Braziliaanse danspassie verwarmt Den Haag

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Warmte, melancholie, maar vooral passie en verleidindsdrang. Het drieledige programma van het Braziliaanse (28-koppige) dansgezelschap Balé da Cidade de Sao Paulo ademt liefde in al zijn aspecten uit. Bijvoorbeeld in het openingsstuk ?Zona Mina-da? van de Italiaan Mauro Bigonzetti (een hulde aan de sinds de jaren zestig in Italië nog steeds populaire zangeres Mina). Daar druipt behalve het ongedwongen Italiaanse rock & roll gevoel ook de liefde en de erotiek letterlijk vanaf. De schouders, de heupen, de benen: ze spelen allemaal een grote rol in het passionele stuk over verleiden en verleid worden. Daar begint het al mee wanneer de dansers in twee rijen tegenover elkaar staan en elkaar met het geklepper van houten krukjes ophitsen.

Qua muziek geven de jaren zestig hits van de Italiaanse Mina zeker een extra dimensie aan het stuk en zorgen voor een extra broeierig gevoel van hete vakantieliefdes.
Dat gevoel wordt nog verhevigd bij het derde stuk van de avond: 'The Curved Line' van de toonaangevende in Nederland werkzame choreograaf Itzik Galili. Daarin wordt acrobatiek met mooie poëtische dans gecombineerd.Ook hier staat de erotiek centraal met mannen in strakke, glimmende broekjes en slimme verleidingstactieken tussen man en vrouw. Erg belangrijk is hier de aanwezigheid van slagwerkgroep Percossa, die ook tekende voor de compositie en de live uitvoering van de muziek. Met hun opzwepende klanken (behalve van drumbekkens ook afkomstig uit klakkende kelen) voeren ze de exotisch aandoende dans van het ene hoogtepunt nar het andere.

Tussendoor is er nog 'Dualidade@br' van de Iraniër Gagik Ismalian. De dans waarin onbereikbare liefde centraal staat. Melancholie en wanhoop voeren hier de boventoon.
Wat de muzikale begeleiding betreft wordt gebruik gemaakt van twee uitersten: de droevige fadomuziek van Amalia Rodriguez en de lichte composities van Wim Mertens.
Een perfecte keus om de uitersten van het gedanste verlangen uit te beelden.

Het Holland Dance Festival is nog tot en met 13 november in Den Haag te beleven.
Aankomende spraakmakende voorstellingen zijn er onder meer nog te verwachten van: Henri Oguike Dance Company, Ivaldo Bertazzo, Nederlands Dans Theater I en Back To Basics.

Kijk voor meer informatie over het Holland Dance Festival op: www.hollanddancefestival.nl