Ze was in: Casablanca!

Reizen door Jet

Net als in de film?
Voor mijn trip wist ik nog vrij weinig over Casablanca. Bij het horen van de naam moest ik eigenlijk alleen maar denken aan de gelijknamige film uit 1942 ("We'll always have Paris"), waarvan ik een poster in mijn tienerkamer had hangen. Wel was ik al jaren benieuwd naar het land Marokko. De oosterse architectuur, het kruidige eten en het ?duizend en één nacht?-gevoel spraken me ontzettend aan. Ik beschouwde de persreis dan ook als een cadeautje.

Met een groep van zes journalisten vertrok ik naar de stad van de bekende film, die by the way in een Amerikaanse studio is opgenomen. Ook al is het relatief kort vliegen naar Casablanca, als je het vliegtuig uitstapt heb je meteen het gevoel in een andere wereld te zijn beland. Maar toch ontdekte ik al snel dat Casablanca echt een mix van culturen is met vele westerse elementen. Voordat ik hier meer over vertel, eerst een lesje geschiedenis van juf Jet.

De stad van de witte huisjes
Casablanca was in de zevende eeuw nog een klein Berberdorpje, dat luisterde naar de naam Anfa (Arabisch voor heuvel). De stad groeide in de eeuwen daarna uit tot een berucht piratennest. Om die reden maakten de Portugezen de stad in 1468 met de grond gelijk. Later bouwden ze hem weer op onder de naam Casa Branca (wat later Casablanca werd), naar de vele witte huisjes die er stonden.

Met ruim vier miljoen inwoners is Casablanca nu de grootste stad van Marokko. Mede dankzij de haven speelt de stad een belangrijke rol in de economie van het land. Casablanca wordt ook wel de zakelijke en financiële hoofdstad van Marokko genoemd. Hierdoor is de stad vrij westers geworden. Dit zie je onder andere terug in de architectuur: traditionele Marokkaanse bouwkunst wordt afgewisseld met een nieuwe Europese bouwstijl, wat soms een bizar contrast geeft.

Casablanca staat een beetje bekend als een ongezellige en zakelijke stad, maar ik ben er toch in geslaagd om genoeg leuke plekken te bezoeken en te ontdekken!

Hotspots
Hassan II Moskee
De Hassan II Moskee is letterlijk en figuurlijk de grootste bezienswaardigheid van Casablanca. Door de gigantische minaret - die ruim 200 meter hoog is - kun je niet om dit religieuze complex heen. De moskee is dan ook de op twee na van de wereld. Het moderne gebouw is in 1986 gebouwd in opdracht van Koning Hassan II - de vorige koning van Marokko - en biedt een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan. Grappig weetje: het dak kan open- en dichtgeschoven worden. Tsja, het kan tenslotte best broeierig worden in de zomer met 25.000 biddende mensen binnen in de moskee...

 


Boulevard de la Corniche
Ben je de drukke stad zat, ga dan even uitzwaaien bij de Boulevard de la Corniche. Dit is een sfeervolle boulevard aan de Atlantische Oceaan, waar je heerlijk kunt slenteren, mensen kunt kijken en aan een drankje kunt nippen in één van de vele strandtentjes. De echte zonaanbidders kunnen natuurlijk ook een plekje op het strand veroveren en een duik nemen in de zee.


De oude medina
Ben je op zoek naar de echte Marokkaanse sfeer? Dan is de oude medina, het historische gedeelte van de stad, the place to be. Je kunt hier uren ronddwalen door de smalle straatjes, muntthee drinken bij een sfeervol cafeetje, stiekem bij huisjes naar binnen kijken, even uitrusten bij een gezellig pleintje terwijl jongens fanatiek voetballen... Kortom: zien hoe de Marokkaanse mensen echt leven. Het is alleen - in verband met zakkenrollers - niet aan te raden om hier ?s avonds rond te dwalen.

