Onregelmatige werktijden

Lichaam door Redactie Ze.nl

Goed eten is belangrijk, zeker als je 's nachts werkt. Je zult misschien de neiging hebben om minder te gaan eten omdat het een beetje onnatuurlijk is om 's nachts te eten. Doe dit echter niet, door niet te eten wordt je alleen maar duf en slaperig, wat het functioneren op je werk niet ten goede komt. Daarnaast voel je je er ook niet lekker bij en ligt er een eetbui op de loer.

Je kunt dagen dat je 's nachts werkt het beste net zo indelen als je normale dagen alleen de tijdstippen waarop je eet zijn anders. Je kunt daarnaast het beste je lunch en de avondmaaltijd omruilen.
Een voorbeeld: als je slaapt tot bijvoorbeeld 12 uur, dan neem je om 12 uur je ontbijt.
Om 15 uur neem je een gezond tussendoortje.
Om 18 uur neem je de warme maaltijd.
Om 21 uur weer een gezond tussendoortje.
Rond middernacht je lunch.
Rond 3 uur 's nachts weer een gezond tussendoortje.
Eventueel kun je als je 's morgens thuis komt en erge trek hebt nog een extra tussendoortje nemen.

Uiteraard kun je de tijden op jezelf aanpassen, belangrijk is dat je om de 2 a 3 uur iets eet. Door je lunch en avondmaaltijd om te draaien kun je gewoon met het hele gezin mee eten en heb je ook geen gedoe met het meenemen en opwarmen van een warme maaltijd.
Als je het wel prettig vindt om rond middernacht je warme maaltijd te nemen en je hebt er de gelegenheid voor om een gezonde hap op tafel te zetten mag dit natuurlijk ook. Het is belangrijk dat het eetpatroon bij jou past anders is het veel moeilijker om vol te houden.

Op de dagen dat je de nachtdienst in gaat duurt je dag natuurlijk extra lang. Het beste is dan om een extra lunch te nemen en een extra tussendoortje. Je eet de hele dag zoals je normaal gesproken ook doet. Je extra lunch neem je dan rond middernacht en het extra tussendoortje halverwege de nacht. Omdat je dag ook veel langer duurt verbruik je ook meer energie en is het geen probleem om een extra maaltijd te nemen.

Meestal is het zo dat je een dagje vrij bent als je van nachtdienst weer naar dagdienst gaat. Omdat je dan later wakker bent dan normaal kun je op die dag het best je ontbijt weglaten en starten met je lunch. Of je laat juist je lunch weg en ontbijt iets uitgebreider, net wat je voorkeur heeft. De rest van de dag is weer normaal.

Het is belangrijk dat je goed oplet met je tussendoortjes. Omdat je 1 of 2 extra tussendoortjes neemt krijg je toch al snel extra kcal binnen. Je kunt daarom het beste altijd voor fruit of rauwkost kiezen. Heb je al 2 stuks fruit en 200 gram groente gehad en wil je graag een keer wat anders? Kies dan voor: krentenkoekjes zoals Sultana, cup a soup, plakje ontbijtkoek, cracker met mager beleg, bakje magere yoghurt of kwark, krentenbol, eierkoek, biscuitje, speculaasje, rijstwafel (eventueel met smaakje) of een handje rozijnen.

Probeer er voor te zorgen dat er regelmaat in je eetpatroon komt bij de dag- maar ook bij de nachtdiensten. Door de structuur die je jezelf zo aanleert is het makkelijker om je aan je gezonde eetpatroon te houden.

Online afvallen? Op Valtaf.nl kun je bijhouden hoeveel je afvalt en krijg je steun van de community!