Ergernis loslaten: daag jezelf uit!

De maatschappij door Donna

Na een tijdje met deze persoon opgescheept te zitten, kun je alleen nog maar op hem schelden. Termen als 'nekschot' en 'elektrische stoel' laat je niet onbenut; puur omdat deze persoon jou tot het uiterste weet te drijven... Je hebt inmiddels vast wel iemand in je hoofd!

Grote kans dat deze persoon in jouw allergie zit. Je allergie is een uitvergroting van jouw eigen valkuil. Ik licht dit toe aan de hand van een plaatje.


Je kwaliteit en je valkuil
Een kwaliteit van je, oftewel iets waar je goed in bent, is een kracht. Aan een kracht is altijd een zwakte verbonden; we noemen dit je valkuil. Een valkuil bestaat uit je kwaliteit, maar dan met 'té' ervoor. Is je kwaliteit bijvoorbeeld 'zelfverzekerd', dan is je valkuil 'te zelfverzekerd', ook wel te vertalen als 'arrogant' of 'zelfingenomen'.

Je allergie
Je allergie bestaat uit de overdrijving van je valkuil/zwakte. Als jouw zwakte dus is dat je 'arrogant' kunt zijn, ben jij allergisch voor mensen die daar de overtreffende trap van zijn. Deze persoon zal in jouw ogen namelijk verschrikkelijk (onterecht) vol zijn van zichzelf, verwaand zijn en egocentrisch. Je projecteert je eigen zwakte op deze persoon en vergroot die uit, waardoor diegene in je allergie komt te zitten.

Nog een voorbeeld:
Bij je kwaliteit vul je in 'bescheidenheid'. Je valkuil zou dan 'wegcijferend' kunnen zijn. In je allergie zit waarschijnlijk iemand die zichzelf volledig op de achtergrond plaatst, die verlegen is, sociaal onhandig en zelfsabboterend. De overdreven vorm dus van datgene waarvan jij baalt in jezelf.

Het nadeel van iemand in je allergie, is dat je niet meer in staat lijkt te zijn om diegene te kunnen zien voor wie die is. Je bent alleen maar geërgerd, boos en hebt totaal geen zicht meer op de goede kanten van deze persoon. Niet alleen is dit bepaald niet sfeerverhogend, je vermoeit jezelf er ook ontzettend mee door je zo op te stellen.

Je uitdaging
Daarom het volgende advies: doe iets met je uitdaging!
Stel jezelf de vraag: wat heb ik nodig om in mijn kwaliteit/kracht te komen? Dit is vaak iets praktisch. Als je valkuil 'arrogant' is, zou het je kunnen helpen om je bijvoorbeeld eens te verdiepen in de werkwijze van andere collega's om te ervaren dat jouw manier niet de enige is. Zo stap je uit je valkuil door bij je uitdaging 'interesse in anderen' in te vullen. Wanneer je juist 'wegcijferend' als valkuil hebt, zou je je bijvoorbeeld kunnen voornemen om bij de volgende vergadering een aantal keer duidelijk je mening te geven. Bij je uitdaging vul je in 'mezelf meer laten gelden', waardoor je weer in je kracht terecht komt.

De uitdaging brengt je terug bij je kwaliteit en van daaruit kan je allergie je niet meer raken. Sterker nog, als je weer in je kracht bent, kun je naar die verschrikkelijke persoon kijken, je schouders ophalen en denken:

Ach, hij valt eigenlijk best mee.

Wat voor mensen zitten er in jouw allergie? En wat zegt dat over jou?