Reportage: Airbrush tanning.

Lichaam door Redactie Ze.nl
Waarom spray tan?

Gelukkig biedt een tip van een vriendin uitkomst: ga naar een tanning studio. Op slag krijg ik visioenen van Ross uit de serie Friends die 'vier keer een twee' op zich gespoten krijgt en dus een aantal dagen roetzwart door het leven moet. (Voor degenen die het niet hebben gezien: Ross laat zich sprayen en dit gaat niet helemaal goed. Hierdoor wordt hij vier keer zo bruin als de bedoeling is, wat hem er niet mooier op maakt.) Ik zie al voor me dat het mij overkomt! En dan nog iets: je moet daar dus naakt staan voor iemand die je niet kent? Oh nee, dat durf ik écht niet! Ik krijg op slag rode wangen.

De voordelen van een airbrush tanning-behandeling zijn echter behoorlijk overtuigend: je bent veilig en egaal bruin in een paar minuten. Je loopt geen risico op huidkanker of vroegtijdige huidveroudering. Want het product (DHA) werkt alleen op de bovenste huidlaag en wordt niet door het lichaam opgenomen.

[doclib][/doclib]

Do's en don'ts voor een behandeling

De voordelen van een airbrush tanning-behandeling trekken me over de streep: mijn wens om bruin te zijn is sterker dan mijn angst om als blonde Zwarte Piet voor gek te staan. Dus ik maak een afspraak met Tihana van T-tans in Amsterdam. Ze legt me aan de telefoon nog even uit wat ik precies moet doen en laten vóór de behandeling: eventuele schoonheidsbehandelingen en scheren moet minimaal een dag van te voren geschieden, niet de dag van behandeling zelf. Gebruik geen bodylotion vlak voor de behandeling, maar juist wél veel bodylotion voor het douchen of de dag voor de behandeling (vooral als je een droge huid hebt). En je moet je hele lichaam scrubben. Natuurlijk vergeet ik bijna het hele scrub-verhaal, maar gelukkig check ik de website van de tanning salon nog even een dag van tevoren.

[doclib][/doclib]
Marlies voor de behandeling

De behandeling

Voor de afspraak ben ik een paar dagen ziek geweest, dus ik ben nog witter dan wit. Met mijn buikgriep-bekkie meld ik me bij Tihana. Een leuke, spontane vrouw bij wie ik me absoluut niet ongemakkelijk voel. Daar verbaas ik mij over, want ik laat me zelfs bij mijn beste vriendinnen niet van mijn naakte kant zien. Bij Tihana kleed ik me rustig uit en ga bloot voor haar staan. Oké, niet helemaal in mijn Eva-kostuum: ik houd mijn slipje aan. Maar Tihana kijkt er niet anders van, wat de hele procedure voor mij een stuk aangenamer maakt.

Ik moet eerst mijn hele lichaam afnemen met een soort tissue, die aan de ene kant ruw is en aan de andere kant vochtig. Ook moet ik mijn nagelriemen (van hand én voet) insmeren met bodylotion en dan begint het sprayen. In tegenstelling tot Ross uit Friends hoef ik niet zelf te tellen en te draaien, maar sprayt Tihana mij zorgvuldig zelf. Dit heeft als resultaat dat ik werkelijk egaal bruin wordt. Ongeveer een kwartier moet ik me in allerlei bochten wringen, zodat zij overal bij kan.

Ik kan bijna niet wachten om het eindresultaat te zien, maar ik moet nog even geduld hebben. Na het sprayen moet ik namelijk nog opdrogen. Dit houdt in dat er een lekker warme straalkachel wordt aangezet om je lichaam op te laten drogen en een föhn waarmee je je gezicht droogblaast. Na ongeveer negen minuten mag ik me weer aankleden.

Het eindresultaat

Wanneer ik dan eindelijk mezelf in spiegel mag bewonderen, val ik even stil. Ik zie er prachtig bruin uit en mijn ogen stralen blauwer dan blauw. Ik mag er best zijn, al zeg ik het zelf. Ik ben werkelijk onder de indruk van de metamorfose die ik in een klein half uurtje heb ondergaan. Tihana kijkt me blij aan en complimenteert me met mijn uiterlijk. Ik voel direct het effect van een bruin lijf: je voelt je slanker en mooier. Het buikgriep-bekkie is verdwenen. Voor me staat een vrouw die net terug is van Kreta. De rest van de dag krijg ik complimenten van iedereen die ik tegenkom en spiek ik stiekem in élke spiegel waar ik langsloop.

Het blijft ongeveer een week zitten (het vervaagt langzaam) en voor de prijs hoef je het niet te laten: vanaf 28 euro ben je al helemaal bruin. Zo bruin, daar moet je wel een paar keer voor onder de zonnebank. Dit is zeer zeker voor herhaling vatbaar.

Check voor meer informatie de website van T-tans

[doclib][/doclib]
Marlies na de behandeling