Regelteven: Vreselijke vrouwen!

Columns door Donna
Ik kan niet omgaan met regelteven. Dat zijn van die types die overal altijd als eerste bij zijn en het dan op zich nemen om alles te gaan organiseren. Vanuit hun eigen faalangst ontstaat er onmiddellijk een plan de campagne en eigenlijk voelt iedereen zich genoodzaakt eraan deel te nemen, "want ze heeft er nu eenmaal al zoveel werk in gestoken". Dat het ongevraagd was, doet er niet toe.
 
Regelteven zijn vaak vrouwen die op het eerste gezicht heel afstandelijk overkomen. Je moet er echt even doorheen prikken wil je een eerste glimlach krijgen. Maar, als het dan eenmaal zover is dat de regelteef je aardig vindt, dan ben je binnen. Je wordt overladen met de sufste, truttigste verhalen waar jij je totaal niet in kunt vinden. Jullie zijn dan wel allebei volwassen, maar de regelteef heeft haar leventje al zo op de rails dat ze ook prima door zou kunnen voor een jaar of vijftig. Eigenlijk is het maar een beetje vreemd dat jij niet iedere zondag je wekker zet om een uur of negen om zo goed van de dag te genieten met een zááálig kopje honingthee.

Truttig frutselen
Regelteven zijn ook altijd aan het 'frutselen'. En niet gewoon in het wildeweg klodders verf kwakken op een doek, maar meer in de trend van bloemschikken, borduren, taarten bakken of sjaals breien voor 'vriendlief'. Begin oktober worden de lintjes en de strikjes van zolder gehaald, omdat de regelteef alvast gaat beginnen aan de kerstversiering. Je kunt er maar vroeg bij zijn; dan heb je tenminste wel een uiterst originele boom als de feestdagen eenmaal aangebroken zijn. En ja hoor, zodra de Kerst eraan komt, komen de eerste foto's van de kerstboom al op Facebook, waar dan door andere regelteven vol enthousiasme (lees: haat en nijd) op wordt gereageerd.
 
"Wow meissie, wat heb je weer je best gedaan!"
 
 
Lekker boenen
Regelteven lijken ook een hobby te hebben gemaakt van het schrobben van het huis. De kat is maar een lastpost, want het dier verhaart enorm op het moment. En oh, wat een ramp wanneer er STOF in het huis ligt. Daar kan de regelteef zich echt uiterst druk om maken. Dus hoppa, daar gaat ze met haar stofdoek en haar mop, om na een volle dag te concluderen dat ze 'weer heerlijk bezig is geweest'.

Incompetente kerels
Naast het feit dat de regelteven het presteren om alle handelingen een hoog truttigheidsniveau mee te geven, is het ook nog eens onvoorstelbaar wat een incompetente kerels ze altijd naast zich lijken te hebben. Van die mannen die totaal geen inspraak hebben en zich daar ook wel prettig bij voelen. De regelteef verzorgt alles: van een lekkere, gezonde maaltijd rond een uur of half 6 tot een keurig gestreken collectie onderbroeken. Onderbroeken die zij zelf voor hem aangeschaft heeft, "want ik ken zijn maat en als het aan hem ligt, loopt hij járen in dezelfde boxers!" Daar gaat je geile seksleven.

Tegenpool!
Mijn aversie naar regelteven komt voort uit het feit dat ik zelf totaal tegenovergesteld ben. Ik regel mijn zaakjes wel, maar doe dit voor mezelf en niet om voortdurend te kunnen zorgen. Het interesseert me geen zier als ik eens een maaltijd oversla of als ik een kerstboom heb waarvan de kluit mooier is dan de piek. Ik voel me dan ook altijd bijzonder níet op mijn plaats zodra ik te maken heb met een regelteef. Ik kan geen aansluiting vinden en zit niet te wachten op haar bemoeienis. Laat mij maar lekker mijn eigen slordige gang gaan, dan kan zij zich bezighouden met het glaceren van haar oh-zo zorgvuldig gebakken tering taart.