring! Ik vond het een prachtige en ontspannen dag, waar ik zeker een jaarlijks terugkerend item van ga maken. Iedereen die houdt van dieren en eens een kijkje wil nemen op een boerderij waar mens en dier in volledige harmonie met elkaar leven, kan ik het van harte aanbevelen.

De workshop Koe Knuffelen vindt plaats op de boerderij van Jaap en Marente Hupkes in Voorst en duurt van 13:00 tot 16:00. De kosten voor een geheel verzorgde workshop zijn ?47,50. Wil je er meer over lezen? Kijk dan op de site!

Koe knuffelen: iets voor jou?