Nieuws: Trainen voor de bevalling.

Lichaam door Redactie Ze.nl

'De bevalling is een topprestatie en met de juiste inspanning kun je jezelf hiervoor trainen. Je loopt toch ook niet ongetraind een marathon?' Aan het woord is oprichtster van Mothers in Motion, Stephanie Leyh. 'Een bevalling is een aanslag op je spieren. Met name je been-, bekken en rugspieren hebben het zwaar. Ik trof dan ook regelmatig vrouwen met bekkenklachten, rugpijn of vergelijkbare kwalen. Men raadde hen aan maar te gaan fitnessen. 'Doe maar rustig aan, dan zal het wel goed zijn,' werd hen verteld, want niemand wist precies wat nu wel en wat nu niet goed was rondom een zwangerschap. Vanuit mijn achtergrond als fysiotherapeute wilde ik hier een speciaal programma voor bedenken. Dit werd Mothers in Motion. De van origine Amerikaanse Stephanie deed er drie jaar over om een stevig fitnessprogramma vanuit een medisch perspectief te ontwikkelen en betrok hier verschillende internationale methodes bij.

Trainen

'Mothers in Motion deelnemers worden eerst getest en dan begeleid door een team van fysiotherapeuten, bekken- en manueeltherapeuten en een lymfe drainage therapeut.' vertelt Stephanie. 'We combineren gerichte, spierversterkende oefeningen voor diverse spiergroepen en cardioprogramma's met informatieverstrekking over diverse thema's zoals borstvoeding, ademhaling, bewegen met je kind en seks tijdens en na de zwangerschap. Hiermee versterken we de kennis van een zwangerschapscursus dus met een sportieve benadering.' De zwangerschapstraining start vaak rond de dertiende week en duurt tot ongeveer week 38. 'De laatste weken bereik je weinig vooruitgang meer.' weet Stephanie.
'Na de bevalling heeft een vrouw eerst zes tot acht weken rust nodig voor natuurlijk herstel. Dan trainen we tien maanden lang door tot de eerste verjaardag van haar kind. We besteden dan bijvoorbeeld veel aandacht aan het bekkenbodem, terug in vorm komen, en we werken aan evenwicht en spierversterking. We meten ook het lichaamsvet van een vrouw en bespreken of er behoefte is aan afvallen. Vervolgens begeleiden we dit met een speciaal afgestemd cardio programma en desgewenst een voedingsanalyse. Ook werken we samen met een gewichtscoach.'

Negen maanden op, negen maanden af, wordt wel eens geroepen. Het post-zwangerschapaanbod van Mothers in Motion streeft dit ook na. 'We proberen binnen een jaar weer op gewicht te zijn. Normaal gesproken lukt dit wel, tenzij je voor de zwangerschap al met flink overgewicht kampte.'

Gezond

Buiten de algemene gezondheidsvoordelen van sporten, blijkt de training ook nog gezond voor de baby. 'Sporten verbetert de doorbloeding en zuurstofopname van de foetus,' aldus Stephanie. 'En voor de moeder zelf brengt het ook nog wat voordelen mee. Zo leer je je beter te ontspannen, wat van pas komt tijdens de bevalling. Je hebt meer energie, kunt het langer volhouden. Vaak zie je dat een vrouw zo lang ligt te puffen en persen, dat ze helemaal op is wanneer de baby er uiteindelijk uit moet. Als je fit bent, kun je het beter aan. Je kunt beter persen door het trainen van de juiste spieren en je leert beter omgaan met pijn.' Mothers in Motion is nieuw en staat nog in de opstartblokken. 'De eerste deelnemers zijn erg positief over de unieke en moderne aanpak.' glundert Stephanie.

Voorlopig wordt Mothers in Motion alleen aangeboden in Rotterdam. Meer info? Neem een kijkje bij www.mothersinmotion.nl