Interview: Yfke Sturm over 'Model Secrets' (+Win)

Lichaam door Redactie Ze.nl
Hoe kwam het idee voor dit boek tot stand?

"Op mijn website komen veel meiden van 14 jaar en ouder, die allemaal vragen stellen over het model-zijn. Ik antwoord altijd, en bedacht toen dat het heel erg leuk zou zijn om voor al deze meiden dit boek te maken. Het is niet een 'succes verzekerd' boek, maar met alle tips die erin staan, kun je er op je best uitzien'
In het boek staan verschillende hoofdstukken. Meestgestelde vragen, tips voor meer zelfvertrouwen, gezond eten, haar persoonlijke tips voor een goede workout en haarverzorging."

Het boek gaat vooral over uiterlijke verzorging. Hoe blijf je zelf geestelijk in balans?

Yfke denkt diep na, er verschijnen rimpeltjes op haar neus. "Ik denk dat
mijn Imad en familie mijn basis zijn. Door mijn werk ben ik vaak aan het reizen, en ook Imad is vaak weg. We zien elkaar niet zo heel vaak: ongeveer één week per maand, maar we bellen heel veel. Maar juist door die sterke basis kan ik me compleet geven op mijn werk zonder me erin te verliezen.
Van Imad heb ik geleerd positief te denken. Het beroep model heeft niet veel diepgang. Daarom zoek ik de diepgang in andere dingen, zoals mijn ambassadeurschap voor Het Rode Kruis. Ik zie allemaal wel hoe alles loopt, en stap overal positief en opgewekt in."

Ondertussen wordt er een kannetje warme chocolademelk binnen gebracht. Yfke heeft echt een modellenlijf, superslank en lang, dus dit kan ze makkelijk hebben. Toch?

Houdt je rekening met wat je eet, net als elk ander model?

"Ik ben gezegend met een makkelijk lijf, maar natuurlijk hou je daar rekening mee. Toen ik jong was, turnde ik 4 keer in de week. Nu sport ik nog steeds zoveel mogelijk, maar als je slecht eet weegt dat er niet tegenop. Het is vooral discipline: je kunt tien koekjes eten, maar ook één. Die constante discipline is hetgeen wat een gewoon model onderscheidt van een topmodel. Tegenwoordig noemt iedereen zich maar topmodel, ook al hebben ze pas één keer een opdracht gedaan."

Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van jouw boek? Ben je niet bang dat van het genre dertien-in-een-dozijn wordt?

"Er zijn al een heleboel andere boeken in dit genre, maar ik denk dat ik door mijn eigen modellenervaring net die extra touch aan de adviezen geef. Het boek bevat ook het gedeelte backstage; waarin ik nog extra adviezen geef en backstage stories vertel over mijn beste en slechtste ervaringen als model. Zo was mijn leukste catwalkervaring tijdens de prijsuitreiking van VH1. Daar liep ik backstage Madonna, George Michael en LL Cool J tegen het lijf. En het bijzonderst was wel toen Beyoncé voorbijliep en zei 'You look amazing'. Toch wel een compliment van zo'n goedgeklede, mooie vrouw!"

"Een boek maken is trouwens veel meer werk dat ik had gedacht! Ik heb er zelf helemaal geen verstand, dus ik ben om tafel gaan zitten met mensen die dat wel hadden. Daarna was het vooral heel erg veel beslissingen maken. Hoe wil je dit, hoe wil je dat, als ik net terug was na een fotoshoot in mijn hotel, foto's doorsturen 's avonds laat, skypen over de inhoud. Er gaat heel veel tijd inzitten, maar het was erg leuk om te maken met iedereen. Skype is trouwens een geniale uitvinding! Zo spreek ik mijn vriendinnen in Nederland, andere modellen waar ik bevriend mee ben, mijn familie en natuurlijk mijn man Imad.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

"Ik heb geen idee. Mijn ultieme droom is toch wel het krijgen van kinderen. Dit werk wil ik nog een jaar of drie doen, en dan is het tijd voor nieuwe dingen. Ik zie het allemaal wel, het werk wat ik nu doe vind ik erg leuk. Naast modellenwerk heb ik een serie sjaals ontworpen, en ben ik nog ambassadrice van Het Nederlandse Rode Kruis. Ik heb Yfke 4 Kids opgericht voor kansarme kinderen en jongeren, en ik denk dat ik daar in de toekomst ook meer tijd in wil gaan steken.


Modelicious
Sturm, Y.

WIN!

Vrouw.nl mag een een aantal van Yfke's boeken weggeven. Geef antwoord op de volgende vraag:

Wat is Yfke's levensmotto? (TIP: Kijk op de website www.yfkesturm.nl voor het antwoord!)

Mail je antwoord naar prijsvraag@vrouw.nl, vermeld "Yfke Sturm" als onderwerp en zet in het mailtje tevens je naam, adres en gebruikersnaam op Vrouw.nl. Zonder geregistreerde gebruikersnaam kan je helaas niet meedoen! Slechts één deelname per adres wordt geaccepteerd. Deze prijsvraag loopt tot maandag 4 mei 09.00 uur.