Cinderella Man

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De film speelt zich af in de jaren '30, tijdens de zogenoemde Great Depression. Ze vertelt het waargebeurde verhaal van de getalenteerde, maar uitgerangeerde bokser James Braddock (Russel Crowe). Terwijl hij als de 'Bulldog of Bergen' in de jaren voor de depressie hoogtij vierde en zijn vrouw (Renée Zelwegger) en kinderen alles kon geven wat ze maar hebben wilden, raakt hij in de magere jaren die erop volgen geblesseerd en lukt het hem niet om een fatsoenlijke maaltijd op tafel te krijgen. Hij heeft het boksen opgegeven en werkt met een gebroken hand in de haven om het hoofd boven water te houden.

In de tijd dat het gezin het geld het meest hard nodig heeft, komt zijn oude manager met een bokswedstrijd. Er is iemand uitgevallen en James mag komen boksen: dit is een mooie manier om afscheid te nemen van zijn bokscarrière en hij kan weer een fles melk kopen. Maar tegen alle verwachtingen in, wint hij de wedstrijd en volgen er meer. Dit is het begin van het echte gevecht: het gevecht voor zijn vrouw en drie kindjes.

Afbeelding verwijderd door redactie

Ik vind dat Russel Crowe hier zijn beste rol ooit neerzet: James Braddock is namelijk een in en in goede man en geen moment is Crowe ongeloofwaardig of heb je het idee dat het zijn personage gaat om het heroveren van zijn vroegere roem. Een voorbeeld waar dit laatste goed te zien is, is de scène waar een journalist vraagt hoe het komt dat James nu ineens weer wint en waar hij antwoordt: "Because now I know what I'm fighting for: milk." Crowe speelt hier oprechter dan ik hem ooit heb zien spelen.

De DVD moet je gewoon gezien hebben. Het verhaal is op zich interessant maar de oneliners, snelle dialogen en het spel van Russel Crowe én Paul Giamatti, die als Braddock's manager ook een spetterende rol neerzet (waarvoor hij terecht genomineerd is voor een oscar) maken de film nog indrukwekkender. De extra features op de DVD zijn ook de moeite waard. Vooral de deleted scènes waarin regisseur Ron Howard (misschien beter bekend als Richie uit Happy Days) commentaar geeft op deze scènes, zorgen ervoor dat je de film ziet in in breder perspectief. Voor degenen die echt geïnteresseerd zijn in boksen en in hoe de film tot stand is gekomen, biedt de feature 'Op de eerste rij' tevens een leuk extraatje. Het oorspronkelijke gevecht tussen de echte James Braddock en Max Bear wordt daar namelijk getoond. Maar wel afgewisseld met interviews met de makers van de film, zodat je ziet hoe de geschiedenis is vertaald naar de daadwerkelijke film.

Afbeelding verwijderd door redactie

DVD Cinderella Man
Met o.a. Russel Crowe, Renée Zelwegger en Paul Giamatti
Tijd: 139 minuten
Adviesprijs: 23,99