Mama / Zwanger
Zwanger

Jong moeder worden: Het nieuws

Reageer 0
In Nederland ligt de gemiddelde leeftijd om je eerste kind te krijgen vrij hoog. Mede hierdoor heersen er vaak vooroordelen over jongere moeders. Dit is echter lang niet altijd terecht. Hierbij een andere kijk op jonge moeders.
 
Zwanger
Op de vloerbedekking van mijn kamer ligt hij, onder een verfrommeld T-shirt. Mijn stopwatch geeft aan dat de vijf minuten voorbij zijn en ik til het T-shirt op. De test vertoont twee roze streepjes en niemand hoeft mij te vertellen wat dat betekent. Het is een mooie lentedag begin mei. Nogmaals kijk ik naar de twee streepjes die scherp aftekenen tegen de witte achtergrond. Misschien zou ik nu in tranen uit moeten barsten, niet van geluk maar van verdriet. Toch blijven de tranen uit, mijn hand glijdt af naar mijn buik. Daar zit een kindje, mijn kindje. De gedachte alleen al maakt mijn humeur nog zonniger dan het weer buiten.
 
Beslissen
Even later ijsbeer ik door de kamer, de test in de vuist van mijn rechterhand verborgen. Dan gaat de deur open en daar staat hij. Zo goed als ik kan probeer ik mijn zenuwen in bedwang te houden, maar mijn handen trillen en mijn lippen willen niet van elkaar gaan. We kijken elkaar aan, en uiteindelijk weet ik niets beters te doen dan zijn hand te pakken en het staafje er in te drukken. Hij kijkt ernaar. Het lijkt een eeuwigheid te duren voordat hij me aankijkt. Maar als hij me dan aankijkt is het alles wat ik niet had verwacht. Geen woede, verdriet of pure paniek. Zijn ogen twinkelen, hij straalt. Vol verwarring laat ik de tranen eindelijk stromen en hij slaat zijn sterke armen beschermend om me heen, mompelend dat het allemaal goed komt. En ik geloof hem. 

 
De tijd daarna is moeilijk, want hoewel ik zeker weet dat ik graag moeder wil worden, en ook dat ik vrij jong kinderen zou willen krijgen, ligt het op dit moment niet in de planning. Dus we wikken en wegen. Bespreken alle mogelijkheden. Vragen ons af of we het kindje wel genoeg te bieden hebben. Dan besluiten we: het is mogelijk, de basis is goed. 
 
Met mijn twintig jaar ben ik een jonge moeder en ook mijn vriend is met zijn vijfentwintig jaar een jonge vader. We zijn inmiddels 3,5 jaar samen, hij is afgestudeerd en heeft een leuke baan gevonden. Ik zit echter nog vol in mijn studie. Maar ik gooi mijn leven om, zeg mijn studentenhuis in Amsterdam gedag en ga samenwonen in Zoetermeer. 
 
Reacties uit de omgeving
Na zo?n vier maanden is mijn buik goed zichtbaar. Zwanger zijn vind ik heerlijk, ik ben trots op mijn buikje en geniet. Dat iedereen nogal verbaasd is als ze het grote nieuws horen vind ik niet vervelend. Het is in de huidige maatschappij nu eenmaal niet gangbaar om op je twintigste een kind te krijgen. Maar naarmate de tijd vordert en ik steeds vaker dezelfde vragen moet beantwoorden, begin ik mij soms te irriteren. Het wordt mij steeds duidelijker dat er grote vooroordelen bestaan over het jonge moederschap. Vragen zoals: ?Is de vader nog in het spel?? en ?Was het een ongelukje??  beantwoord ik inmiddels op de automatische piloot. Vooral de laatste vraag steekt mij nogal. Niet alleen omdat het nogal een intieme vraag is, maar ook omdat deze vraag zo?n negatieve lading heeft. Ons kindje is niet gepland, maar dat is iets anders dan ongewenst. En omdat ik inmiddels zelf helemaal in de wolken ben met mijn zwangerschap, vind ik het vervelend dat mensen er op die manier naar vragen. 
 
