Freud zal smullen!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De film speelt zich af in de 17de eeuw, wanneer Engeland net wakker schud uit de puriteinse eeuw. De elite vermaken zich in Londen met theater, poëzie en seks, terwijl het land ondertussen geteisterd wordt door honger, ziektes en oorlog. De koning Charles II (gespeeld door John Malkovich die eerder al met The Libertine op het toneel stond) wil de gunst van Frankrijk winnen. Hij vraagt excentriekeling John Wilmot (de rol van Depp) een theaterstuk speciaal voor de Franse ambassadeur te schrijven. Wilmot is echter te druk bezig met het bezoeken van bordelen en het dichten over de al dan niet stijfheid van zijn geslachtsdeel. Het echte leven lijkt te saai voor deze intellectueel. Tot het noodlot hem ook treft.


Niet alles is slecht aan The Libertine. De film is erg donker en korrelachtig gefilmd wat een aangename verandering is van de standaard gelikte Hollywood plaatjes. Daarnaast is de film een aanrader voor dames die eens een lustopwekkende film willen zien zonder gelijk naar de pornoafdeling te moeten. Zorg er wel voor dat je de tweede helft niet meer 'haalt', want dit overigens veel betere deel is een absolute libidokiller.

De blaam voor het falen van The Libertine ligt ook niet direct bij het acteerwerk. Tuurlijk, Depp is altijd goed en had de smerige en zelfingenomen Wilmot op geen betere manier kunnen neerzetten. Het zijn echter de overdadige seksscènes en de continue dialogen over dit onderwerp die alle emotie en erotiek uit de film halen. De regisseur Laurence Dunmore had in zijn regisseurdebuut met minder vulgaire seks ook voldaan. Nu is de film zelfs voor Freudiaanse begrippen ranzig.

Gezien de ophef die over de milde seksscènes in Brokeback Mountain ontstonden, zal The Libertine ongetwijfeld veel besproken gaan worden. Misschien toch het bekijken waard, zodat je in ieder geval kan meepraten?

Vanaf 16 Maart in de bioscopen