31 oktober: Halloween!

Vrije tijd door Madelon
Eind deze maand is het zo ver, de engste, griezeligste en spannendste feestdag die we kennen: Halloween! Het feest wordt in Nederland de laatste jaren steeds populairder en daarom is het tijd om wat ?Halloweenspiratie? op te doen!

Halloween

De naam Halloween is afgeleid van ?Hallow-e?en?, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor 1 november. In de Keltische kalender begon het kalenderjaar op 1 november, dus 31 oktober telde als Oudejaarsavond. De Kelten geloofden dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen, om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen, om het komende jaar in te leven. Daar komt dus het enge imago van Halloween vandaan.

De manier waarop we Halloween tegenwoordig kennen heeft echter weinig meer te maken met het Keltische geloof. In Amerika en Groot-Brittannië, waar het feest uitbundig wordt gevierd, worden huizen versierd, Halloweenfeesten georganiseerd en gaan kinderen langs de deuren om het ?trick or treat?-spel te doen. Dit kennen wij als Sint Maarten op 11 november. Het principe is hetzelfde, alleen gaan de kids tijdens Halloween ook nog verkleed als iets griezeligs.


To do

Benieuwd wat er allemaal te doen is rondom Halloween of wat je zelf kunt doen? Lees dan deze tips!

  • Hol een pompoen uit! Maak er een originele Halloween-accessoire van en maak daarna van de inhoud lekker pompoensoep. Op die manier wordt het een heerlijke Halloween!
  • Het principe van Halloween is natuurlijk gewoon lekker griezelen. Dus stop een horrorfilm in je dvd-speler, maak je huis donker, pak een dekentje en kruip er lekker onder om te genieten (of ehh?) van die enge films. Regel wel je vriend om lekker bij weg te kunnen kruipen als het nodig is.
  • Inmiddels wel bekend (of liever gezegd: beroemd en berucht) in Nederland: de Halloween Fright Nights in Walibi Holland! Dit jaar vinden deze griezelige dagen plaats in de periode van 12 tot 28 oktober, op iedere vrijdag, zaterdag en zondag. Dit jaar neemt Eddie de Clown op wrede wijze wraak op de feestdagen? Haunted Houses, Scarezones en Horrowshows zijn dé ingrediënten van de Fright Nights. Durf jij? Meer informatie over de Fright Nights kun je vinden op Walibi.com.
  • Denk je dat je genoeg guts hebt om het échte Halloween eens mee te maken? Dan moet je op zaterdag 27 oktober in Amsterdam zijn. Een spectaculaire Halloween Parade vertrekt vanuit het stadscentrum naar het Westerhorrorpark, waar een gruwelijk slotfeest voor het vierde jaar het einde der tijden zal inluiden: The End Is Near. Deelname aan de Parade is gratis, voor het feest zijn tickets te koop via de site Amsterdam Halloween.
  • Haal dit jaar met Halloween het kind in je naar boven en zorg ervoor dat je op 31 oktober een onwijs eng kostuum aantrekt. Hoewel de meeste Halloweenkostuums voor kinderen zijn, zit er vast wel een carnavals- of verkleedwinkel bij je in de buurt waar je iets engs kan vinden. Om je vrienden en familie de stuipen op het lijf te jagen, is het ook leuk om (als verrassing!) bij ze langs te gaan... En lachen maar!
  • Versier je huis! Je kán het natuurlijk zo bont maken als op bovenstaande foto?s, maar mocht je dit way too much vinden, dan kan je ook gewoon wat pompoenen neerzetten, slingers ophangen en griezelige accessoires neerzetten.
  • Duik de keuken in en maak een heerlijk Halloweenrecept! Er is genoeg inspiratie te vinden voor ?eng? voedsel (klik, klik, klik en klik) of, zoals hierboven ook al aangegeven, hol een pompoen uit en maak daar wat lekkers mee. Yum!
To buy

Mocht je al helemaal in de Halloween-stemming zitten, hier wat shopinspiratie voor je outfit en je huis!


Taillerok met barokprint, Asos.com, ? 49,40 & Kinderkostuum skelet, Bol.com, ? 15,99


Halloween sticker- en activiteitenboek, Bol.com, ? 9,99 & Pieces skull oorbellen, Asos.com, ? 9,88


Zwarte pruik, Bol.com, ? 9,99 & Witte skull trui, Asos.com, ? 28,23


Halloweenbox met twee films, Bol.com, ? 9,99 & Spike ketting, Asos.com, ? 84,69


Halloween Part II, Bol.com, ? 11,99 & Cheap Monday skull t-shirt, Asos.com, ? 28,23


Kinderkostuum Spiderella, Bol.com, ? 20,99 & Pauls Boutique skull tas, Bol.com, ? 57,87


NARS Lipstick ?Vendanges?, Asos.com, ? 24,70 & Kruizenring, Asos.com, ? 8,47


Kruisoorbellen, Asos.com, ? 11,29 & Halloween creaboek, Bol.com, ? 16,99


Kinderkostuum Scream, Bol.com, ? 15,99 & Grijze spookjestrui, Asos.com, ? 35,29


Zwarte skull ring, Asos.com, ? 11,29 & Birkman Halloween uitsteekset met acht vormpjes, Bol.com, ? 11,99


River Island set met skull armbanden, Asos.com, ? 14,12 & Kinderkostuum Spook, Bol.com, ? 15,99

Ben jij al klaar voor Halloween?
Fotocredits: Walibi.com, EgoTV