Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Ontsnapt uit de hel

Reageer 0
Samira wordt door haar ellendige thuissituatie van constante onderdrukking min of meer de straat opgejaagd, waar zij vrijwel meteen in handen valt van een levensgevaarlijke jeugdbende. Hunkerend naar een beetje liefde en warmte valt zij als een blok voor de leider Jaïd en wordt enkele weken later op 13 jarige leeftijd voor de eerste keer slachtoffer van een groepsverkrachting. Het zal niet blijven bij die ene keer.
De hulpverlening en justitie nemen haar niet serieus en steun krijgt ze dan ook nauwelijks. De aanhoudende verwijtende houding van haar ouders is uiteindelijk de spreekwoordelijke druppel waardoor Samira niets anders kan dan vluchten in de schijnwereld van drugs en alcohol.

Haar levendige herinneringen bestaan uit seksueel geweld en jarenlange angst, onderdrukking, schaamte en schuldgevoelens.
Ondanks al dat leed gaat er een enorme kracht uit van de schrijfster. Met haar verhaal wil ze iedereen confronteren met het seksueel geweld in sommige buitenwijken van de grote steden, het leed van de slachtoffers.
Samira overleefde uiteindelijk deze hel en draagt dit boek dan ook op aan haar lotgenoten om duidelijk te maken dat er een uitweg is, hoe zwaar en moeilijk bereikbaar soms ook.

Er is moed voor nodig om zo'n verhaal openbaar te maken; vuile was hang je niet buiten, daar zwijg je over. En zeker als het gaat om de duistere praktijken binnen de Parijse buitenwijken.
Met Ontsnapt uit de hel heeft Samira dit stilzwijgen op een bijzonder aangrijpende wijze doorbroken.

Hoewel ik van te voren natuurlijk niet verwachtte dit boek fluitend door te lezen, heb ik de impact toch nog onderschat. Door de vertellende ik werd ik als lezer als het ware in het verhaal getrokken en meegesleurd in alle ellende. Zelfs als ik het boek weglegde, bleef het nare sfeertje nog een tijd lang om me heen hangen.
De door het verhaal heen gevlochten Franse woorden en uitdrukkingen maken het verhaal nog levendiger en echter.
http://tinypic.com/f3vmrq.jpg http://tinypic.com/f3wfnd.jpg
Samira ontsnapte uit haar hel, maar als lezer stap je er middenin.

Ontsnapt uit de hel - Samira Bellil
ISBN 90 6974 6921
Uitgeverij Arena Amsterdam
Oorspronkelijke titel:
Dans l'enfer des tournantes

In september 2004 overleed Samira Bellil op 31 jarige leeftijd aan maagkanker
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen