Memoirs of a Geisha

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De film vertelt het verhaal van de zusjes Satsu en Chiyo die door hun vader aan een Japanse okiya (geishahuis) verkocht worden. De zusjes worden echter al snel van elkaar gescheiden omdat Satsu te oud wordt geacht om nog naar een geishaopleiding te gaan en elders terechtkomt. Chiyo komt terecht in de okiya van mevrouw Nita waar geisha Hatsumomo voor de inkomsten zorgt. Samen met vriendinnetje Pompoen die ook in het huis woont, begint ze aan een geishaopleiding. Dankzij list en bedrog van Hatsumomo die een hekel heeft aan Chiyo wordt deze van de opleiding gehaald en besluit mevrouw Nita dat Chiyo haar reeds opgebouwde schuld zal moeten aflossen als slaaf in plaats van geisha. Vriendinnetje Pompoen wordt als leerling onder de hoede van Hatsumomo geplaatst. Al ziet het leven van Chiyo er niet rooskleurig uit, toch komt er een lichtpuntje als ze 'De Voorzitter' ontmoet. Deze rijke man met zijn aardige karakter doet Chiyo besluiten dat als ze verder wil komen in het leven ze toch moet proberen geisha te worden. Niet alleen zal ze dan meer aanzien krijgen maar dit biedt ook mogelijkheden om dichter in de buurt van 'haar' Voorzitter te komen.

Afbeelding verwijderd door redactie


Er komt verandering in de situatie van Chiyo als de beroemde geisha Mameha zich meldt bij de okiya met de mededeling dat zij Chiyo onder haar hoede wil nemen. Na toestemming van mevrouw Nita begint Chiyo dan toch aan een opleiding tot geisha onder begleiding van haar 'grote zuster' Mameha. Al snel na haar debuut groeit ze, onder de naam Sayuri, uit tot de meest bekende geisha in Hanonoke. Niet alleen is ze nu gewild gezelschap, maar ze krijgt ook weer de kans de man te ontmoeten bij wie ze zo graag in de buurt wil zijn. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en verliest Saruyi iedereen uit het oog. Of zij haar grote liefde ooit nog weerziet kun je gaan bekijken in de bioscoop.

Memoirs of a geisha is al lange tijd één van mijn favoriete boeken en ik heb dan ook vol spanning gewacht op de verfilming. En ik heb niet voor niets gewacht want het is een prachtige film geworden. De verfilming houdt zich keurig aan het verhaal dat het boek vertelt, al kun je binnen twee uur natuurlijk niet alle details uit het boek verwerken.

Persoonlijk raad ik iedereen aan deze film te gaan bekijken. Het verhaal van één van de meest beroemde geisha?s neemt je mee naar een totaal andere wereld vol jaloezie, schoonheid en kunst.
Vooral de scène waarin Sayuri een prachtige dans uitvoert op torenhoge schoenen vond ik erg mooi. De acteurs schitteren in prachtige kostuums waarmee onder andere een Oscar werd behaald en het verhaal wordt begeleidt door prachtige muziek van onder andere de beroemde violist Itzhak Perlman. Meer over de soundtrack van deze deze film lees je hier.

Memoirs of a Geisha draait vanaf 6 april 2006 in de Nederlandse bioscopen.