Spinvis - Dagen van gras, dagen van stro

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De titel is ontleend aan het boek 'Days of grass, days of straw', uit 1973 van R. A. Lafferty.
Bij de titel denk ik aan de lente, vers gemaaid gras... volop zon overal. Maar dat is er nu niet meer, het is grauw en grijs, het wordt winter. En toch past de muziek van Spinvis daar ook wel bij. Het is niet echt een heel vrolijk album met uitzondering van nummers zoals 'Kom in de cockpit', maar op de een of andere manier hebben de nummers wel iets. Ik vind het altijd wel leuk als er variatie tussen de nummers zit, niet alles op dezelfde toon. En dat is hier ook wel het geval. Er wordt afgewisseld tussen langzaam en snel, vertellend en instrumentaal.
Het klinkt echt en puur... geen overgemixte, gladgepolijste muziek. Het is niet mooier gemaakt dan het is. Maar het is wel mooi.
Het zijn surrealistische nummers, poëzie op muziek.

Het tweede album is vrolijker dan de eerste, maar toch zitten er nog veel mineurklanken in. Iets wat Spinvis eigen is. Het maken van het album duurde lang, simpelweg omdat Erik de Jong, de persoon achter Spinvis, alles zelf opneemt. Ook werkt hij aan een heleboel nummers tegelijk. Als iets niet past in een nummer, dan misschien wel in een andere.
Op zijn zolder in Nieuwegein heeft hij zijn eigen studio. Hier liggen veel instrumenten, waaronder een speelgoedpiano. Meestal zit Spinvis te jammen en haalt hij samples uit zijn eigen opgenomen werk. Daarmee wordt veel geëxperimenteerd op de computer totdat het goed is. Of net niet, dat is juist ook mooi. Ook heeft hij vele boekjes met, op het eerste gezicht, niets zeggende zinnen. Allemaal verzameld, want misschien komt het ooit nog wel van pas.

Afbeelding verwijderd door redactie

"Mijn muziek bestaat uit een heleboel laagjes losse dingetjes die met elkaar een nieuw sprookje maken."

01 Ik wil alleen maar zwemmen
02 Kom in de cockpit
03 Aan de oevers van de tijd
04 Het voordeel van video
05 Dagen van gras, dagen van stro
06 Flamingo
07 De zevende nacht
08 Lotus Europa
09 Bijt mijn tong af
10 Explicateur
11 De tuinen van Mexico

www.spinvis.nl
Excelsior Recordings