Lifestyle / Wonen
Wonen

De kattenbak verschonen: Een hel op aarde

Reageer 0
Katten zijn leuke dieren. Ze zijn lief, sociaal en zelfstandig. Ze trekken hun eigen plan en je hoeft ze écht niet op te dragen om braaf in hun mand te blijven zitten. Toch is er een nadeel aan deze dieren: hun kattenbak.

Toen ik op mezelf ging wonen, was het dan ook een logische stap om katten te nemen. Ik begon met één kat genaamd Willie, maar algauw besloot ik er een vriendje voor hem bij te nemen. En dat vriendje is Jeroen.
 
 
Ook al ben ik oprecht gek op mijn katten, is er één bijkomend verschijnsel dat wekelijks maakt dat ik de neiging heb om ze naar het asiel te brengen. Ik heb het natuurlijk over het verschonen van de kattenbak. Een huishoudelijke taak die je er gratis bij krijgt zodra je katten in huis neemt. Eén waar je niet onderuit kunt, tenzij je er geen problemen mee hebt dat er steeds minder mensen bereid zijn op bezoek te komen. Persoonlijk zou ik die consequentie wel jammer vinden en wellicht maak ik me er daarom hard voor om wekelijks het kakhuis van mijn normaal gesproken geliefde katten schoon te maken.
 
Het begint vaak wanneer ik thuiskom en ik een bepaalde ammoniaklucht door mijn neus voel trekken. Meestal is dat het teken dat ik eigenlijk alweer twee dagen te laat ben. Er is geen ontkomen meer aan, want zelfs al probeer ik de stank te negeren, hij blijft me overvallen. Dus ik ploeter maar richting de kattenbak, til het gevaarte in zijn geheel op en maak de klemmen los die de bovenkant aan de onderkant verbinden. Iedere keer weer is het een grote teleurstelling als ik zie wat een zooi mijn katers ervan gemaakt hebben. Hadden ze zich echt niet een beetje in kunnen houden? De steentjes zijn bruinig en in elkaar geklont, er liggen een aantal drollen naar me te grijnzen en de ammoniaklucht waar ik het net over had, slaat me nu in mijn gezicht alsof ik bewust aan zo?n fles gesnoven heb om high te worden.
 

Oké, de constatering van de ellende is gedaan, maar daarmee is nog niets opgelost. Dan wordt het namelijk tijd om de kattenbak leeg te kiepen in een vuilniszak. Een actie die bij mij altijd tot gevolg heeft dat er een aantal van die ranzige steentjes over mijn vloer rollen. Ik zie ze verdwijnen onder meubilair waar ik al jaren niet onder heb gekeken. De vuilniszak moet met uiterste precisie worden dichtgeknoopt voordat ik verder kan. In de tussentijd heb ik al zo?n vier keer mijn ingewanden uit mijn lijf gekotst. Ik pak de kattenbakafwasborstel erbij. Het is de blauwe en dat onthoud ik omdat blauw rijmt op miauw. Dan volgt het schrobben, het opnieuw vullen van de bak en daarna, na het handen wassen, kan ik opgelucht adem halen.
 
Ik plof op de bank, nog licht navloekend. En zodra Willie of Jeroen op schoot springt, ben ik de traumatische ervaring vergeten. Tot ik thuiskom en de ammoniakgeur weer ruik?

Asiel, asiel, asiel.

Heb jij huisdieren? Wat zijn voor jou de meest irritante klusjes die deze mormels met zich meebrengen?
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 8 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Anoniem

  Maar één keer in de week de kattenbak verschonen? Geen wonder dat het stinkt...
  Je moet sowieso elke dag (of tweemaal daags) de drolletjes en de plasjes er uit scheppen. Dat scheelt sowieso al een hele hoop stank. En daarbij, jij gaat toch ook niet op een wc zitten waar de drollen nog inzitten?
  En eens in de vier dagen moet je toch wel echt alle korrels er uit halen en heel de bak schoon maken vind ik.
  Ik heb er helemaal geen hekel aan om de kattenbak schoon te maken, puur omdat ik het fatsoenlijk bij houd dus het nooit echt stinkt of vies is.

 • Lausjeee

  Hahahahaha ik heb zo gelachen om dit stuk, vooral omdat het zo herkenbaar is!

 • MissUnique

  Ik schep elke dag de drollen etc eruit en dan strooi ik er een klein beetje poeder op. kattenbak verfrissing of iets geloof ik, werkt uitstekend verder 1 x per week helemaal schoonmaken en uitboenen met wceend:)

 • Dèsi-Belle

  Ik heb vaker gehoord dat zaagsel en houdkorrels helpen tegen de stank. Zelf hebben we het nog nooit geprobeerd. Wij kieperen de bak altijd gewoon in de container leeg (buiten). Dus geen gedoe met vuilniszakken of vieze korrels die over de vloer rollen.

 • Madeliefje49

  Ik maak mij kattebak 1 keer in de week schoon en ik moet zeggen het valt mee met de lucht ..Al doet mij kat nog wel wat regelmatig in de tuin.hihihihi

 • Cokiej

  Zie al een hoop handige tips, nog eentje voor de verzameling ;). Wij gebruiken sinds een tijdje kattenbak-zakken. In feite gewoon een doorzichtige vuilniszak voor in de kattenbak. Die haal je er dus in 1 keer uit zonder dat je kattenbak heel vies word! Werkt overigens niet optimaal met overijverige gravers ;).

 • Kirsten

  Eén keer per week voor 2 katten is echt te weinig als je het mij vraagt. Wij hebben sowieso wat duurdere korrels die langer fris ruiken en die aan elkaar gaan klonteren, dus dan is het makkelijker om de troep eruit te halen. Gewoon iedere dag met een schepje de ontlasting en bij elkaar geklonterde korrels eruit halen, eventueel wat nieuwe frisse korrels erbij en ze kunnen er weer een dag mee doen. Binnen 10 minuutjes gedaan. En dan doen we één keer in de twee weken (of vaker mits het nodig is) alle korrels eruit, de bak schoonmaken en nieuwe korrels erin.

  Normaal gezien zou je ook wel meer kattenbakken nodig hebben dan 1 als je 2 katten hebt (officieel gezien 2 per kat, dus eigenlijk 4.. maar dat doen wij ook niet). Je hebt geluk dat jouw katten niet zo moeilijk zijn, want als de kattenbak niet fris genoeg is gaan de katten gewoon ergens anders hun behoefte doen (zie in huis ofzo).

  Misschien een tip om de bak mee naar buiten te nemen, dan gooi je niet al die vieze korrels door je woonkamer. Wij hebben buiten de groene GFT-bak staan, daar gaat de viezigheid meteen in en mocht er dan iets naast vallen kun je het makkelijk opvegen en weggooien. En vervolgens kun je de schone bak weer binnen zetten.

  Wij hebben nooit last van vieze geurtjes of iets dergelijks, alleen als ze er net op heeft gezeten en nog niet de tijd heeft genomen om de boel te begraven. Dus.. Misschien moet je de bak toch wat vaker schoonmaken of gewoon wat duurdere korreltjes kopen.

  Succes!

 • Tinkerbell_x

  Ik werk in een asiel momenteel :-). Gewoon elke dag de drolletjes en de plasjes eruit halen met een schepje. Zo gepiept en uiteindelijk minder stank! Probeer de kattenbakkorrel Catsan eens, die ruik je helemaal niet. Is wel duurder, maar werkt echt goed ;-)

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen