Relax!

Lichaam door Redactie Ze.nl

Het boek 99 ontspanningsgeheimen is opgedeeld in drie delen: fysieke, emotionele en spirituele ontspanningsgeheimen. Bij ieder deel vind ik herkenbare tips waarvan ik al op de hoogte ben of die ik zelf al heb ontdekt, maar ook bruikbare, nieuwe geheimen. Verder bevat het boek adviezen waarover ik niet speciaal verheugd ben dat ze met me worden gedeeld, omdat ze niet bij me passen. Dit gaat dan vooral over de erg spirituele geheimen.

Ik ben een redelijk nuchter persoon. Ik sta zeker open voor wat meer ontspanning en tijd voor mezelf (graag zelfs!), maar sommige geheimen van Patricia Blok gaan me wat te ver. Drs. Patricia Blok is spiritueel leraar en dat is goed te merken. Ik kan het niet opbrengen om engelen om bescherming te vragen, met als doel beter te slapen. Of een brief aan het kind in mij te schrijven om zo dingen te leren doen die ik écht leuk vind. Ook om tijdens ontspanningsoefeningen voor bijvoorbeeld mijn ogen herhaaldelijk 'ik ben dankbaar voor mijn ogen' te denken, gaat me iets te ver. Er is natuurlijk niks verkeerds aan, maar erg spirituele opdrachten passen niet bij me.

Het boek Patricia Blok staat ook vol met bruikbare of herkenbare geheimen. Ik vind het zeker een goede tip om nu eindelijk eens aan mijn conditie te werken, daar voel je je echt fitter door! En bijvoorbeeld eens een curus yoga te volgen, dat kan ook geen kwaad. Met dat laatste idee loop ik al langer rond, ik denk dat ik er als stresskip pur sang zeker baat bij zou hebben. Ook het geheim van een opgeruimde werkplek is herkenbaar: een opgeruimde fysieke omgeving betekent een stukje rust in je hoofd. Dit geheim kende ik gelukkig al en leef ik al tijden na.

Ik vind het prettig dat Patricia bij het fysieke gedeelte echt oefeningen geeft om je gehele lichaam, of bepaalde delen, wat te ontspannen. 99 ontspanningsheimen is een praktisch boek. Ook met de emotionele geheimen kom ik uit de voeten. Toch is alles doordrenkt van spiritualiteit en ik denk dat je daar ook deels voor moet openstaan. Patricia Blok heeft het over tantra en verschillende gebeden en rituelen. Ik voel me daar niet zo bij thuis, maar ik weet zeker dat dames die wat spiritueler zijn aangelegd, met dit boekje geheel tot rust komen!

99 ontspanningsgeheimen
P. Blok

238 bladzijden
Uitgeverij Sirene
ISBN 9789058314789