Dossier Verhulst

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De 12-delige dramaserie 'Dossier Verhulst' werd in de jaren tachtig door de TROS uitgezonden. Nu, zoveel jaar later, wordt de serie uitgebracht op dvd en dat is volgens mij een heel goede keuze. Dit constateer ik al voordat ik ook maar één aflevering heb gezien. Een serie met Liz Snoyink, Dolf de Vries en Derek de Lint moet wel goed zijn.

In eerste instantie ben een beetje teleurgesteld. Het gaat allemaal zo langzaam, maar als het eind van de eerste aflevering nadert, weet ik al wat ik vandaag ga doen: dvd kijken. Ik ben zo nieuwsgierig naar hoe het verder gaat met de net afgestudeerde jurist Eric Hoogland.

De serie draait om Hoogland. Hij begint zijn eigen kantoor en één van zijn eerste cliënten is de invloedrijke zakenman Oscar Verhulst. Vanaf de dag waarop Hoogland de zaak Verhulst aanneemt, verandert zijn leven totaal. Hij valt van de ene in de andere intrige.

Op de dvd-box staat te lezen dat deze serie alle elementen die met menselijke emoties te maken hebben verenigt. "Intriges, leugens, liefde, chantage en spanningen bepalen de verhoudingen in de serie, die zich kan meten aan de praktijken en personages van Dallas en Dynasty." Er staat niets te veel. 'Dossier Verhulst' is echt een boeiende serie. In iedere aflevering gebeurt er wel iets spannends.

Een samenvatting geven van ruim tien uur kijkplezier zonder de verhaallijn weg te geven, is onmogelijk. Je moet de serie echt kijken en je zult net als ik versteld staan van de verhaallijn. Als kijker denk je in eerste instantie dat de zaak van Verhulst gewoon één van de vele is, maar dat is het niet. Dit is een zaak met een bijzondere bijsmaak.

De acteurs spelen stuk voor stuk een sterke rol. Het geluid is goed, net als de beeldkwaliteit. Wat ik wel erg jammer vind, is dat je iedere keer weer het begin van de aflevering ziet. Ik weet na één keer kijken wel wie wie speelt. Dat betekende dus doorspoelen, net als bij de aftiteling. Die wil ik niet zien. Ik wil zien hoe het afloopt.

Gelukkig was de serie te spannend om naast me neer te leggen. Ideaal tijdens een regenachtige vrije dag. Je kunt natuurlijk ook iedere keer een aflevering voor het slapen gaan kijken, maar je zult me gelijk geven. Als je één aflevering gezien hebt, wil je ze allemaal achter elkaar bekijken. Advies: begin dus 's ochtends al.

Afbeelding verwijderd door redactie

Afleveringen

1. De beëdiging
2. Het incident
3. De echtscheiding
4. De kostschool
5. De verzoening
6. De verleiding begint
7. Het moment van de waarheid
8. Koude douche
9. De confrontatie
10. De aanslag
11. De vergelding
12. Een nieuwe zet

Dossier Verhulst

Met o.a. Derek de Lint, Liz Snoyink, Petra Laseur, Dolf de Vries, Rudi Falkenhagen en Jules Hamel
Uitgebracht door: House of Knowledge
Geschatte speelduur: 10 uur en 30 minuten (3 dvd)
Kijkadvies: 12, geweld
Adviesprijs: ? 19,99