Als een God in Florence

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Florence (Firenze); gesticht in het jaar 59 door Caesar en gelegen in de Italiaanse regio Toscane staat bekend als de meest uitgesproken Renaissancestad van Italië. Ieder jaar trekken duizenden toeristen naar deze magische plek aan de rivier de Arno.

Naast volksverhalen als Frederigo en zijn valk en De plaatsvervanger schetsen diverse schrijvers een kleurrijk beeld van de omgeving van Florence met zijn olijfbomen en cipressen. Als Hella Haasse schrijft over het drinken van een kopje cappuccino op het Piazza della Republicca krijg ik meteen zin om mijn koffers te pakken en af te reizen naar de Italiaanse zon.

Niet alleen de omgeving komt aan bod maar ook worden de vele bezienswaardigheden beschreven die de stad te bieden heeft. Zo worden de goudvissen in de vijver van de Boboli-tuinen tot in detail omschreven en komt de Santa Maria del Fiore (in de volksmond ook wel de Duomo genoemd) ook meedere keren voor, net als de Ponte Vecchio, de brug waarop je onder andere diverse juwelierswinkeltjes kunt vinden.

Afbeelding verwijderd door redactie

Geboorte van Venus (Botticelli)

In een cultuurstad als Florence mogen musea natuurlijk niet ontbreken en zo lees je verhalen over het Uffizi waar je het schilderij 'Geboorte van Venus' (Botticelli) kunt bewonderen. Ook het Palazzo Pitti is een bezoekje waard met werken van onder andere Rafaël, Tintoretto en Rubens.

Aangezien ik een groot liefhebber ben van (o.a.) de Italiaanse keuken wil ik toch ook even stilstaan bij het culinaire aspect van Florence. Zo beschrijft Barbara Bronnen in haar verhaal Florence (uit: Reisleesboek Toscane) een trippa alla Fiorentina en dit zijn op Florentijnse wijze bereide ingewanden op een panini met peper, zout en een milde groene saus. Bij het lezen van dit recept liep bij mij in elk geval het water niet in de mond.

Kortom, dit boekje bied voor ieder wat wils. Wie heeft genoten van alle eerdere delen in de Als een god in...-reeks, mag dit deel zeker niet missen!

Diverse auteurs (o.a. Peter Moore, Italo Calvino, Eugenio Montale en Giovanni Boccaccio)
Als een God in Florence
192 bladzijden
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers B.V.
ISBN: 90-229-9180-6
Adviesprijs: ? 9,95