James Blunt; vanuit het leger in de muziek

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Een carrière in de muziek lag bij jou helemaal niet zo voor de hand.

Ik kom uit een militaire familie. Mijn grootvader had een belangrijke functie in het leger, evenals mijn vader. Het lag dus bijna voor de hand dat mijn toekomst in het leger lag. Mijn vader wilde een perfecte baan voor me met goede carrièrevooruitzichten. Omdat hij het leger van binnen en buiten kende had hij er ook alle contacten.

Wat voor herinneringen heb je zelf aan je legertijd?

Leuke en minder leuke herinneringen. Ik vond mijn tijd op de militaire kostschool niet zo leuk. Je bed moest er elke ochtend super netjes uitzien. Alles moest precies recht en perfect gevouwen zijn. Ik had geen zin om dat iedere dag te doen, dus heb ik gewoon een tijdje op de grond geslapen! Maar ik heb ook genoeg leuke herinneringen hoor. Ik heb veel lol gehad met de boys, ook toen ik eenmaal in het leger zat. Een andere mooie kant was dat je samen met je maten veel goede dingen kunt doen. Je kunt veel voor de mensen doen en zo.

Hoe ben je dan toch in de muziek terecht gekomen?

Ik ben altijd al gek geweest van muziek. Op mijn zevende speelde ik piano, later kwam de gitaar erbij. De magie van muziek heb ik dus vroeg ontdekt. Ik heb ook nog een tijdje in een coverband gezeten. Zonder veel succes overigens. Verder dan schooloptredens en in rokerige zaaltjes hebben we het niet geschopt.

Je ouders waren niet bepaald muziekliefhebbers.

Mijn vader zag muziek als herrie en we hadden niet eens een cd speler thuis. De enige muziek die ik hoorde was in de auto, waar mijn moeder haar muziek afspeelde. Op school heb ik piano leren spelen. Toen ik mee mocht doen in een musical was ik verkocht.

Heb je in het leger ook muziek gemaakt?

Jazeker. Toen ik in Kosovo gelegerd was, had ik mijn gitaar altijd bij me. Zonder muziek was ik mijn tijd in dat oorlogsgebied nooit doorgekomen. Ik heb ?s avonds laat heel wat collega soldaten uit hun slaap gehouden, haha. Muziek heeft me er wel doorheen gesleept. Ik heb er ook een paar nummers over geschreven.

En nu zit je lekker full time in de muziek.

In 2002 ben ik uit het leger weggegaan om me helemaal op de muziek te storten. Ik ontmoette Linda Perry, die ook met Christina Aguilera en Pink heeft gewerkt. Die samenwerking heeft me mijn eerste nummer 1 hit opgeleverd met ?Beautiful?.

Heb je het leger nu voorgoed vaarwel gezegd?

Wat mij betreft wel, maar er bestaat nog steeds de kans dat ik de komende twee jaar word opgeroepen voor militaire dienst. Ik zou het ook niet zo erg vinden, want ik bewaar goede herinneringen aan het leger. Samen met mijn andere maten in Kosovo hebben we vel voor de mensen kunnen betekenen. Zo?n ervaring wis je ook niet meteen uit je geheugen.
Maar voorlopig stort ik me wel op de muziek. Muziek delen met je fans kan ook heel erg mooi zijn.

Wil jij ook kunnen genieten van de geweldige CD van James Blunt 'Back to Bedlam'? Dat kan! Je kan natuurlijk naar de winkel rennen, maar wij geven op Vrouw.nl ook een aantal exemplaren weg. Om kans te maken op deze CD, geef het goede antwoord op de vraag:

In welk jaar werd James Blunt geboren?

Mail je antwoord naar prijsvraag@vrouw.nl en vermeld hierbij je naam, adres en gebruikersnaam. Zonder geregistreerde gebruikersnaam kan je helaas niet meedoen! Slechts 1 inzending per adres! Deze prijsvraag loopt tot 24 oktober a.s.