Twijfels over je relatie

Relaties door Donna
Je hebt al geruime tijd een relatie, maar sinds een tijd worstel je met twijfels. Er is niet eens een aanwijsbare reden voor die twijfels, maar ze zijn er en je moet er iets mee. Maar wat? Moet je er samen iets mee, of jij alleen?

Het is moeilijk om hierover een duidelijk advies te geven. Iedere relatie is anders: bij de één komt ruzie nooit voor, bij de ander wordt er regelmatig gekibbeld of zelfs met het servies gegooid. Het ene stel doet veel leuke dingen samen, waar het andere stel zielsgelukkig hun tijd op de bank doorbrengt. Het is dus niet vreemd dat er geen unaniem antwoord is op twijfels.


Een goed gesprek

Het hebben van twijfels is echter heel normaal. Helemaal als je al een langere tijd bij elkaar bent. Wil ik dit wel? Kan ik dan nooit meer met een andere man naar bed? Past hij überhaupt wel bij me? Is dit dan hoe mijn leven eruit gaat zien? Twijfels komen in alle soorten en maten. Waar het om gaat is dat ze niet dermate op de voorgrond zijn, dat ze je relatie dwarsbomen. Is dit wel het geval, dan moet je er iets mee. In veel gevallen zal het al een stuk helderheid geven als je heel goed praat met je vriend. Waar zit je mee, wat kan hij doen om je erbij te ondersteunen, loopt hij er ook tegenaan en zijn jullie allebei bereid eraan te werken? Een goed gesprek zal al een hoop twijfels weg kunnen nemen en daarmee ontzettend veel duidelijkheid scheppen.

Broer/zus?
Echter, wanneer je twijfels maar niet verdwijnen en vormen aan beginnen te nemen, waarbij je niet eens meer weet of je hem nog wel aantrekkelijk vindt, dan moet je toch echt achter je oren gaan krabben. Natuurlijk ebt de grootste verliefdheid na een tijdje weg, maar als het goed is blijf je wel naar elkaar verlangen. Wellicht minder dan in het eerste jaar, maar nog steeds wil je hem. Een verminderde aantrekkingskracht kan funest zijn voor je relatie. Je krijgt een soort broer/zus-verhouding en dat is niet waarom je samen bent! In dat geval is het dus beter om voor jezelf te kiezen en je horizon te verbreden.


Lucht je hart

In alle gevallen geldt: je kent de waarheid als je hem hoort. Praat er daarom over met mensen die je echt kunt vertrouwen. Zij kennen jou het best en als je eerlijk bent, zullen zij je niet veroordelen, maar daar willen ondersteunen waar ze kunnen.
Tenslotte: volg je gevoel. Het klinkt heel cliché, maar als je twijfels blijven bestaan, kan het ook je onderbewuste zijn dat je probeert duidelijk te maken: het is tijd voor een volgende fase. En daar past hij misschien niet bij.

Heb jij weleens twijfels over je relatie (gehad)? Hoe ga/ging je daarmee om?