Cronicas, If it's on tv... it must be the truth

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

En terecht!!!

In de wereld van de televisie gaat het allemaal om spelen en bespeeld worden. Alles voor de kijkcijfers. Hoe ver gaat journalistiek voor roem, hoe ver laat je je moraal varen, hoe ver ga je voor een verhaal?!

Zo ook in het leven van journalist Manolo Bonilla, gespeeld door -Emmy-award winnaar- John Leguizamo. We volgen hem en zijn cameralploeg in de jacht naar een serieverkrachter/kindermoordenaar. Ze werken voor een tabloid-programma en Manolo is de grote "sterreporter". Alles voor het grote verhaal, voor dé doorbraak.

Hun zoektocht leidt hen naar een klein plaatsje in Ecuador, waar net het zoveelste massagraf met kinderlijkjes is opgegraven. Ze filmen de begrafenis van één van de slachtoffertjes, intens verdriet, gebroken ouders, wanneer plots de andere zoon van deze ouders "per ongeluk" wordt doodgereden. De dader, een 40 jarige "onthutste" vader Vinicio, wordt openlijk in brand gestoken door de verdrietige vader en Manolo komt tussenbeiden.

Meteen is hij de grote held van het dorp. Vinicio komt vast te zitten en in een interview laat deze man los, dat hij meer informatie heeft over de seriemoordenaar. Manolo voelt dat hier meer achter zit en volgt zijn "reportersinstinct".

Deze man wil echter zijn "minute of fame" in Manolo's programma, met als doel zijn onschuld aan te tonen en zijn vrijheid te hervinden. In ruil daarvoor geeft hij Manolo de informatie. Ondanks de bezwaren van zijn producer en zijn eigen team, zet Manolo op eigen conto zijn zin door.

Na veel wikken en wegen komen ze tot een understanding en een verhaal is geboren. HET verhaal. Steeds meer vallen de puzzelstukjes op zijn plaats. Details die alleen de dader zou kunnen weten... Een vergeten kinderlijkje.

De film is vrij langdradig en had ook in een half uur verteld kunnen worden, maar toch is dat niet storend. Het psychologisch spel, de emoties, de kracht van de karakters... het wordt allemaal zeer goed weergegeven. Je voelt heel erg mee met de karakters en aan de andere kant voel je je heel erg van hen vervreemd.

Langzamerhand wordt duidelijk dat er een heel gemeen spelletje is gespeeld. Dat de manipulator is gemanipuleerd. Manolo weet wie de seriemoordenaar is, maar als hij dit naar buiten brengt dan verliest hij zijn gezicht. Gaat hij voor het verhaal met kans op een eigen tv-show? Of kiest hij voor gerechtigheid en het lot van vele kinderleventjes? Zullen moraal en ethiek het winnen van roem en glorie?

In mijn ogen een zeer goede film in zijn genre. Geen lekkere wegkijkfilm, maar een echte nadenker. Heel goed geacteerd en een goed verhaal, dat kritiek levert op de manier waarop sommige media vooral het eigen belang dienen en daarbij de ethiek uit het oog verliezen.

regie: Sebastián Cordero
productie: Producciones Anhelo, Sebastián Cordero
distributeur: Paradiso Filmed Entertainment
scenario: Sebastián Cordero
cast: John Leguizamo, Leonor Watling, Damián Alcázar, José María Yazpik, Gloria Leyton
camera: Enrique Chediak
lengte: 108 minuten