Wijze Guus

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Wanneer ik het album voor de eerste keer beluister, ben ik een beetje teleurgesteld. Op het eerste gezicht vind ik dat Guus monotoon zingt en dat alle nummers op elkaar lijken. Ook mis ik de 'oude Guus' en zijn heerlijke meezingers. Op het album staan namelijk bijna alleen maar wijze en volwassen nummers. Maar naarmate ik de CD vaker beluister, begin ik hem ook meer te waarderen. Na een week lang Wijzer gedraait te hebben, moet ik dan ook op mijn mening terugkomen...

Het album opent met het lied Te lang: een prachtig nummer over hoe je een relatie niet voor lief moet nemen. Guus lijkt als de beste te weten dat dit funest is voor de relatie en verwoord het prachtig: 'Het spijt me dat ik voor je heb verzwegen dat ik van je houden mag'. Het is een vrolijk nummer met een mooie boodschap en dan ook een geweldige opener van het album.

Een ander nummer dat geprezen mag worden, is zijn huidige single: De weg. Het is een bewerking van het nummer Der Weg van de Duitse zanger Herbert Grönemeyer. Hij wijdde het lied aan zijn vrouw, die hij in 1999 verloor aan de gevolgen van kanker. Ik vroeg me in eerste instantie af of onze volkszanger wel zo'n zware ballad kon zingen, maar Guus brengt het er erg goed vanaf. Onder begeleiding van de piano en het strijkarrangement maakt hij er een gevoelig en ontroerend afscheidslied van. Het zal mij dan ook niet verbazen als we De weg binnenkort terug zullen vinden in de Begrafenis Top 10.

Nog een nummer nummer dat ik hier zeker moet melden is Als je ooit. Het gebeurt namelijk niet vaak dat een lied mij kippenvel bezorgt, maar het duet tussen Guus Meeuwis en Xander de Buisonjé kreeg dit meteen voor elkaar. Met kippenvel op mijn armen en tranen in mijn oogjes luisterde ik naar Als je ooit: een droevige liefdesverklaring van een verlaten man. De stemmen van Guus en Xander lijken op het eerste gezicht geen combinatie, maar met het geweldige gitaarspel op de achtergrond, vullen de heren elkaar perfect aan.

Na een week Wijzer te hebben geluisterd, moet ik dus echt op mijn mening terugkomen. In eerste instantie lijkt het een ietwat saai album, maar naarmate je hem vaker beluisterd, ontdek je prachtige teksten, gevoelige stemmen en mooie instrumentale begeleiding. Er zitten nog wel een aantal minder goede nummers bij, maar de andere liedjes maken het album zeker de moeite waard. Ik geloof nu inderdaad dat Guus 'wijzer' is geworden, maar af en toe mag hij ook nog wel een studentikoze meezinger uitbrengen.

1. Te lang
2. Thuis
3. Niemand
4. De weg
5. Mag ik dansen
6. Bloemen
7. Het ijs is nog te dun
8. Jouw hand
9. Wensen
10. Als je ooit
11. Terug naar toen
12. Liefde is een werkwoord
13. Als de liefde