Celebs vechten voor mensenrechten

Celebs door Anouk
Als beroemdheid kun je kopen wat je wilt, maar er zijn ook celebrities die ervoor kiezen om hun salaris beter te besteden. Zij doneren regelmatig geld aan goede doelen en komen op voor de rechten van mensen. Petje af voor deze sterren!

Matt Damon

Iemand die zich volledig inzet voor mensenrechten, is Matt Damon. Matt heeft samen met collega-acteurs George Clooney en Brad Pitt de stichting Not On Our Watch opgericht. Daarnaast is Matt ook ambassadeur van verschillende mensenrechtenorganisaties. Hij protesteerde samen met George tegen de oorlogen in Darfur en heeft samen met Ben Affleck meegedaan aan een pokerwedstrijd, waarvan de opbrengst naar Darfur is gegaan.Annie Lennox

Deze dame is een vredestrijder. Annie maakt zich hard voor mensenrechten, met name voor vrouwen en kinderen die leven in ontwikkelingslanden. Daarnaast is de zangeres ambassadeur van Oxfam, een organisatie die zich onder andere inzet voor Fair Trade.

In 2007 bracht Annie de single Sing uit. Samen met 23 collega-zangeressen (denk aan namen als Madonna, Christina Aguilera en Shakira) zong ze dit nummer, waarvan de opbrengst naar Zuid-Afrika ging voor aidsbestrijding.  Dit jaar werd Annie geridderd voor haar liefdadigheidswerk.Bono

De zanger is een groot activist als het gaat om mensenrechten. Sinds 1999 houdt Bono zich bezig met campagnes voor derde wereldlanden. Vooral Afrika kan op steun van Bono rekenen. De zanger heeft zelfs twee eigen organisaties opgericht om de mensen op dit continent te helpen qua financiering, maar ook om aids te bestrijden. In 2005 zijn Bono en zijn vrouw het kledinglabel Edun gestart, dat uitgaat van de principes van Fair Trade-handel.

Sting
Sting zet zich sinds 1987 in voor de mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Hij schreef veel protestliederen, zoals They Dance Alone over de Dwaze Moeders in Chili, Fragile en The War. Ook neemt hij vaak deel aan politieke protesten en weigert hij op te treden in landen die mensenrechten schenden. De zanger is voor zijn goede daden geridderd door het Britse Rijk.

Angelina Jolie
Sinds 2000 zet de actrice zich in voor mensenrechten. Tijdens de opnames van The Tomb Raider in Cambodja kwam Angelina voor het eerst in aanraking met vluchtelingen. Ze besloot zich erin te verdiepen en nam contact op met UNHCR: de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Sindsdien bezoekt de actrice vele landen waar ze vluchtelingen ontmoet en helpt ? tegenwoordig doet ze dit samen met manlief Brad Pitt.

Angelina doneert regelmatig geld aan vluchtelingenorganisaties, spreekt vaak op bijeenkomsten en lobbyt ook regelmatig bij Amerikaanse ministers voor humanitaire zaken. Door Angelina zijn zelfs enkele wetsvoorstellen omtrent vluchtelingen en kinderen in derde wereldlanden tot stand gekomen!

Wat doe jij voor het goede doel?