Zo doorbreek jij de sleur in je leven

Vrije tijd door Marleen_S
Je wordt wakker op een dag en stelt jezelf de bekende, alom gevreesde vraag: is dit het nou? Je weet precies hoe je dag er van A tot Z uit zal zien. Boring! Het is tijd voor een nieuwe uitdaging en zo doorbreek jij die sleur!

 
Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk, maar je bent er eigenlijk niet zo goed in: gelukkig zijn. Tuurlijk, je hebt die droombaan, pracht van een vent en de liefste vriendinnen. Je zou blij moeten zijn, maar stiekem baal je van je burgelijke, doodsaaie leventje. *Gaaaaaaaap*
 

Doe elke avond iets anders

Op je werk heb je waarschijnlijk de routine er al aardig in zitten. Reden genoeg om na je werk dit vaste ritme totaal overboord te gooien. Ga een keer op maandagavond vreten bij de snackbar - in plaats van die saaie salade - of organiseer een borrel op dinsdagavond.

Als je collega?s of vrienden weinig enthousiast worden van dit plan, maak er dan voor jezelf een feestje van. Zet de tv eens een avondje uit ? of juist aan als je nooit tv kijkt ? en doe elke avond iets anders. Even rennen in het park of een spelletje spelen met je lover. Weet je nog hoe fanatiek je altijd werd van Risk? Over je lover gesproken, verras hem eens met een spannende striptease of maak zijn seksuele fantasie waar. Hij blij, jij blij.
 
Bucketlist
Maak je eigen to do-lijstje. En dan niet één in het kader van boodschappen of werk, maar wat jij echt nog wilt doen in het leven. Altijd al mee willen doen aan Lingo? Schrijf je in! Al is het een avondje in je uppie naar de bios, just do it. Je hoeft niet gelijk te bungeejumpen, maar naar een andere supermarkt gaan dan die bij je om de hoek, is al een hele ervaring.
 
Streep elke keer als je iets leuks doet het af van je lijstje en je zult zien dat je je een stuk gelukkiger voelt. Afstrepen geeft een heerlijk gelukzalig gevoel. Schrijf al je ervaringen op in een notitieboekje en je hebt later als rimpelig omaatje een heel spannend verleden om op terug te kijken!
 


Spontaan

De spontaniteit kan langzaam maar zeker verdwijnen. Tijdens je studententijd was je een behoorlijke losbol, maar nu je veertig uurtjes in de week werkt, is dat toch heel wat anders. De reden dat je een paar jaar terug zo genoot van je leven, is dat er toen van alles op je pad kwam. Zomaar, heel spontaan. And that's the keyword.
 
Oké, je zal de dag erna aardig brak zijn als je weer eens op donderdag gaat stappen, maar de sterke verhalen zijn het waard. Bezoek je oude studentenkroeg weer eens of organiseer met vriendinnen weer zo?n old skool drankfestijn bij je thuis. Gegarandeerd succes. Helemaal als je ook nog gaat flesje draaien of zoiets heerlijk onnozels.
 
Nieuwe baan
Een rigoureuze beslissing, maar je laatste redding als je het echt niet meer trekt. Als je dag in dag uit hetzelfde blijft doen bij je huidige baan kan dit ook een behoorlijke sleur geven. Vraag aan je baas of je meer of ander werk kunt doen. Kan dit niet? Dan is het misschien tijd voor een nieuwe uitdaging.
 
Stiekem wilde je altijd al een eigen bloemenwinkel beginnen, maar ja, de crisis hè. Stop met het verzinnen van excuses en ga aan de slag. Ja, het is bikkelen in het begin en ja, het zal financieel retezwaar worden. Maar na een paar jaar zul je - hopelijk - succes boeken en heel blij zijn dat je achter dat stoffige bureau weg bent!

Gooi de planning in de prullenbak
Weet je nu al wat je volgende week dinsdag om 20:00 uur gaat doen? Streep het maar door en houd vanaf nu je agenda leeg. Plan helemaal niks in, gooi desnoods je agenda in de ? tijdelijke ? prullenbak en leef!
 


Oké, dat klinkt heel filosofisch en prachtig allemaal, maar hoe dan? Nou, doe gewoon alleen waar jij zin in hebt. Je moet al zoveel op een dag, dus de avonduren zijn voor jezelf. Ga naar een vriendin of breng een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste. Je zult versteld staan van wat je allemaal ineens kan als je niets in je agenda hebt staan. Zeeën van tijd.
 
Maak nieuwe recepten
Een avondje kokkerellen in de keuken lijkt heel veel werk ? en dat is het ergens ook wel ? maar denk maar zo: dan gaat de tijd ook sneller voorbij. Koop een kookboek of speur wat op internet en probeer eens een gerecht uit waarvan je de naam al niet eens kunt uitspreken.
 
Doe dit elke avond en je krijgt weer zin om in de keuken te staan. Helemaal als het ook een klein succesje wordt. Misschien is het een grote flop, maar dan heb je tenminste wel weer een reden om een pizzaatje te bestellen.
 
Uit je comfortzone
Door juist het tegenovergestelde te doen van wat je gewend bent, kom je gelijk uit de sleur. Daarvoor moet je wel eerst uit je comfortzone durven stappen. Al is het maar iets kleins ? vis eten terwijl je dit al jaren afzweert ? door het te doen, haal je veel meer voldoening uit je dag.

Meestal als je in de sleur zit, betekent dit dat je een stukje creativiteit of spontaniteit mist in het leven. Je wordt niet meer getriggerd, niets is meer leuk. Plan daarom eens een dagje vrij om naar de dierentuin te gaan met je lover of doe een cursus naaktschilderen. Want normaal is ook maar zo gewoon.

Zit jij weleens vast in je dagelijkse routine? Hoe doorbreek jij de sleur dan?