Silent Witness

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De eerste film Buried Lies, gaat over de start van Sam Ryan, zoals ze meestal genoemd wordt, in Birmingham, waarheen ze net terugverhuisd is vanuit Londen. Ze woont nu weer in de buurt van haar familie; haar zus Wyn met haar zoon en haar dementerende moeder, die bij Wyn in woont.
In deze aflevering krijgt Sam te maken met de verdrinking van een zesjarig meisje. Langzaam wordt duidelijk dat er meer aan de hand is, en ook al is de politie het in eerste instantie niet met haar eens, Sam Ryan bijt zich vast in het onderzoek. Beetje bij beetje komt ze er vervolgens achter wat er precies gebeurd is en waarom. Wel enigszins verwarrend is haar relatie met enkele politiemensen, eerst wordt ze voorgesteld, later lijkt het alsof ze haar en haar, in hun ogen dubieuze, werkwijze al langer kennen.

In de tweede DVD, Long Days, Short Nights, komen occulte zaken aan bod. Sam onderzoekt de dood van een man die samen met anderen in een huis heeft gewoond waar ze probeerden te ontsnappen aan de werkelijkheid. Een van die mensen is dan ook de hoofdverdachte, zeker omdat hij een expert is op het gebied van het occulte, en op de plaats waar het lichaam gevonden is allerlei bijzondere vondsten worden gedaan. Uiteraard wel pas nadat Sam ernaar op zoek is gegaan. Ook hier botst ze weer met de politie, die haar zelfs op een gegeven moment de zaak uit handen neemt. Uiteraard gaat Sam gewoon door met haar onderzoek en weet ze het mysterie te ontrafelen.

Afbeelding verwijderd door redactie

DVD drie; Darkness Visible, is de meest spannende. Hierin moet Sam Ryan mogelijk geweldsmisbruik door de politie onderzoeken. Het zal geen verbazing wekken dat ze ook hierin behoorlijk tegengewerkt wordt. Opvallend is wel dat ze nu steun krijgt van ?Super Intendent? Farmer, die in eerdere zaken juist weinig vertrouwen in haar stelde. Naast alle beslommeringen van haar werk komt nu ook haar privéleven om de hoek kijken, als haar oude liefde Liam ineens weer in haar leven verschijnt. Natuurlijk laat ze zich daardoor niet weerhouden om ook deze zaak tot een goed einde te brengen, al wordt ze daarin uiteindelijk wel geholpen door de politie zelf. Haar relatie met Liam verloopt echter niet helemaal zoals gepland, en de film eindigt enigszins onbevredigend, ook omdat in de volgende aflevering er helemaal niet meer op teruggekomen wordt.

De laatste DVD, Sins of the Fathers, is het meest interessant. Dit omdat hierin de problematiek van Vietnamese bootvluchtelingen is meegenomen en ook omdat er meer inzicht komt in de omstandigheden van de dood van Sam?s vader, die door de IRA vermoord is. In deze aflevering wordt het verkoolde lichaam gevonden van een Vietnamese man in een restaurant, en hoewel in eerste instantie wordt gedacht dat het de eigenaar van het restaurant is, blijkt later dat de zaak toch ingewikkelder ligt. Natuurlijk wordt uiteindelijk wel ontdekt hoe alles in elkaar steekt, en ook Sam?s relatie met haar zus, die haar nog altijd de dood van hun vader verwijt, komt aan het eind van deze aflevering nog aan bod, waarbij de wederzijdse gevoelens worden uitgesproken en ze met een schone lei verder kunnen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Na het kijken van zes uur Silent Witness zijn er een paar dingen die opvallen. Het is aan de lezer of zij deze als positief dan wel negatief ervaart. Ten eerste zijn het vrije trage films, niet geschikt voor liefhebbers van snelle actie. Daarnaast worden geweldsscènes vaak behoorlijk realistisch getoond. Andere beelden zijn daarentegen heel stilistisch, bijna zacht gefilmd, zoals bijvoorbeeld liefdesscènes of een beeld van iemand in een bootje op het water.
Tenslotte is het uiterlijke verschil tussen de mooie, goed verzorgde carrièrevrouw Sam en haar ietwat slonzige en onverzorgde zus Wyn als moeder met een slecht betaald baantje wel erg stereotiep.
Verder is het jammer dat de omslag van de DVD box gesierd wordt door een foto van Sam Ryan met twee medewerkers die pas later in de serie spelen en totaal niet voorkomen in de afleveringen die in deze box zitten.

4 DVD Pack
Silent Witness
Just Entertainment
Vanaf ? 34,95