 


Shop till you drop
Niet alleen de stad heeft twee gezichten (oud en nieuw), ook op het gebied van shoppen kun je twee kanten opgaan. Je kunt eindeloos rondstruinen door één van de vele souks (Arabische marktjes), maar ook merkkleding kopen in luxe westerse winkels. Zelfs Galeries Lafayette (ja, dat bekende warenhuis uit Parijs) wordt hier binnenkort geopend.

Net zoals in alle Marokkaanse steden, zijn er ook in Casablanca vele souks te vinden. Op deze marktjes kun je de leukste spulletjes voor de beste prijzen scoren (vergeet niet om af te dingen!). Denk aan: mooie sieraden, leuke leren tasjes, geschilde tajins, decoratieve lampjes, geurige kruiden en olijven, schattige theeglaasjes... Er is zo veel te koop, dat ik van gekkigheid niet wist waar ik moest kijken. Wat blijkt: Marokko is een shopping-paradijs! Ik ga dan ook zeker nog een keer terug met een goedgevulde portemonnee en een extra koffer.

 


Wil je een leuke, lokale markt bezoeken? Ga dan naar de centrale markt: hier kun je verschillende etenswaren en leuke souvenirtjes kopen voor een goede prijs. In de oude medina vind je veel kraampjes met onder andere goedkope kleding en schoenen. Maar waar je echt goed kunt shoppen is in de wijk Habous. Je vindt hier een prachtige, schone souk, waar je helemaal los kunt gaan. Breng ook meteen een bezoekje aan het Koninklijk Paleis, maar let op: je mag niet naar binnen.

 


Casablanca heeft grootse plannen op het gebied van shoppen. Ze zijn as we speak bezig met het bouwen van een gigantisch winkelcentrum langs de kustlijn, genaamd Morocco Mall. Het zal het grootste shoppingcentrum van heel Noord-Afrika worden en zal o.a. bestaan uit honderden winkels, tientallen restaurants, een 3D-bioscoop, kuuroord en zelf een aquapark en dolfijnenpark! Morocco Mall zal begin 2012 worden geopend.

Tajines & oesters
Tijdens mijn korte verblijf in Casablanca, ben ik verliefd geworden op de Marokkaanse keuken. De kriebels begonnen al op de marktjes bij het zien van al die prachtige verse producten en het ruiken van de verschillende kruiden. Maar mijn verliefdheid bereikte een hoogtepunt toen we in Dar Babei - een restaurant dat omgebouwd is tot een sfeervolle Marokkaanse tent - een uitgebreid diner voorgeschoteld kregen. Overheerlijke mezzes (kleine hapjes zoals: humus, auberginedip, pasteitjes met kip en vis, salades, versgebakken brood), kip met citroen en olijven en lam met couscous werden in mooie schalen en tajines (aardewerken stoofpot) op tafel gezet, terwijl een buikdanseres voor onze ogen met haar heupen heen en weer stond te zwaaien. We sloten de maaltijd af met de bekende mierzoete Marokkaanse muntthee: iets wat je zeker geproefd moet hebben tijdens je verblijf in Marokko.


Deel je mijn passie voor de Marokkaanse keuken niet? Don?t worry, in dat geval hoef je niet te verhongeren. Er zijn verschillende Aziatische, Italiaanse en uiteraard Franse restaurantjes waar je voor een goede prijs kunt eten. Vergeet ook zeker niet om ook een avondje (of twee) vis te gaan eten. Aangezien Casablanca een kustplaats is, is de vis verser dan vers. Vooral restaurant Ostrea bij Le Port de Peche is een aanrader, je kunt dan gelijk een kijkje nemen bij de haven om - bij wijze van spreken - hetzelfde visje tien minuten later op je bord te hebben liggen.


