Hind - 'Halfway Home'

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

En die passie spat ook van haar nieuwe album 'Halfway Home' af! Het album werd opgenomen in Madrid en New York met producers Anthony James, Yiorgos Bellapaisiotis en de Cubaanse Yadam González. Zij zijn de mannen die de sound voor haar tweede album zo konden laten klinken als Hind het zelf bedoelde. Een album als eerbetoon aan haar tweede thuis en de muziek waar ze mee opgroeide. Hind zelf is in Nederland geboren, haar moeder is Nederlandse en haar vader Marokkaans en Hind voelt zich net zo thuis in Marokko, als in Nederland. Het album 'Halfway Home' geeft die mix eigenlijk perfect weer; Westerse popliedjes met een overvloed aan Arabische invloeden.

De teksten van de liedjes zijn veelal triester dan de muziek. Zo gaat het gevoelige en slepende 'Ashamed' - het nummer dat Hind samen met Tjeerd Oosterhuis schreef - over het lot van uitgeprocedeerde asielzoekers, het opzwepende 'Ya Wili' schreef Hind naar aanleiding van haar reis door India voor het Working Women's Forum Project . Het vrolijke geheel in het Arabische gezongen melancholische 'Habbaytek Besaif' is een cover van Fairuz, één van de grootste Arabische artiesten ter wereld. Dit nummer draagt Hind op aan haar familie in Marokko. De titelsong 'Halfway Home' is een verfrissende mengeling tussen jazz en soul invloeden. Op 'In the Distance' rapt de Marokkaanse rapper Salah Edin - tussen het geweldige achtergrondkoor door - een stevig potje mee. Het verrassend subtiele jazzy nummer 'Sweet Woman Child' gaat over de tweestrijd tussen het vrouw en kind zijn, iets wat naar haar eigen zeggen dicht bij haar zelf staat. Het refrein van het op de Portugese Fado geïnspireerde 'I'll go On' is in het Arabisch en op het gevoelige liefdesliedje 'Say a Word' bestaat de muzikale begeleiding simpel uit strijkers, piano en basgitaar.

De Arabische invloeden maken van 'Halfway Home' een heerlijk vrolijk en keurig maar - tekstueel en muzikaal gezien - zeker niet simpel album. Het is juist een heel volwassen klinkend album. 'Halfway Home' is een album met klanken waarbij ik mij op vakantie waan, maar ik weet zeker dat het voor velen als thuis komen voelt .

Hind - 'Halfway Home'
Sony BMG Music Entertainment
Afbeelding verwijderd door redactie

Net als Ali B. gaat ook Hind op Theatertour. Naast het zingen van nummers van haar nieuwe album gaat ze verhalen vertellen over hoe zij bijvoorbeeld op ideeën voor bepaalde nummers is gekomen. Nou legt zij haar ziel op het album 'Halfway Home' al behoorlijk bloot, maar via haar Halfway Home Theatertour - die in 2006 van start gaat -, kan je Hind dus nog beter leren kennen.
Op de site van Hind kan je actuele de tour data vinden.