Bruisend Bangkok

Reizen door Esmee
Mijn collega was het tijdens de vrijdagmiddagborrel ? waar de beste ideeën ontstaan ? roerend met me eens dat Chiang Mai niet de plek bij uitstek is om Kerst en Oud & Nieuw te vieren. Daarom besloten we naar Bangkok te gaan.

Ver weg van de hectiek van een grote stad, is wonen en werken in Chiang Mai erg relaxed. De natuur is prachtig en aan mooie tempels heb je er geen gebrek. De temperatuur is met gemiddeld zo?n 27 graden in de maanden december en januari erg aangenaam. Voor veel Thaise families een reden om rond de feestdagen naar het noorden te vertrekken. Voor mij was het dit jaar mijn eerste Kerst zonder familie, dus waarom niet tijdens deze dagen een plek opzoeken waar het iets bruisender en levendiger is? Een week na de vrijdagmiddagborrel hadden we onze treintickets naar Bangkok gekocht en een superdeluxe hotel geboekt. Is de wateroverlast in Bangkok toch nog ergens goed voor. Niemand die momenteel graag  naar de stad gaat, dus hotels bieden bodemprijzen aan.

Natuurlijk staat de Lonely Planet boordevol tips, maar na een paar avonden op stap geweest te zijn met een local, kan ik daar hopelijk iets aan toevoegen. Wil je cultuur opsnuiven, dan zijn er mooiere plekjes in Thailand te vinden. Ik heb Bangkok vooral ervaren als een stad waar je ontzettend lekker kunt eten, goed kunt shoppen en waar je flink kunt feesten.

Eten
Of je nu een goedgevulde portemonnee bij je hebt of juist niet zo veel te besteden hebt, in Bangkok houden ze overal rekening mee. Na een dagje shoppen in Siam Paragon, heb je wel een lekkere maaltijd verdiend. Het liefst een gezonde maaltijd, want je moet de volgende dag nog wel in je nieuwe jurkje passen. Bij Thais restaurant Taling Pling op de begane grond van het winkelcentrum ben je dan aan het juiste adres. Het menu bestaat voor een groot deel uit heerlijke Thaise salades. Met name de papaya salade is een echte aanrader.


In de wijk Sukhumvit, waar ook ons hotel was, is de diversiteit aan verschillende restaurants enorm groot. Deze wijk is erg makkelijk te bereiken met de BTS Skytrain, voor ongeveer ? 1,- stap je zo uit in de hoofdstraat Sukhumvit Road. Eén van mijn favoriete zijstraatjes (Soi) van Sukhumvit Road is Thonglor, Soi 55. Dit is één van de hippere en duurdere straten van het centrum, maar voor Nederlandse begrippen nog steeds relatief goedkoop. Je betaalt gemiddeld 10 euro voor een uitgebreid diner. Een echte aanrader is Italiaans restaurant Nang Kwak, niet direct zichtbaar vanaf de straat omdat het restaurant op de derde verdieping zit. Ze hebben dagelijks een goede live band en heerlijk eten. Sla het toetje over en loop naar het After You Dessert Café, Thonglor Soi 33, voor lekkere taartjes, zoals de Chocolate Lava Cake. Als je vegetariër bent, kan ik het restaurant in het Atlanta Hotel, Sukhumvit Road Soi 2, aanraden. Dit restaurant claimt ?s werelds grootste vegetarische menu te hebben en daar kunnen ze best eens gelijk in hebben!

Als je tegen drukte kunt en van Dim sum houdt, moet je zeker een bezoekje brengen aan Chinatown aan de Chao Phraya River. Het is leuk om hier met één van de River Taxi Boats naartoe te gaan. De makkelijkste opstapplaats is bij de halte Saphan Taksin van de BTS Skytrain. Chinezen weten wat eten is! Ik heb nog nooit zo veel kleurrijk en geurig voedsel bij elkaar gezien. Als je geen sterke maag hebt, zou ik de vleesmarkt vermijden. Heerlijke én goedkope Dim sum kun je eten bij Hong Kong Dim Sum & Noodles. Dit restaurantje zit  verscholen op de wandelroute naast Soi 14 van Charoen Krung (New Road).

Vanaf Chinatown kun je weer heel makkelijk één van de watertaxi?s pakken naar de place to be voor backpackers, Khao San Area. In deze wijk is de beruchte Khao San Road, waar de ene bucket na de andere gedronken kan worden. Bij mij gaan stappen en shoarma na afloop heel goed samen. Bij restaurant Shoshana, een aanrader van mijn Israëlische collega, is heerlijke shoarma en falafel voor weinig te krijgen. En als je de volgende dag een kater hebt en echt geen zin hebt om je hotelkamer uit te komen, kun je altijd nog McDelivery bellen op 1711. Wat een uitvinding!

