De harde waarheid van te weinig eten

Lichaam door Redactie Ze.nl

Misschien heb je wel eens gedacht aan kinderen in ontwikkelingslanden. Hoe kan het dat zij het zo lang volhouden zonder voeding en wij het constant nodig lijken te hebben?

Het werkt dus zo. Je lichaam kan de snelheid van het verbranden van kilocalorieën bij stellen. Als je lichaam door heeft dat het te weinig voeding krijgt, voelt het lichaam dat hij rustiger moet gaan verteren omdat hij weet dat het voorlopig nog geen voeding krijgt. Het lichaam gaat als gevolg zuinig leven. Om af te vallen heeft het dus weinig zin om bijna niets meer te gaan eten. Het lichaam zal namelijk in de overlevingsstand gaan en heel zuinig zijn met het verteren van datgene wat het wel binnenkrijgt.

Er gebeurt op dat moment nog meer in het lichaam:

  • Normaal worden suikers opgeslagen in de spieren. Deze worden nu verbrand waardoor de spieren geen energie meer hebben. Het gevolg hiervan is dat je altijd futloos bent en geen energie meer hebt.
  • Ook gaan de spieren eiwitten afbreken. Dit is heel slecht, spieren zijn namelijk erg belangrijk. Zij verbranden in goede conditie juist vet. Doordat spieren afbreken krijg je nog meer last van vermoeidheid.
  • Je hele metabolisme raakt in de war en vertraagt met 20 tot 30 %. Dit verklaart waarom je als je bijna niets eet toch niet afvalt. Je lichaam verbrand namelijk veel minder kilocalorieën!
  • Afvalstoffen in je lichaam worden minder goed afgebroken en uitgescheiden waardoor je hoofdpijn krijgt en je misselijk voelt.
  • Je huid wordt droog en vaal omdat je minder vocht binnen krijgt.
  • De werking van je schildklier vermindert. De schildklier gaat minder hormonen uitscheiden waardoor het metabolisme nog langzamer gaat en minder kilocalorieën gaat verbranden in rust.
Ook zitten er nog medische gevolgen aan te weinig eten
  • Tekorten aan belangrijke voedingsstoffen, bijvoorbeeld vitamine A, jodium en ijzer kunnen nierfalen, blindheid, luchtweg infecties en bijvoorbeeld een hartaanval tot gevolg hebben.
  • Tekort aan vocht kan uitdroging en nierziekte tot gevolg hebben.
  • Overmatige beharing komt als bescherming vanuit het lichaam. Het probeert zo zichzelf warm te houden, het is het gevolg van een verstoring van het hormonale evenwicht in het lichaam dat komt door te weinig voedingsstoffen.
  • Oedeem, dit zijn vochtophopingen in je lichaam dit komt door een slechte vochthuishouding als gevolg van weinig eten.
  • Verstoorde spierfuncties, droog haar, slechte nagels en haaruitval. Dit komt door een tekort aan vitamines en mineralen.
  • Slaapstoornissen treden op.
  • Een lage bloeddruk. Door een verlaagde lichaamstemperatuur, ondervoeding en uitdroging. De gevolgen hiervan kunnen hartritmestoornissen en een hartinfarct zijn.
  • Bloeddrukverlaging als je op staat. Symptomen hiervan dat je duizelig wordt, zwart voor je ogen, flauwvallen, hartkloppingen en hoofdpijn.
  • Hoge bloeddruk. Dit kan ernstige gevolgen hebben als ernstige netvliesafwijkingen, abnormale verdikking van de hartspier, nierafwijkingen en hersenbeschadigingen.

Het is dus wel duidelijk dat eigenlijk alles verstoord kan raken door te weinig te eten.
Natuurlijk ben je blij als je snel en veel afvalt. Alleen op de lange termijn schiet je er niets mee op. Het is dus echt van groot belang dat dit op een verantwoorde wijze gaat. Je eet niet voor niets en je lichaam heeft veel verschillende voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Daarom is het ook zo belangrijk om te variëren met voeding.

Na zo’n dieet is het nog moeilijker om je gewicht te behouden. Je lichaam is namelijk nog in het ritme dat het heel langzaam verteert. Als je dus weer gewoon gaat eten, verteert het de voeding veel minder goed, waardoor je sneller aan zult komen. Ook zul je snel eetbuien krijgen. Je hebt honger en bent gefrustreerd en geeft dan de moed op. Terwijl je bij een gezond voedingspatroon af kunt vallen zonder eigenlijk honger te hebben.

Als tip zou ik dus graag meegeven om niet op dieet te gaan maar je leef- en voedingspatroon voor eens en altijd te veranderen. Je spieren blijven dan behouden en je metabolisme blijft op peil. Eet gewoon drie hoofdmaaltijden en drie verantwoorde tussendoortjes per dag en sla geen maaltijden over. Je lichaam is je machine en je voeding je brandstof. Stop er geen voedsel in dat geen functie heeft maar stop er ook niet te weinig voedsel in. Zoek naar die balans want je lichaam zul je altijd nodig hebben. Ga dus niet crashen maar heb geduld. Een gezond lichaam is en blijft immers toch het allerbelangrijkste.

Online afvallen? Op www.valtaf.nl kun je bijhouden hoeveel je afvalt en krijg je steun van de community!