DVD: Paradise Now

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Paradise Now

vertelt het verhaal van Khaled en Saïd: twee Palestijnse jeugdvrienden die op een avond te horen krijgen dat ze 'eindelijk' een zelfmoordaanslag in Israël mogen plegen. "Ben je blij?" vraagt één van de leiders van de terroristische organisatie. "Ja, heel blij.", antwoord Khaled. Van verbazing rollen de oogbollen nu waarschijnlijk bijna uit je kassen. Het lijkt vreemd, maar op deze wijze wordt door de filmmaker wel duidelijk gemaakt dat deze zelfmoordacties in hun cultuur zijn ingebed. Khaled en Saïd zijn doodnormale jongens, met doodnormale banen en toch zijn ze in staat om dood te gaan voor het 'grotere doel'.

Nadat de twee te horen hebben gekregen dat ze een aanslag mogen plegen, krijgt de kijker hun laatste 24 uur te zien. Totdat er iets mis gaat en de operatie wordt verzet. Plots krijgt één van de twee twijfels en moet de ander worden overgehaald om ook niet tot zelfmoord over te gaan.

Nadat je de film hebt gezien, moet je eigenlijk ook de extra's op de DVD bekijken. Je krijgt vooral via het interview met de regisseur, Hany Anu-Assad (die overigens Nederlands praat: hij is half Nederlands en half Palestijns) te horen dat het filmen niet gemakkelijk ging. Zo stortte er tijdens het filmen een paar honderd meter van de set een Israëlische raket neer en zijn er tijdens de opname crewleden weggegaan omdat het in het Palestijnse gebied niet veilig was. Ook de Making Of is het kijken waard: je ziet hoe er bijna elke dag onderhandeld moest worden met Israëlische of Palestijnse soldaten om door te kunnen gaan met draaien.

Paradise Now is een goede film. Voor iemand die niet in het Midden Oosten woont, geeft het de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het leven van iemand die volgens zichzelf eigenlijk gedwongen wordt tot een zelfmoordaanslag. Voor ons totaal onbegrijpelijk, voor velen die in Palestina wonen een eer. Verwacht geen zenuwspannende thriller, maar verwacht wel een mooie film die iets in beeld brengt wat tot nog toe onbespreekbaar was. En bekijk de extra's want die geven een extra dimensie aan de zojuist bekeken film.

Afbeelding verwijderd door redactie

Paradise Now
Met o.a. Hiyam Abbas, Lubna Azabal & Ashraf Barbon
Tijd: 90 minuten
Adviesprijs: 22,99 euro

Bestel nu voor 19,99!

Paradise now