Shoppen
Ik zou bijna niet weten waar ik moet beginnen, zo veel winkels en markten zijn er in Bangkok te vinden. Je moet ervan houden, maar als je het niet erg vindt om uren in winkelcentra rond te dolen, dan ben je in Siam Paragon en Central World aan het goede adres. Ook weer makkelijk te bereiken met de BTS Skytrain, uitstappen bij halte Siam of Chit Lom. Alle design kledingmerken zijn hier te vinden. Je kunt je vriend gerust meenemen en achterlaten op de tweede verdieping van winkelcentrum Siam Paragon. Daar staan glimmende bolides keurig achter etalages te wachten op hun nieuwe eigenaren. Het winkelcentrum telt maar liefst tien verdiepingen. Gelukkig zijn er ook genoeg betaalbare winkels te vinden, zoals Mango en Zara en voor de afwisseling kun je naar de bioscoop of Siam Ocean World, het grootste indoor aquarium van Zuidoost-Azië.



Een echte aanrader is weekendmarkt Chatuchak bij de BTS Skytrain halte Mo Chit. Ga zo vroeg mogelijk, want de markt is grotendeels overdekt en hoe later het op de dag is, hoe hoger de temperatuur oploopt. De 15.000 vierkante meter grote markt biedt voor ieder wat wils, van porselein tot accessoires en van kunst tot kleding. Vooral voor dat laatste moet je een bezoekje gebracht hebben aan de markt. Er zijn talloze leuke kraampjes met vintage kleding, wat je niet snel in Nederland zal vinden. Het is er echt een sport om af te dingen. Ik ben er meestal niet zo goed in, maar probeer altijd in te zetten op de helft van het bedrag dat ze van je vragen en dan eindig je meestal op iets meer dan de helft. Heb je geen succes, dan is weglopen de gouden tip. Negen van de tien keer komen ze achter je aan, omdat ze alsnog hun product aan je willen verkopen.

Uitgaan
Met een stad die bijna net zo veel inwoners telt als Nederland, is er ook aan leuke plekken om uit te gaan geen gebrek. Khao San Road in de wijk Banglampoo is the hotspot voor veel backpackers. Een lange straat vol met barretjes waar het vooral tijdens happy hour erg druk is. Het is de Aziatische versie van Lloret de Mar. Als je niet zo van de drukte houdt, maar toch in die omgeving bent, moet je zeker naar de rooftop bar Gazebo gaan aan het begin van Khao San Road. Hier spelen goede live bands en in de late uurtjes draaien er dj?s. Locals komen ook graag in deze bar.



De lekkere temperatuur en de vele hoge gebouwen maken Bangkok een ideale stad voor veel rooftop bars. Genieten van een drankje hoog boven de grond is gemiddeld wel iets duurder, maar dan ben je ook wel een unieke ervaring rijker. Ik was het meest onder de indruk van de bar The Dome op de 63e verdieping van het Lebua hotel. Als je het uitzicht ziet, dan begrijp je waarom hier scènes uit de film Hangover II opgenomen zijn. Draag geen slippers of heel korte shorts, want dan mag je niet naar binnen. Als je dan toch netjes gekleed bent, moet je ook naar de Q Bar gaan op Sukhumvit Soi 11. Een westerse loungebar met goede dj?s. Echt een plek om zien en gezien te worden. Dit soort avonden zijn niet goedkoop, dus om geld te besparen kun je natuurlijk beginnen met drinken in je hotel. Let wel op dat je tussen 14.00 en 17.00 uur geen alcohol in de supermarkt kunt kopen. Dit is bij de wet verboden. Want stel je voor dat je de hele dag dronken bent!

Over een paar maanden vlieg ik terug naar huis via Bangkok, en dan ga ik zeker proberen om nog een paar dagen in deze bruisende stad door te brengen.

Hebben jullie nog leuke tips?
________________________________________________________________________________________

Esmee is single en afgestudeerd, moest haar huis uit en het contract bij haar toenmalige baan liep af. Mooie gelegenheid om voor een langere tijd naar het buitenland te gaan. Niet alleen om te reizen, maar ook om te werken. Ze woont en werkt sinds november in Chiang Mai, Thailand. Vanaf februari gaat ze nog 4 maanden door Zuidoost-Azië reizen. Ze neemt jullie graag mee op al haar avonturen.