Verjaardagen: Een geforceerde hel

Vrije tijd door Betty
De verjaardag van een vriendin bezoeken is niet altijd even leuk. Met z'n allen in een kring lauwe blokjes kaas eten met slappe muziek op de achtergrond. Ze.nl zet alle redenen waarom verjaardagen stom zijn voor je op een rij!

1. De reisafstand
Meteen maar een praktische: de reisafstand. Mocht de persoon die je heeft uitgenodigd een buurman- of vrouw zijn, dan is het een kleine moeite om voor een half uurtje langs te wippen. Maar als degene in kwestie op twee uur afstand woont, wordt het een heel ander verhaal. Naast dat zo'n verjaardagsfeest je vaak je vrije zaterdag gaat kosten, ben je ook nog een enorme hoeveelheid aan geld aan het openbaar vervoer - dan wel Shell - kwijt.

2. De begroeting
Bij binnenkomst al sta je voor een dilemma. Het huis is afgeladen; moet je iedereen langsgaan, ook de onbekenden en dubieus ruikenden, om drie kusjes te geven en te feliciteren? Met als gevolg dat je - door de overvolle woonkamer en onhandig gepositioneerde klapstoelen - een vaas omgooit, met je tas achter een stoel blijft haken en tenslotte uit pure noodzaak halverwege de groep gewoon maar je hand opsteekt om de rest met een 'hoi' te begroeten? Of kun je beter binnenkomen en zeggen: 'Gefeliciteerd allemaal', met het grote risico dat overgrootoma zich lichtelijk in haar eer aangetast voelt?


3. Het eten
De enige fatsoenlijke maaltijd die je op zo?n dag nuttigt, is een stukje verlepte slagroomtaart uit het koelvak van C1000. Het vettige mandarijnpartje bovenop glijdt zo van je vorkje af. Verder is er nog een rijk assortiment aan chips (naturel en paprika), borrelnootjes en pinda?s. En als de jarige het echt goed met de gasten voorheeft, zal er zelfs nog een plankje langskomen met van die goedkope leverworst. Hmm!

4. Je zorgvuldig uitgezochte cadeau
Je cadeau krijgt nooit de waardering die hij verdient. De jarige in kwestie haalt heel keurig, plakbandje voor plakbandje, het papier eraf, gaat dan vervolgens met zo?n gemaakte glimlach je cadeau aanstaren en zet het vervolgens ? ja daar komt ie ? op een tafel vól andere cadeaus. Soms zijn het er zo veel, dat het onmogelijk is dat de jarige de volgende dag nog weet welke van jou kwam. Dag ?20,-.

5. 'Gezellig'
Het verjaardagsgezelschap zit er vaak allemaal met hetzelfde doel als jij: even mijn gezicht laten zien en dan redden wat er te redden valt op mijn vrije zaterdag. Wegwezen zodra de eerste gast vertrokken is, want dan kan het. Vaak ben je als verjaardagsgezelschap bij elkaar gezet en komen de gesprekken niet veel verder qua inhoud dan: ?Goh, al 24, wat oud hè?. Daarnaast zit je je kapot te ergeren aan de vriendin van de jarige die al de hele middag alle aandacht op zichzelf vestigt en bovendien word je ongewenst betast door de dronken oudoom.

6. De verplichting
De verplichting van een verjaardag is al een reden om niet te gaan. Want ook al heb je geen zin en/of geen geld voor een cadeautje of de reis: je moet. Immers, je vriend(in) is jarig! En dit jaar wordt de 25ste verjaardag alweer gevierd. Je kunt het toch niet maken om op zo'n bijzondere leeftijd niet te komen?

7. Het rookverbod
Opeens word je vriendelijk verzocht om je sigaretje mee naar buiten te nemen. Waar de jarige het normaal geen probleem vindt dat je rookt, is er nu plotseling een antirookverbod ingelast. En je ziet al waarom: zodra je met je pakje naar het balkon loopt, gromt er vanuit een donkere hoek een hoogzwangere nicht naar je.

8. De kinderen
Helemaal erg wordt het wanneer er ook kleine kinderen door de ? toch al overvolle ? kamer lopen. Het plankje kaas en worst verliest jouw interesse als je ziet hoe een van de kinderen aan een blokje kaas likt, een vies gezicht trekt en het stukje weer ergens teruglegt op de plank.

9. De beste vriendin
En dan komt ze: de vriendin waar de jarige het meest van houdt. Bij haar binnenkomst, valt iedereen stil. Dolgelukkig springt de jarige op: "EINDELIJK BEN JE ER!?, zegt ze. "NU KAN HET FEEST BEGINNEN!? Je kijkt op de klok en ziet dat je er al vijf uur zit. Blijkbaar voor Jan Lul, want de jarige is in extase dat er eindelijk iemand binnenkomt waar ze werkelijk om geeft. Bedankt.

10. De BOB-discussie
De eeuwenoude discussie over wie de BOB wordt met je partner. Want jij wilt drinken omdat je anders de avond niet doorkomt en je partner vindt hetzelfde. Dit is een typisch geval van lose-lose situation, want als jij mag drinken wil je partner om half elf al weg, omdat 'ie het gehad heeft. Andersom is de avond niet door te komen als je zelf geen alcohol mag nuttigen en erger je je daarbij ook nog eens kapot aan je partner die inmiddels niet meer fatsoenlijk aanspreekbaar is.

Enfin, er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je verjaardagen beter kunt mijden. Gelukkig zit er soms, heel soms, een tussen die geheel tegen alle verwachtingen in supergezellig is.

Hoe zit dat met jou? Zijn bovenstaande punten een beetje herkenbaar of ben jij juist dolblij als er weer een feestje gegeven wordt?