Met of zonder huidje om zijn fluitje?

Lifestyle door Jet

Dat vrouwenbesnijdenis iets vreselijks is, zijn we het over eens. Maar hoe zit het met het afzagen van 't mannelijke velletje? Wat zijn de pros and cons? En zie jij jouw vent z'n fluitje liever met of zonder huidje?

Ik zag onlangs een aflevering van Sex and the City waarin Charlotte date met een onbesneden jongen. De vriendinnen spreken hierover alsof dat het meest ranzige is wat een man maar kan hebben. Charlotte krijgt haar date zelfs zover om zijn voorhuid te laten verwijderen. Na de ingreep is de man zo zelfverzekerd geworden dat hij Charlotte dumpt om zijn new and improved penis met de wereld te delen.

Deze aflevering zette me aan het denken. Waarom laten mannen hun piemel eigenlijk besnijden? Wat zijn de voor- en nadelen en waarom is het in Amerika helemaal hot en in Nederland not?

Dat moet pijn doen...

Als een man zich wil laten besnijden zal hij onder het mes moeten. Tijdens deze operatie wordt de hele voorhuid verwijderd en zal de eikel voortaan dus zowel bij een erectie als in slappe toestand volop te zien zijn. Na de ingreep ziet de penis er gezwollen en blauw/rood uit en heeft het menneke rust nodig. Ja, echte rust: na de besnijdenis mag een man vier tot zes weken geen seks hebben!

Waarom doen mannen zichzelf dit aan?

  • Het kan een medische reden zijn, zoals een vernauwing van de voorhuid (auw) of een constante ontsteking aan de eikel (nogmaals auw).
  • De meeste van jullie zullen besnijdenis verbinden aan religie. Het is namelijk wereldwijd bekend dat moslims en Joden hun zonen laten besnijden.
  • Sommige mannen vinden een besneden piemel gewoon veel schoner, want deze maakt nauwelijks of geen smegma (ook wel bekend als kopkaas of piemelbrie) aan en daardoor is ie veel makkelijker schoon te houden.
  • Seksueel plezier voor zowel man als vrouw. Als een man zijn meisje niet kan pleasen doordat hij na drie stoten al klaarkomt, is dat lullig voor haar. Als een man een te lange voorhuid heeft, waardoor zijn eikel niet tot nauwelijks geprikkeld wordt, is dat lullig voor hem. In beide gevallen kan hij een circumcision overwegen.
  • Ja ja, niet alleen meisjes zijn ijdel... Sommige jongens vinden het gewoon niet fijn dat hun penis op een sharpei (hond met overtollig vel) lijkt en besluiten daarom onder het mes te gaan.

 

Why not?!

  • Als grootste tegenargument wordt genoemd: het verlies van gevoeligheid. Doordat de eikel altijd blootligt, zou hij ongevoeliger worden en daardoor zou de man minder plezier beleven aan seks en minder gemakkelijk klaarkomen (niet altijd een minpunt, hè dames?). Uit onderzoek is echter gebleken dat mannen die besneden zijn net zo veel plezier beleven van seks als hun seksegenoten die niet besneden zijn.
  • Ook zijn veel mannen bang dat ze niet meer met hun Mr. Big kunnen spelen, nadat ze besneden zijn. Ook dit schijnt niet waar te zijn. Zolang de man niet té strak besneden is, is er nog steeds genoeg vel over (een beetje glijmiddel werkt ook mee) om zichzelf een handje te helpen.
  • Op zich zou je ook kunnen denken dat het lichaam niet voor niets zo gemaakt is en dat de voorhuid dus wel een beschermende en nuttige werking moet hebben. Waarom weghalen?
  • Er wordt veel gediscussieerd over het feit dat baby's niet zelf kunnen beslissen of ze wel of niet besneden willen worden en dus gedwongen worden. Is dit wel oké?!
  • Net zoals bij elke operatie kunnen er dingen misgaan, het blijft dus altijd een risico...

 

Amerika versus Nederland

Amerika is het land waar de meeste besneden mannen te vinden zijn: zo'n 60% van alle mannelijke baby's worden binnen 48 uur besneden. De meeste Amerikanen denken zelfs dat alle mannen ter wereld besneden zijn; dat het volkomen normaal is. Niet zo gek als je bedenkt dat in Amerika op alle afbeeldingen in leerboeken enkel besneden piemels te zien zijn.

Ook speelt mee dat besnijdenis tegen de verspreiding van aids schijnt te werken, zo is onlangs gebleken uit een onderzoek uitgevoerd in Afrika. Er wordt momenteel zelfs over gediscussieerd in de USA of alle jongetjes na hun geboorte niet verplicht besneden moeten worden.

Nederland is nog niet zover... Hier wordt een onbesneden piemel als normaal gezien en wordt er over het algemeen besneden om medische of religieuze redenen. Zullen we in de toekomst ook de kant van Amerika opgaan en een besneden penis gaan zien als schoonheidsideaal?

En nu dan toch echt de grote vraag: vind jij zo'n 'blote' piemel er maar raar uitzien of wil jij niets anders? Kortom: zie jij je vent z'n fluitje liever met of zonder huidje?