Goede voornemens

Lichaam door Redactie Ze.nl

Toch is uit onderzoek gebleken dat van de goede voornemens niet altijd evenveel terecht komt. Het afleren van onze slechte gewoontes is erg lastig. Vaak moet je iets afleren waarvan je eigenlijk best wel geniet, maar omdat je weet dat het niet goed voor je, is wil je er eigenlijk toch van af. Dat is ontzettend moeilijk.

Als jouw goede voornemen is om af te vallen, zul je stevig aan de bak moeten. Dat moet je je heel goed beseffen. Het moet niet zo zijn dat je voor het gemak zegt dat afvallen je goede voornemen is. Je moet dit echt willen anders zal het niet lukken om je doel te bereiken. Er moet duidelijk een knop omgaan.

Hoe maak je je goede voornemen om af te vallen waar?

Begin met het concreet maken van je plan. Waarom wil je zo graag afvallen? Schrijf alle redenen op. Stel daarna een reëel doel op, bijvoorbeeld: ik wil twee kilo per maand afvallen en in totaal tien kilo. Schrijf daarbij ook op, hoe je dit waar gaat maken. Bijvoorbeeld door minder te eten of naar een diëtiste te gaan en lid te worden van een sportclub. Maak het plan zo concreet mogelijk en zorg ervoor dat alles voor jezelf duidelijk is.

Denk eens aan de voordelen van afvallen. Je voelt je fitter, je kleding staat beter, je verkleint het risico op ziekten, je beweegt soepeler en ziet er jonger uit. Schrijf deze met grote letters op een briefje en hang deze ergens op waar je het vaak tegenkomt, bijvoorbeeld op de wc. Schrijf daarnaast ook op wat er gebeurt als je niets aan je gewicht doet en langzaam dikker blijft worden. De kans op ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en het risico van een te hoog cholesterol, is dan een stuk groter. Op deze manier leer je heel goed te beseffen waarom je het eigenlijk allemaal doet.

Om bij afvallen je doel blijvend te bereiken is het belangrijkste dat je leert omgaan met voeding. Het is van belang dat je je voedingspatroon aanpast en dat je bewust met eten omgaat. Hou iedere week bij hoe het gaat en schrijf punten op waarover je struikelt. Deze kun je dan de keer daarop verbeteren. Naast een gezonde voeding is het ook van belang dat je meer gaat bewegen. Bedenk hoe je eruit ziet als je slank bent. Door dit beeld voortdurend in je hoofd te hebben, kun je verleidingen makkelijker weerstaan.

Misschien is het handig om de mensen die dicht bij je staan op de hoogte te brengen van je voornemen. Vertel hen waarom je het graag wilt, zij kunnen je helpen en een steuntje in je rug geven. Wees op alles voorbereid en denk dus ook na over de situaties waarin het voor jou het moeilijkst is om het vol te houden. Bedenk van tevoren vast wat je gaat doen als je in zo'n situatie terecht komt. Zo kom je minder snel voor verrassingen te staan.

Om het vol te houden is het belangrijk dat je doelen opstelt voor jezelf. Schrijf precies op wat je per maand wilt bereiken en stel maanddoelen vast. Bedenk bij elk bereikt doel waarmee je jezelf wilt belonen. Dit moet iets zijn dat niets met eten te maken heeft. Beloon jezelf bijvoorbeeld na een maand op een mooie bos bloemen of een lekkere bodylotion. Na het behalen van bijvoorbeeld drie maanddoelen ga je samen met je gezin of een vriendin lekker naar de bioscoop of naar een beautyfarm. Andere leuke beloningen zijn nieuwe kleding, naar de kapper of bijvoorbeeld een lekker geurtje. Begin met kleine beloningen en werk naar iets groots toe dat je echt heel graag wilt. Dit geeft je extra moed om door te gaan.

Door het volgen van bovenstaande tips zal het makkelijker worden om je doel na te streven en je goede voornemen te laten slagen. Ga er voor honderd procent voor en laat al je wilskracht en zelfdiscipline zien. Doe je best, dan wordt 2009 voor jou vast en zeker een geweldig jaar!

Kijk voor meer informatie op www.valtaf.nl!