Yoga geeft je powerrrrr

Lichaam door Redactie Ze.nl

Op een blauwe maandag heb ik al eens een les yoga gevolgd, maar het enige wat me daarvan bijgebleven is, is het vreselijk enge strakke, korte broekje plus behaarde benen van de yogaleraar. Ook zwangerschapsyoga heeft weinig bij me losgemaakt, behalve de lachspieren.

Het geheim van het grote succes

Een dvd met de basics van Poweryoga moet mij in 58 minuutjes de principes en beginselen van deze razend populaire sport bijbrengen. In rap tempo legt de stem wel heel summier uit wat Poweryoga nu eigenlijk is. Een lesje geschiedenis:
Poweryoga is (zoals meerdere yoga's) afgeleid van een eeuwenoude vorm: 'Ashtanga Yoga'. Het is een methode die 5000 jaar oud wordt geschat en dient als basis voor alle aspecten van Poweryoga. Bij Poweryoga worden de voordelen van klassieke yoga voor de geest gebruikt in combinatie met een eigentijdse en dynamische training voor het lichaam. Het geheim van het grote succes schuilt volgens kenners in de perfecte balans tussen gecontroleerde rust en actieve inspanning.
Het doel van Poweryoga is geest en lichaam volledig controleren en beheersen. En.... een ander zeer belangrijk doel is natuurlijk een goddelijk lichaam!

Dynamisch fitnessprogramma

De dvd Power Yoga Basic bevat vier hoofdbestanddelen die in een dynamisch fitnessprogramma zijn samengesteld.

  • Vetverbranding en conditie, zoals bij joggen en aerobic;
  • Opbouw en versteviging van spierweefsel, zoals bij gewichtheffen en andere spieroefeningen;
  • Spiertraining, zoals bij stretchen;
  • Innerlijke rust en balans, zoals bij klassieke Hatha-Yoga.

Het klinkt allemaal veelbelovend en omdat ik al lange tijd niet heb gesport en natuurlijk ook in januari weer allerlei goede voornemens heb, ga ik vol goede moed van start.
Het boxkleed dient nu even als yogamatje en de volumeknop gaat omhoog.

Van start met de zonnegroet

Je kunt de dvd direct starten met de gehele film of per hoofdstuk. Als beginner start je natuurlijk netjes de film. Helaas wordt er weinig inleidend verteld, maar wordt er vrij snel van start gegaan met oefeningen. De mannenstem legt (in het Engels) de ademhalingsoefeningen uit. Simpel. Vervolgens start hij met twee 'Sun Salutations', de zogenaamde zonnegroeten. Tot zover is het allemaal makkelijk bij te benen en ik herinner me deze basisoefeningen van zwangerschapsyoga. Zonder dikke buik in de weg zijn ze ook een stuk makkelijker!

Afbeelding verwijderd door redactie

De oefeningen

In de hoofdstukken die volgen worden 'Standing Positions', 'Laying Positions' en 'Finishing Positions' behandeld. Omdat je af en toe naar voren buigt kun je niet op het scherm zien wat er precies gebeurt. Goed luisteren dus naar de Engelssprekende meneer. Op de achtergrond klinkt een redelijk up-tempo muziekje, de oefeningen worden een aantal keer herhaald en ondanks het aardige tempo is het allemaal aardig te volgen. Tijdens de oefeningen vertelt een vrouwenstem waar de bewuste oefening goed voor is en dat werkt motiverend. "Oh... hier train ik mijn billen én buik mee". Irritant is geroezemoes op de achtergrond. Alsof er in de zaal nog iemand aanwijzingen roept. Het lijkt erop alsof er bewust een sportlessfeer gecreëerd wordt met deze achtergrondgeluiden, maar ik vind het storend.
Grappig is wel de 'Break' op de dvd, waar nog wat weetjes en een korte samenvatting worden verteld, terwijl je yogamaatjes met elkaar kletsen.

Oefening baart kunst

Na de 'Break' volgt een non-stop Poweryoga les, waarbij alle eerder behandelde oefeningen achter elkaar worden uitgevoerd. Het vergt bij mij wel eerst wat oefening en herhaling, voordat ik dát kan. Bovendien heb ik altijd een heleboel vragen en ben ik één van die 'kneusjes' die altijd gecorrigeerd moet worden op haar houding tijdens een les. Dat gaat natuurlijk niet bij een les op dvd.
Conclusie: ik moet gewoon wekelijks naar een sportschool waar ik meer interactie heb. Daarbij ben ik toch meer een liefhebber van wat 'ruigere' sporten en is ook Poweryoga mij te saai. Voor de wat meer geduldige vrouwen onder ons die niet van springen, dansen, schoppen of boksen houden, is het een prima dvd voor thuis!


Power Yoga Basic
Introductie in Power Yoga
Tijd: 58 minuten (1 DVD)
Engels gesproken met Nederlandse ondertiteling