Jalou, Nederlands Kampioene kiteboarden

Lichaam door Redactie Ze.nl
Je bent net 15 jaar en nu al bijna een jaar Nederlands kampioene kiteboarden. Hoe ben je met kiteboarden in aanraking gekomen en wanneer ben je hiermee begonnen?

Het begon eigenlijk toen mijn broer Kevin over ging van het golf surfen naar het kiteboarden. Ik ben toen begonnen met Power-kiten (kiten op het strand) en al snel kwam het board erbij en werd het kiteboarden. Dit was ongeveer 2,5 jaar geleden en sindsdien ben ik fanatiek aan het trainen.

Hoe vaak in de week moet je trainen?

Er is voor mij niet een specifiek aantal keren dat ik train per week. Zodra er wind staat wil en ga ik trainen. We wonen hier dicht bij het stand, dus ik ben er zo. Hoeveel keren?zo vaak mogelijk per week dus.

Train je alleen hier in Nederland of ook in het buitenland?

Meestal train ik in Noordwijk, toch hoop ik dat het komend schooljaar lukt om ook minimaal een maand in Zuid-Afrika te trainen.

Is kiteboarden een typische mannen sport en is het lichamelijk zwaar?

Momenteel is kiteboarden wel een sport waarbij je meer mannen dan vrouwen tegen komt. Al is het wel zo dat er steeds meer vrouwen met de toernooien mee doen. En tja lichamelijk zwaar? ik vind het wel mee vallen, je hebt natuurlijk wel een goede conditie nodig. Gewoon veel trainen dus.

Afbeelding verwijderd door redactie

Zit je nog op school en welke opleiding doe je?

Ja ik heb net 2 jaar VMBO achter de rug en moet nog 2 jaar. Voor komend jaar hebben we bij school geinformeerd of het mogelijk is om ook les te krijgen via internet en e-mail. Dat zal best lastig worden. Zeker bij het afnemen van testen. Dat moet natuurlijk helemaal eerlijk gaan. Dat wil ik ook wel, anders heb ik er alleen mijzelf mee en kan ik als ik werklijk op school ben niet meer meekomen.

Wil je na school nog een vervolgopleiding doen of heb je andere plannen?

Nee voor mij niet nog meer school, ik zal blij zijn als ik dit af heb. Na school wil ik professional kite-boarder worden net als mijn broer Kevin nu is. Hij is nu net klaar met school en reist nu rond de wereld voor wedstrijden, trainingsstages, foto-shoots en veel andere leuke en interessante zaken. Dat zou ik ook graag willen, veel leuke dingen doen, op mooie plaatsen komen en leuke mensen ontmoeten.

Zit je voor kiteboarden veel in het buitenland en mis je je familie dan?

Ja ik zit regelmatig in het buitenland. Zo ben ik bijvoorbeeld al naar Oostenrijk, de Dominicaanse Republiek, Fuerte Ventura en Zuid Afrika geweest. Tot nu toe was het zo dat mijn ouders altijd mee gegaan zijn. Met uitzondering van Fuerte Ventura begin deze augustus, toen was ik samen met mijn broer. Dat ging erg goed. In de toekomst moeten we per keer kijken of de tickets en logies betaalbaar zijn of dat mijn broer er ook is.
En missen.., dat valt tot nu toe wel mee, we bellen veel.

Als ik het zo hoor is kiteboarden best kostbaar. Veel reizen en kostbare uitrusting. Hoe financier je dat?

Dat gaat nu veelal via sponsors. Mijn eerste sponsor was voor mijn wetsuit en deze contacten waren al gelegd via mijn broer Kevin. Vervolgens kwam ik in een Team terecht. Zij bekostigden veel, dat ging goed totdat dit team uit elkaar viel. Nu heb ik persoonlijke sponsor contracten met O'Neill voor de kleding en met Naish voor boards en kites.

Heb je ook vrienden buiten de kiteboard-wereld en hoe onderhoud je deze vriendschappen?

Ik heb geen vriendschappen met meiden zoals veel andere meiden dat onderling hebben. Ik ga wel goed om met een aantal meiden, maar als we in de stad zijn en het begint te waaien, wil ik gewoon naar het strand. Anders wordt ik alleen maar sjaggerijnig. Verder heb ik wel veel vrienden hier op het strand van het kiteboarden. Contact onderhouden doe ik meestal via de forums, hier kan je je verhaal op kwijt en kunnen je vrienden en kennissen ook vragen aan je stellen als ze dat willen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Wat is je mooiste moment tot nu toe?

Het moment dat ik me dit jaar kwalificeerde voor een toernooi op Maui, Hawaii!! Ik was op dat moment de beste vrouwelijke kite-boarder van Nederland en heb daarmee een reis naar Hawaii gewonnen! Jammer dat Kevin daar niet gewonnen heeft bij de heren, maar mijn neef wel! We gaan dus met zijn tweeen. Dat moet wel helemaal fantastisch worden, ik kan niet wachten. (note van de redactie, ten tijde van plaatsing van dit artikel is Jalou in Hawaii bij het kiteboard event Red Bull King of the Air)

Is er tot slot nog iets waar ik niet naar gevraagd heb?

Jawel? als je nu enthousiast geworden bent door de verhalen? neem dan eerst een paar kite-lessen bij een goede kite-school voor je tot aanschaf van materiaal over gaat. Materiaal is duur en het is verstandig om eerst te weten wat het is, of je het echt leuk vindt en waar je bij aanschaf op moet letten. Verder is het helemaal super om te doen!!