Maak je mooi met zelfvertrouwen

Make-up door Madelon
Uit een onderzoek van Dove, dat gehouden werd onder meer dan zesduizend vrouwen wereldwijd, blijkt dat Nederlandse vrouwen nog kritischer zijn op zichzelf. Slechts één procent typeert zichzelf als ‘mooi’. 43 procent heeft wel (veel) zelfvertrouwen, maar durft zichzelf niet mooi te noemen. Je zou dus kunnen zeggen dat de helft van alle Nederlandse vrouwen weinig zelfvertrouwen heeft wat betreft haar uiterlijk, en de kans is fifty fifty dat jij hier ook onder valt. Uit de reacties op Jaloezie: De Volstrekt Perfecte Derrière bleek dat veel van jullie jezelf vergelijken met anderen, en daar onzeker van worden. Natuurlijk nergens voor nodig en bovendien zo ontzettend jammer!

Schoonheid is een subjectief idee of gevoel van aangenaam uiterlijk,” zo leert Wikipedia ons. Subjectief, oftewel: voor iedereen anders. En dat klopt. Wat jij mooi vindt, hoeft iemand anders nog niet mooi te vinden. Wij vrouwen zijn onze eigen grootste criticus, als het op uiterlijk aankomt. Test het maar eens. Neem bijvoorbeeld je beste vriendin of je zus in gedachten en noem tien dingen die je mooi vindt aan haar. Probeer het daarna van jezelf. Een stuk moeilijker, niet? Ik herken het zelf in ieder geval, en waarschijnlijk velen van jullie met mij. ‘Er is altijd wel iemand mooier dan ik’. En dat terwijl iedereen natuurlijk wel iets moois heeft, als je rationeel nadenkt. Bovendien is iedereen wel ergens onzeker over. Het is maar net hoe je ernaar kijkt.

Een korte inventarisatie in mijn eigen vriendinnenkring leerde me dat vrouwen over de meest kleine, pietluttige dingetjes onzeker kunnen zijn. Dingen die anderen vaak niet eens zien: die puist op je wang, je gewicht, die putjes in je benen of je borsten die te klein zijn. Je eigen oog valt er direct op als je in de spiegel kijkt, anderen hebben een loep nodig om deze zelfbenoemde flaws überhaupt te kunnen zien. En zeg nou zelf: tegen je vriendin, die net zo hard zeurt als jij, ben je toch écht eerlijk als je zegt dat je het niet ziet? Wees dan voor jezelf ook eens wat minder streng. Als jij de flaws van je vriendinnetje niet ziet, waarom zouden anderen die van jou dan wél zien?

Resultaten uit een onderzoek zijn interessant om te lezen, maar helpen ons natuurlijk niet om lekkerder in ons vel te zitten. Hoewel zelfvertrouwen niet iets is wat je in één dag op kan pikken, helpt het wel als je zo nu en dan kleine dingetjes verbetert. Probeer het eens met deze tips!

Accentueer je sterke punten. Het klinkt heel afgezaagd, maar is zo logisch. En tóch doen te weinig vrouwen het. Heb je sprankelende ogen? Laat ze opvallen door make-up! Een prachtige taille? Draag kleding die dat accentueert! Mooie benen? Ze mogen gezien worden! Accentueer je mooie kanten, dan zullen je minder sterke punten niet meer opvallen.

Denk positief
. Niet alleen met make-up of kleding zijn je mooie punten te accentueren, ook met je denkwijze. Kijk niet alleen maar naar dat ene vetrolletje of die uitstekende teen, maar let op dát wat je mooi maakt. Het ‘afwijkende’ onderscheidt je juist van de rest: je vrouwelijke rondingen of je mooie teennagels. Geef aan alles een positieve twist, dan zullen die punten ook eerder opvallen bij anderen.

Eet en drink gezond. Waar je ook mee zit qua uiterlijk: gezond eten en drinken is dé remedy voor alle problemen. Het helpt om een slechte, onregelmatige huid te verbeteren, je haar gaat ervan glanzen en als je wil afvallen is gezond eten al een hele grote stap in de juiste richting.

Vergelijk jezelf niet met anderen. Het afgezaagde, maar oh-zo-ware cliché komt hierbij weer om de hoek kijken: iedereen is anders! Niemand is met elkaar te vergelijken, dus meet jezelf ook niet aan anderen. Het heeft geen zin, tenzij je hen onder net zo'n grote loep legt als de loep waar je jezelf door bekijkt. Wil je jezelf toch met iemand vergelijken, laat je dan inspireren. Denk in kansen, in plaats van in bedreigingen. Wat iemand anders kan, kan jij tenslotte ook! Waarom niet?

Laat jezelf af en toe verwennen! Als je een vriend hebt is dit heel makkelijk: plan af en toe een avondje met z’n tweeën, massageolie erbij en genieten maar. Maar ook zonder kerel kan je je fabulous en mooi voelen. Ga af en toe eens naar een spa, laat je lekker masseren en geniet van het zachte huidje dat je na afloop zeker zal hebben. Neem lekker de tijd voor jezelf. Na zo’n behandeling kán je bijna niet anders dan je mooi voelen. Steek jezelf daarnaast zo nu en dan eens in het nieuw: die prachtige jurk die naar je staat te lachen vanuit de etalage mag je best eens voor jezelf kopen, een dure crème is niet zonde van het geld maar een investering in je huid, en ook een fijne manicure is het geld dubbel en dwars waard. Je moet af en toe ook in jezelf investeren!

Onthoud: je flaws maken je juist mooi. Perfectie is ook maar saai. Wat valt er nog te verbeteren als je al perfect bent? Het is juist leuk om iets te hebben om naar te streven, om ergens naartoe te werken. Zorg dat je realistische doelen voor ogen hebt en gá voor datgene wat je wil verbeteren aan jezelf. Als je het echt wil, lukt het!

Tenslotte het belangrijkst van allemaal: zit lekker in je vel. Geniet, wees gelukkig. Kijk naar de dingen in je leven waar je blij van wordt. Richt je leven in zoals jij het wil en je zal uitstralen dat je goed bezig bent, dat je je fijn voelt en dat je gelukkig bent met jezelf. Wederom oh-zo-cliché maar oh-zo-waar: als het van binnen goed zit, straal je dat uit van buiten.


Maar onthou, buiten al deze tips om, dat het niet allemaal om je uiterlijk draait. Wederom weer een cliché ter grootte van het ego van Madonna, maar het is écht waar. Voor de meeste vrouwen is onzekerheid een minder leuk souvenir uit hun puberteit. Maar hoe ouder we worden, hoe minder het uitmaakt hoe je eruit ziet. Waar je je rond je dertiende nog druk maakte om een paar puisten op je voorhoofd, heb je nu hele andere dingen aan je hoofd en zie je (hopelijk) dat iedereen wel iets moois heeft, ondanks die pukkels of die haakneus. En jij zelf dus ook.

Het onderzoek van Dove is al eerder in 2004 uitgevoerd. Toen omschreef twee procent van alle vrouwen zichzelf als 'mooi'. Hoewel dat aantal nu is verdubbeld, is het - wat ons betreft - nog steeds véél te weinig. Zullen we er met z’n allen voor zorgen dat, als dit onderzoek over zeven jaar nog een keer wordt uitgevoerd, dat aantal flink gegroeid is?