De weldaad van yoga

Lichaam door Redactie Ze.nl

In het voorwoord vertelt Christine Michon dat dit boek geschikt is voor beginners en gevorderden. Er is speciale aandacht voor (zwangere) vrouwen en ouders met kinderen. Het boek is verdeeld in diverse oefeningenseries met kleurcodes. Zo zie je in één oogopslag of je er energie van krijgt, of de sessie helend, reinigend of ontspannend is. Naast yoga-oefeningen gaat de yogalerares in op andere onderdelen van een yogistische leefwijze, zoals gezonde voeding en lichaamsverzorging met bijvoorbeeld yoghurtmassages.

Oefeningen voor meer moed en tegen slaapproblemen

Kundaliniyoga is de moeder van de yoga. Het verenigt alle vormen van yoga in zich. Het is bij uitstek geschikt voor mensen met een actief bestaan. "Dat komt goed uit" denk ik, want dat is juist de reden dat ontspannende yogaoefeningen mij wel wat lijken. Christine Michon raadt aan om dagelijks elf minuten uit te trekken voor een meditatie. En mocht je denken dat een serie oefeningen meteen helpt, dan heb je het mis. Om een 'definitieve' verandering in je leefwijze aan te brengen, moet je de serie maar liefst veertig dagen doen! Nooit geweten dat yoga ook helpt om meer moed en durf te krijgen, tegen slaapproblemen of zelfs bij menstruatiepijn. Er gaat een wereld voor me open...

Aan de slag dus. Ik zoek wat basisoefeningen uit en wring me in de 'eenvoudige cobrahouding' en doe de 'kikkeroefening'. Deze oefeningen zijn goed te doen en ik voel me na afloop lekker rustig. Het kan ook komen omdat je als afsluiting tien minuten op je rug moet uitrusten, maar ik geef de yoga het voordeel van de twijfel. Dat dit boek up-to-date is geeft deze ontspanningstip wel aan: "Zorg ervoor dat je tijdens een sessie niet gestoord wordt, doe je mobiele telefoon uit."

Afbeelding verwijderd door redactie

De perfecte ondersteuning voor een beginnerscursus yoga

Het Groot Yoga Basisboek kun je prima als beginnershandboek gebruiken. Alles over yoga komt stap-voor-stap en in duidelijke taal aan bod. De foto's laten de houdingen nog eens goed zien. Maar..., als echte leek vond ik het toch erg moeilijk om zelf aan de slag te gaan. De houdingen lukken nog wel, maar bij de mantra's haakte ik toch echt af. Het is de bedoeling dat je deze helende klanken op een bepaalde manier uitspreekt op een zangerige toon. Maar als je geen noten kunt lezen, heb je geen idee hoe zoiets zou moeten klinken. Ik denk dan ook dat dit boek een perfecte ondersteuning is voor een beginnerscursus yoga. Je hebt dus wel enige begeleiding nodig, daarna kun je in het boek opzoeken 'hoe het ook alweer ging'.

De fotografie van het Groot Yoga Basisboek vind ik een minpuntje. Noem me verwend, maar ik vind mooie fotografie in een dergelijk boek erg belangrijk. De foto's zijn gemaakt van Michon's leerlingen op binnen- en buitenlocaties. Het zijn eigenlijk huis-, tuin- en keukenkiekjes en daardoor soms erg grappig. Misschien is het juist heel 'yoga', maar ik had modellen in een mooi uitgelichte studio een betere optie gevonden.

Al met al heb ik mijn eerste stappen in yogaland gezet. Hoewel ik het nog zweveriger vond dan ik al vermoedde ("deze mantra laat je de vreugde ervaren die je voelt wanneer je de weg gaat van donker naar licht, van onwetendheid naar inzicht") zal ik dit boek er nog zeker vaker bijpakken. Ik denk namelijk dat je deze oefeningen ook kunt doen als je leven niet helemaal yogistisch is ingesteld. Christine Michon heeft me met dit boek een hele goede basis aangereikt. Adem-in, adem-uit...

Afbeelding verwijderd door redactie

Groot Yoga Basisboek
Christine Michon
The House of Books
192 pagina's
ISBN 9044312715

Groot yoga basisboek
Bestel Online!