Lekker theeleuten

Eten door Jikke
Als het winter is, doe ik niets liever dan met een warme kop thee en een goed boek bij de verwarming zitten. Er gaan soms hele potten doorheen. Een winkel met verse thee kan ik niet voorbij lopen. Lees hier alles over thee.
 
Er zijn zo veel soorten thee, dat je zou verwachten dat er minstens net zo veel soorten theeplanten moeten zijn. Maar nee, alle theesoorten komen van dezelfde plantensoort. Het bewerkingsproces bepaalt uiteindelijk de theesoort.
 
Soorten en smaken
Maar welke soorten thee zijn er dan en wat is zo kenmerkend aan de smaak?
 
Zwarte thee
Zwarte thee heeft een sterkere smaak dan andere soorten thee. Earl Grey ? thee met een lichte citrussmaak ? Ceylon en Darjeeling behoren tot de zwarte thee-familie. Ook 'versierde' thee hoort bij deze soort. We zien deze smaken veel terug in de supermarkt. Bosvruchten, mango, sinaasappel en ga zo maar door.
Groene thee
Groene thee is kruidig en grassig. Let op: groene thee gaat bitter smaken als het met te heet water gezet wordt. Eerst even af laten koelen dus. Geniet van een frisse groene thee of misschien van een kop kruidenthee met smaken als munt, zoethout en kamille of uitdagende melanges met tropical fruit. Houd je misschien van rooibos? Probeer dan eens een spannende combinatie zoals mango-citroen, citroen-ananas of chocolade-mint.
 
Witte thee
Puur, delicaat en subtiel. Vaak zijn dit de ?bloemige? theesmaken, zoals witte bloesem of jasmijn.
Oolong thee
Oolong thee heeft een nootachtige smaak en zit tussen groene en zwarte thee in.
 
Versierde thee
We kennen het allemaal wel, thee met de naam melange. Deze thee is extra bewerkt door meerdere theesoorten bij elkaar te voegen. Theeproevers zorgen ervoor dat wij altijd van dezelfde, overheerlijke melange kunnen genieten. Soms heeft thee een extra lekkere geur of een heel specifieke smaak. Dat kan komen door het te aromatiseren. De thee is ?versierd? met een aroma: wat kruiden, bloemen of specerijen. Versierde thee dus! Hmm, de aroma?s van appel-kaneelthee komen je al tegemoet.
Theetuinen
Thee komt uit veel landen over de hele wereld, maar vooral uit landen met een tropisch of subtropisch klimaat. De theeplant geniet van temperaturen tussen de tien en dertig graden. Meestal worden de plantjes geteeld op een berghelling. Hoe hoger de tuin, des te lekkerder de thee.
 
Afrika
Het land van de geurige en krachtige theeën, maar ook van Rooibos (Zuid-Afrika).
 
Ceylon
Wie kent deze volle, ronde thee nou niet? Nu kennen we Ceylon als Sri Lanka. Sri Lanka is de derde grootste producent van thee.
 
China
Voor lichte en zoete thee moet je naar China, het land waar thee oorspronkelijk vandaan komt. Groene thee wordt hier al eeuwen geproduceerd, maar hun zwarte thee behoort momenteel tot de beste ter wereld.


 
Formosa
Een nieuw land? Nee hoor, dit staat voor Taiwan. Formosa heeft een uniek klimaat en een perfecte bodem voor notige oolong thee.
 
India
Bij het woord ?Chai? gaat er vast al iets dagen. India is de grootste theeproducent in de wereld en staat vooral bekend om zijn sterke zwarte thee. In Chai vinden we vaak kaneel, kardemom, kruidnagel, gember en peper. Chai is lekker voor gure winterdagen waarop we het liefst met een boek bij de verwarming zitten te lezen, maar ook als we even willen afkoelen als we iets te enthousiast zijn geweest met die Indiase curry.
 
Indonesië
Indonesische thee is geurig, zacht en kruidig.

Japan
Bij Japan denk ik gelijk aan de theeceremonie. Thee in de Japanse cultuur is een verhaal apart. Sowieso voelen ze er niets voor om de zwarte thee van de Britten te drinken. Groene thee des te meer! Ook bijzonder is dat Japan verschillende theeseizoenen heeft, met ieder zijn eigen theesoort. En dan natuurlijk de theeceremonie (Cha-No-Yuk), een ritueel wat al bestaat sinds 800 na Chr. Ieder aspect van de ceremonie is ontzettend belangrijk. Het draait allemaal om wa-kei-sei-jaku: harmonie-respect-reinheid-rust.


 
Wist je dat?
  • ...thee goed voor je is?
  • ...niet alleen groene thee, maar ook zwarte thee vol gezonde anti-oxidanten zit?
  • ...thee fluoride bevat? En dat beschermt ons gebit (maar dan moet je geen suiker erin doen)!
  • ...thee smaken en aroma?s over kan nemen? Bewaar je thee dus altijd gescheiden en goed afgesloten. Verse thee moet je op een droge en koele plaats bewaren.
 
Leuke thee
We maken het theedrinken nog wat leuker met mooie potten, theefilters en andere hebbedingetjes.
Wat is jouw favoriete thee?