Seks in Afrika

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Toen ik aan het boek begon, was ik nogal sceptisch. Renske de Greef, dat is toch dat meisje van die sekscolumns, die over dildo's en zo schrijft? Hoe kan zij nu een goed boek schrijven over zoiets belangrijks seks in Afrika? Want seks in Afrika ís belangrijk: miljoenen mensen op het continent sterven namelijk aan de gevolgen van aids en aids loopt men op door seks. Maar ik heb moeten constateren dat Renske het er redelijk goed vanaf brengt: ik heb het boek in één weekend uitgelezen.

De bundel bestaat uit 45 columns die allerlei aspecten van seks in Afrika behandelen: van vrouwenbesnijdenis tot seksuele voorlichting en van aidsbestrijding tot polygamie. Doordat Renske in haar boek veel vergelijkingen trekt tussen haar eigen leven en het leven van de mensen in Afrika, worden de verhalen wat luchtiger en daarmee toegankelijker. De soms vreselijke dingen die de Afrikanen vertellen worden ineens herkenbaar doordat Renske een link met haar eigen leven legt. Af en toe doet ze dit naar mijn mening teveel, bijvoorbeeld wanneer ze een hele alinea wijdt aan haar bezoek aan de Albert Heijn, maar voor het merendeel van het boek werkt het prima.

Mijn favoriete columns zijn die waar de Greef schrijft vanuit het ik-perspectief van een Afrikaans meisje. Op deze manier lees en voel je precies wat de meisjes hebben moeten doormaken en dat is indrukwekkend. De column die het meeste indruk op mij heeft gemaakt is Awa: er zit een monster in mijn vagina. Het verhaal vertelt de avond van een niet besneden meisje die voor het eerst met haar vriendje naar bed wil gaan. Maar wanneer hij ziet dat ze niet besneden is, gaat hij helemaal door het lint: 'Je bent niet schoon', riep hij kwaad uit. 'Weet je dan niet wat er kan gebeuren? Hoe gevaarlijk dit is voor mij? Dat ding dat jij daar hebt, dat kan mij impotent maken!'. Dit soort verhalen zijn enorm aangrijpend en goed geschreven: toen ik deze column las, kon ik de vernedering en pijn van Awa bijna voelen.

Seks in Afrika vertelt dus op een vaak luchtige manier over de problemen met betrekking tot seks in Afrika. Niet alle verhalen zijn prettig om te lezen, maar het zijn wel verhalen die verteld moeten worden. De eerlijkheid gebied te zeggen dat 45 columns misschien iets teveel van het goede is, maar dat maakt mij niet zoveel uit. Ik heb in één weekend meer over Afrika geleerd dan ik ooit had verwacht.

ISBN: 9049950078
Spunk boeken 2005