DIY: Give your cup a second chance

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Herken je dat? Dat je iets tegenkomt in je servieskast waarvan je denkt dat het rijp is voor de sloop? Die oude mok bijvoorbeeld? Ho, stop! Niet weggooien. Geef je mok een tweede leven, door hem op te frissen met een likje verf. 
 

1. Wat heb je nodig? 
Een mok die nodig toe is aan een tweede leven, (schilders)tape, spuitverf, een schaar en een oude krant. 
Tip: in plaats van een mok kun je uiteraard ook andere voorwerpen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een schaal, waterkan of soepkom.
 

 
2. Afplakken 
Deze klus vraagt wat precisie. Plak de tape in een mooi patroon op de mok, zoals bijvoorbeeld het patroon op de foto. De delen waar je verf wilt hebben laat je open, de delen waar je de mok wilt laten zoals die is, plak je met tape af. Druk de tape vooral langs de randen goed aan, het zou tenslotte zonde zijn als de verf straks uitloopt! Als je patroon erop zit, plak je ook de rest van de mok af waar geen verf mag komen. Vergeet hierbij ook het oortje niet. Als het goed is, is nu alles bedekt met tape op de delen na die je wilt verven.
 

 
3. Ready, steady, paint! 
Dan wordt het nu tijd voor het echte werk, het verven van de mok! Dit doe je door de mok op zijn kop te plaatsen op de krant. Hierdoor blijft straks de binnenkant van de mok verfvrij. Je kunt het best de spuitbus op een kleine afstand (ongeveer 30 centimeter) houden tijdens het verven, zodat de verf niet uitloopt. Het is dan ook beter om twee dunne lagen aan te brengen dan één dikke. 
 

 
4. Et voilà!
Is de verf al droog? Dan is het nu tijd om de tape voorzichtig van de mok af te halen. Kijk uit dat je de verf niet beschadigt. Tadaa! Klaar is je one of a kind-mok. Echt niet dat je deze bij iemand anders in het keukenkastje zal zien staan. 
 
Tip: is de verf toch wat uitgelopen? Met een beetje aceton kun je dit zo corrigeren. Niks gebeurd! 
 
Geschreven door: Annabel van der Prijt