Bagdad Café

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Brenda vindt Jasmin maar een eigenaardige vrouw, omdat ze lopend bij het motel aangekomen is, terwijl het midden in de woestijn ligt. Ook is ze helemaal in haar eentje en praat ze bijna niet.
Als Brenda op een dag de kamer van Jasmin schoonmaakt vindt ze daar allemaal mannenkleding. Dat is best raar, aangezien Jasmin in haar eentje in het motel verblijft. Brenda belt de sheriff om te vragen of hij langs wil komen, omdat ze het niet vertrouwt. Eigenlijk wil ze gewoon dat hij zegt dat Jasmin moet vertrekken, maar dit doet hij niet.

Ondertussen begint Jasmin zich steeds meer thuis te voelen in het enigszins verlaten motel. Ze doet de dingen die ze leuk vindt, ze ruimt op, maakt schoon en verzorgt de baby van Brenda's zoon. Dit doet ze uit zichzelf, en zonder dat Brenda het weet.
Als Brenda terug komt van de stad is haar kantoor schoon? Brenda reageert hier woedend op! Maar blijkbaar is Brenda de enige die zich stoort aan Jasmin. De rest van de mensen die in het motel 'wonen' zijn blij met Jasmin, door haar komst waait er een frisse wind door het motel.

Afbeelding verwijderd door redactie

Op een avond begint Jasmin met goocheltrucs. Iedereen is onder de indruk en elke avond komen er meer mensen kijken naar haar trucs. Ze begint kleine showtjes te geven en vanuit de wijde omtrek komen er mensen kijken. Het nieuws dat er goochelshows zijn gaat als een lopend vuurtje. De shows gaan goed en het is altijd druk in het Bagdad Café, totdat de sheriff de pret komt verstoren. Jasmin moet Amerika verlaten omdat haar visum verlopen is.

Zonder de magie van de shows van Jasmin zijn er geen klanten in het Bagdad Café. Eigenlijk is het weer zoals het was voordat Jasmin kwam. Het is erg stil in Bagdad Café, totdat de telefoon gaat? Brenda neemt op, maar ze hoort niks aan de andere kant van de lijn...
Opeens staat Jasmin weer voor het motel. Ze is terug met een nieuw visum. Hiermee is de magie ook weer terug. In het Bagdad Café is het drukker dan ooit tevoren.

Afbeelding verwijderd door redactie

Bagdad Café is tot nu toe de bekendste film van de regisseur Percy Adlon. Het verhaal van Jasmin en Brenda werd het symbool van vriendschap en warmte tussen ongelijksoortige mensen. Deze bijzondere film is wereldwijd geliefd. Door deze film is Marianne Sagebrecht (Jasmin) een cultfiguur geworden en het nummer Calling You van Bob Telson een klassieker.

De film toont ook een vernieuwend, vertederend en eigenzinnig beeld van de Verenigde Staten als land waar ruimte is voor zelfontdekking en individualiteit.

Als extra's staan er een aantal trailers op de dvd van verschillende films, waaronder My Own Private Idaho en Don?t Come Knocking.
Ook staat de film er voor een tweede keer op. Het verschil is dat deze is voorzien van commentaar van Percy Adlon en Marianne Sagebrecht. Erg leuk om te horen, en je weet dan ook waarom de regisseur voor bepaalde locaties e.d. heeft gekozen.

Regisseur: Percy Adlon
108 minuten.
Extra: Commentaar van Percy Adlon en Marianne Sagebrecht.
Scene selection.
Trailers van verschillende films.
A-Film