DVD Phantom of the Opera

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De musical over het Spook in het Operagebouw van Parijs moge inmiddels bekend zijn. Voor de cultuurbarbaren onder onze lezeressen zal ik het nog even in het kort vertellen...

Het Spook van de Opera (Grelad Butler) heeft de touwtjes in handen in het operagebouw. Hij regisseert stukken en is toegewijd in het leren zingen van het weesje Christine (Emmy Rossum). Het kleine meisje groeit uit tot een prachtig mooie vrouw en steelt het hart van het Spook. Hij lokt haar mee in de catacomben van de Opera.Dan krijgt de Opera een nieuwe eigenaar, Raoul (Patrick Wilson), die een jeugliefde van Christine blijkt te zijn. Tot groot ongenoegen van het Spook bloeit hun liefde weer op. Het Spook zint op wraak en moord is het gevolg. De zoektocht naar de man achter het Spook is geopend...

Afbeelding verwijderd door redactie

Het is duidelijk geen normale film, maar een filmversie van de musical waar Andrew Lloyd Webber een flinke vinger in de pap heeft gehad. Maar ondanks dat de film toch iets wegvaagt van het theatergevoel, waar The Phantom of the Opera natuurlijk het meest tot zijn recht komt, hebben ze met deze film een knap staaltje vakwerk afgeleverd. Waar je in het theater de special effects mist, hebben ze hier in de film met volle teugen gebruik van gemaakt. Ook het decor is werkelijk schitterend te noemen. Veel goud en kaarsen en veel overdaad aan luxe en gotiek. De muziek is, zoals je deze zou verwachten bij een film naar een musical, veelvuldig aanwezig. De acteurs zingen de stukken ook allemaal zelf, op Minnie Driver na. Maar misschien mogen we wel van geluk spreken dat ze dit niet heeft gedaan. Haar acteerprestaties heffen dat deel dan wel weer op, want haar rol van verwende, bitchy operazangeres speelt ze werkelijk geweldig. Het is letterlijk een verfilming van de musical, dus verwacht geen afwijkende verhaallijnen. De film draait voornamelijk om de muziek, die natuurlijk werkelijk fantastisch is, maar in het eindeloze herhaald wordt. Je moet er van houden. Ik maak toch liever de musical mee, alhoewel de film echt heel mooi gemaakt is.

De 2 DVD bevat natuurlijk een tweede DVD met heel veel extra's zoals The making of, trailers, verwijderde scenes en interviews. Met name The Making of is voor de echte Phantom fans meer dan de moeite waard. Uiteraard komt de master himself, Andrew Lloyd Webber veelvuldig aan bod. Ik persoonlijk vind de DVD een aanrader, alleen al om de schitterende kitcherige pompeuze decors. Enig nadeel: je zit weer een paar weken met de titelsong The Phantom of the Opera in je hoofd. Ik hoop dat je huisgenoten daar mee kunnen leven.

De dubbel-DVD van Phantom of the Opera is sinds 29 september verkrijgbaar in de winkels. Voor meer informatie over de film en o.a. trailers, bezoek de officiele site.