Wie na een dag vol sightseeing, shoppen, zonnen, zwemmen en eten, nog een drankje wil drinken in een fabulous bar, heeft genoeg keuze. Ga bijvoorbeeld naar het trendy Sky28 op de 28e verdieping van het Kenzi Tower Hotel, waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Wil je dansen tot je erbij neervalt? Ook dat kan in Casablanca! Langs de Boulevard de la Corniche vind je verschillende clubs, waarvan de Candy Bar de meest decadente is.

Slapen in luxe
Wie van luxe houdt, is in Casablanca aan het juiste adres. De stad staat namelijk vol met prachtige vijfsterrenhotels  zoals: Royal Mansour Meridien, Hyatt Regency en Kenzi Tower Hotel. Wij verbleven tijdens onze perstrip in Golden Tulip Farah: een mooi vijfsterrenhotel compleet met moderne kamers, een tropisch zwembad en - erg belangrijk - een heel uitgebreid ontbijtbuffet (met Marokkaanse pannenkoekjes, jam!). Ik voelde me net een prinsesje toen ik in mijn bad vol schuim genoot van alle zoete lekkernijen die elke dag op mijn kamer werden neergezet...


Heb je wat minder geld te besteden en/of ben je wat avontuurlijker ingesteld? Kies dan voor één van de hotelletjes in de oude medina, daar kun je al voor een tientje per nacht verblijven. Stel je er wel op in dat het erg basic is, maar je verblijft dan wel in the centre of the centre tussen alle locals. Ook leuk!

Goedkoop vliegen
Wist je dat vliegen naar Casablanca supercheap is? Een enkeltje met Air Arabia is al verkrijgbaar voor ?49,- per persoon, inclusief belastingen. De low cost vliegtuigmaatschappij vliegt maar liefst vijf keer per week van Schiphol naar Casablanca. Air Arabia is beloond met verschillende prijzen en dat is goed te merken aan boord: het vliegtuig is netjes onderhouden, er is genoeg beenruimte en de service is prima (al moet je wel betalen voor versnaperingen). De prijs/kwaliteitverhouding is dus top! Kijk voor meer informatie op www.airarabia.com.  

Oud & Nieuw
Casablanca is, zoals je wel hebt kunnen lezen, een stad met twee gezichten. Een oude kant met de Ancienne Medina, traditionele gebouwen, marktjes en vervallen buurtjes, maar ook een nieuwe kant met luxe hotels, hippe eettenten, hoge kantoorpanden, clubs en westerse winkels. Dat maakt Casablanca een interessante stad voor mensen die kennis willen maken met Marokko, zonder meteen een complete cultuurshock te krijgen. De stad is een mix van westers en oosters, en daardoor een ideale middenweg. Ook de combinatie van stad en strand maakt Casablanca tot een aantrekkelijke bestemming voor een citytrip.

 


Zelf heb ik het Marokko-virus helemaal te pakken en ik ben dan ook zeker van plan om snel terug te keren. Ik kies er dan liever wel voor om vanuit Casablanca (goedkoop om op te vliegen) door te reizen naar andere, wat minder westerse steden. Ik ben ontzettend benieuwd naar wat het bijzondere land me nog meer te bieden heeft!

Wist je dat...?

  • ...je kunt leren surfen in Casablanca?
  • ...je leuke, grote, rieten manden (voor boodschappen, park of strand) kunt kopen voor slechts drie euro per stuk?
  • ...de mensen ontzettend vriendelijk zijn en (bijna) allemaal vloeiend Frans spreken? Dat is toch makkelijker communiceren dan Arabisch!
  •  ...het wonder-/beauty-middeltje Arganolie hier supergoedkoper is? Voor een paar euro heb je al een flesje in bezit; deze kun je mengen met gezichtscrème of shampoo.
  • ...je hier de lekkerste kleine taartjes, koekjes en andere zoetigheden kunt eten. Vergeet dat dieet; snoepen maar!


Wil je meer informatie over Casablanca? Neem dan contact op met:
Het National Moroccan Tourist Office
Tel: 32 26466320
Email: contact@visitmorocco.com