 
Ook merk ik dat veel mensen verbaasd reageren als ik vertel dat ik studente ben, de tweede verrassing komt dan als ik vertel dat ik van plan ben mijn studie af te maken. Blijkbaar wordt er vaak voor het gemak vanuit gegaan dat jonge moeders laag opgeleid zijn, geen ambitie hebben, en direct stoppen met school. Studeren en een kind, dat gaat volgens velen niet samen. Terwijl men totaal niet vreemd opkijkt van een moeder die drie dagen per week werkt. Ik ben derdejaars studente Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Universitaire studies zijn erg zelfstandig; ik heb slechts tien contacturen per week. De rest van de week kan ik thuis werken. Bovendien is het straks, als hij naar school gaat, gemakkelijker carrière maken dan wanneer je een klein baby?tje thuis hebt. Ik zie de positieve kanten, jij ook?
 
Binnenkort lees je op Ze.nl hoe dit verhaal verder gaat?
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 7 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Sweat Dreems

  De definitie van jonge moeder is ook erg breed. Ik ben zelf 26 en verwacht over 3 maand onze kleine spruit. Mijn vriend is 28 jaar en wij worden als jonge ouders omschreven. Het is grote onzin, als je er klaar voor bent ben je er klaar voor en liever "te jong" dan te laat. Wij kunnen onze carriere ook best goed combineren met het ouderschap, wij willen zelfs voor mijn 30ste ons gezinnetje compleet hebben. Wij willen genieten van het ouderschap en hoe ouder je vader en moeder wordt, des te zwaarder het wordt. Motto: gewoon doen waar JIJ je prettig bij voelt!

 • Saskia87

  Geweldig!! Geniet ervan!!

 • Anoniem

  Gefeliciteerd. Ik ben nu 21, en ben inmiddels 5 jaar samen met mijn vriend en we wonen ook samen. Ik ben zeker voor het jong moeder worden. Mijn moeder was 31 toen ze mij kreeg en ik ben de oudste van de 3. Mijn schoonmoeder daar in tegen was 21. een hoop vrienden van mij zijn nu ook zwanger allemaal vroeg in hun 20. Je bent dan nog jong en vitaal je kan veel meer hebben dan als je al wat ouder bent.

  Weg met de vooroordelen! Geniet van je zwangerschap!

 • GRLND

  Gefeliciteerd!
  Weg met de vooroordelen! Heerlijk om kinderen te krijgen lijkt me, maakt niet uit wanneer? Ik wil ook zo snel mogelijk na mijn studie kinderen!

 • alexanouk

  Ik was zelf 30 toen m'n oudste werd geboren en ik sta nog steeds achter ons besluit. Ik zie op m'n werk regelmatig meisjes van net 17 jaar die moeten bevallen en dat is niet niks !
  Het is zeker waar dat je er 9 maanden de tijd voor hebt om aan het idee te wennen maar toen ik 17 was was ik echt nog een kind hoor ;-)

 • Jet

  Jeetje, lijkt me heel pittig om zo'n beslissing te moeten nemen op zo'n jonge leeftijd. Ik zou zelf toch liever ouder moeder worden. Maar je weet natuurlijk nooit wat je doet, als het je zelf overkomt... Benieuwd naar het volgende verhaal!

 • Soapbyjolanda Adnalo

  ook ik was 20 toen ik mijn eerste kreeg,.. :D
  als mensen tegen mij zeiden "kind krijgt kind" of "was zeker een ongelukje he?!" dan kon ik stralend terug zeggen dat ik mijn zoon als een prachtig mooi kadotje zie ;). en zo voelt het ook! hij is mijn eerste, en inmiddels 9 jaar!! en goh wat ben ik trots op ons gezinnetje waarbij we nog allemaal samen zijn, papa mama en zoon. daarnaast hebben we 5 jaar geleden ( toen was ik 24 ! ) een mooie dochter gekregen, een prinsesje als je het mij vraagt.
  nu vinden mensen mij gewoon moeder van, niet meer de jonge moeder.
  ik weet dat het steekt dat mensen op je neer lijken te kijken, maar er is maar 1 die dat toe kan laten, en dat ben jezelf...
  mijn gezin is compleet. 29 en 2 kids die al lekker naar school gaan,.... en spijt nee geen enkel moment spijt, want het zijn deze kadotjes die alles zijn voor me.

  groetjes jolanda

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen