Royal Beach Concert @ Scheveningen

Vrije tijd door Anneke

Oorspronkelijk zou het Royal Beach Concert tussen de 70.000 en 100.000 bezoekers trekken. De gemeente Den Haag bracht dit aantal terug tot maximaal 50.000 potentiële bezoekers. Qua weer zat in ieder geval alles mee: het was zaterdag een stralende zomerdag, een graadje of 25 en er was praktisch geen wind. Dat lijken ideale omstandigheden voor een strandconcert en dat waren ze ook.

De nieuwe pop/rockband Fuse mocht de opening verzorgen. Zij wonnen via de bandwedstrijd Royal Beach Contest een plek op het concert en waren hier uiteraard erg blij mee. In één klap optreden voor 50.000 man is voor iedere band natuurlijk een meevaller. Fuse heeft niet echt een origineel geluid, maar paste als opening goed in het programma.

Di-rect was de eerste van twee Haagse bands die op het Royal Beach Concert stonden. Ze zijn versterkt met de nieuwe zanger Marcel Veenendaal en met de nieuwe bandleden Vince van Reeken (toetsen) en Paul Jan Bakker (gitaar). Di-rect van nu klinkt meer volwassen en dat laten ze ook horen op hun laatste album This Is Who We Are. In Scheveningen gaven ze een geslaagd optreden weg.

Kane was de tweede Haagse band. In 2001 waren ze ook ooit het voorprogramma van Bon Jovi in de Amsterdam ArenA. Inmiddels zijn ze ver gekomen met 22 top 40-hits op hun naam. Dinand Woesthoff en zijn mannen voelden zich als een vis in het water op het Scheveningse podium. Best te begrijpen, want wie zou er niet genieten van zo'n prachtig uitzicht op zee. De band begon en eindigde met No Surrender: één van hun meest recente hits.

Natuurlijk kwam het merendeel van het publiek voor Bon Jovi. De band uit New Jersey heeft al heel wat keren in Nederland opgetreden, maar een concert aan zee moest vast nieuw voor ze zijn. Jon Bon Jovi en zijn mannen hebben heel wat hits op hun naam staan waar ze twee uur lang uit konden putten. I'll Sleep When I'm Dead, Living On A Prayer, Lay Your Hands On me, Bad Medicine: het zijn er maar een paar uit een lang oeuvre. Het publiek was mega enthousiast en zong alles woord voor woord mee.

De interactie met het publiek was top net als de locatie, die ideaal bleek te zijn voor zo'n concert. Het mag duidelijk zijn: Den Haag is een mooi evenement rijker. De organisatie mag terugkijken op een uitermate geslaagd evenement dat volgend jaar vast een opvolger gaat krijgen.

Foto's: Anneke Ruys