Het gevecht tegen de jetlag

Reizen door Betty

Toen ik voor het eerst een verre reis maakte, was ik vooral opgewonden over het feit dat ik een jetlag zou gaan ervaren. Midden in de nacht wakker worden met honger en niet kunnen slapen... Ik kon me er niets bij voorstellen, maar het leek me wel grappig.

Al snel kwam ik erachter dat een jetlag helemaal niet leuk is. Het kan namelijk heel goed de eerste dagen van je vakantie in de war schoppen en bij terugkomst kan het zo zijn dat er niets meer van je over is dan een hoopje ellende. Als je het gevoel van een jetlag ergens mee moet vergelijken dan is het wel met een gigantische kater en een nachtje doorhalen.

Maar gelukkig zijn er wel dingen die je kan doen om de jetlag zo veel mogelijk te verminderen. En omdat de vakantieperiode er weer aan komt, helpt Ze.nl je vandaag aan de allerbeste tips:

1
. Drink veel water. Uitdroging schijnt namelijk een heel groot gedeelte van je jetlag te veroorzaken. In het vliegtuig verlies je veel vocht en dat moet op peil gehouden worden. Maar blijf weg van de koffie en alcohol, want dat onttrekt juist vocht uit je lichaam. Een minpuntje aan deze tip: als je heel veel water gaat drinken, zal je heel vaak over je medepassagiers heen moeten stappen om naar het toilet te gaan!

2.  Probeer zo veel mogelijk te slapen tijdens de vlucht. Het schijnt zo te zijn dat je beter bestand bent tegen het tijdsverschil als je uitgerust uit het vliegtuig komt. Ja, we weten het: slapen in een vliegtuig is lastig. We kennen allemaal de harde stoelen en de armleuningen die altijd ergens in lijken te prikken. Vergeet ook de huilende baby's en snurkende medepassagiers niet! Oplossing voor dit probleem is het gebruiken van een slaaptablet. Die kun je aanvragen bij je huisarts of je gaat voor een homeopatisch exemplaar van de drogist. Die met melatonine werken best goed! Dit spul heeft mij al meerdere malen gered tijdens een vakantie!

3. Pas een paar dagen voor vertrek al je slaapritme aan, aan dat van je vakantiebestemming. Je gaat bijvoorbeeld steeds een uurtje eerder/later (afhankelijk van je bestemming) slapen. Op die manier heb je in ieder geval de jetlag al met een paar uur verminderd. Zet bovendien je horloge op de tijd van het land waar je naartoe gaat, zodra je het vliegtuig betreedt. Op die manier wen je alvast aan de tijd op je vakantiebestemming.

4. Let op wat je eet! Van vet voedsel word je namelijk sloom, en als je zout voedsel eet kan je je erg opgeblazen voelen. Een goede tip is om juist eiwitrijk voedsel te eten. Dat geeft je energie en je wordt er wakkerder van! Juist zin om te slapen? Neem dan koolhydraatrijke maaltijden. Daar word je slaperig van.

Goed, die jetlag heb ik dus ervaren. Als ervaringsdeskundige heb ik eigenlijk maar één tip: besef dat je een heerlijke vakantie hebt gehad; dus dat de ellende het waard is. Net als die kater, dus.

Hoe is dat bij jullie? Al eens een flinke jetlag ervaren? Heb je nog een gouden tip?